Gulas de vita cu galuste

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Gulas de vita cu galuste

Mesajde cla » 10/01/2013 04:54

Ingrediente:
Pentru gulas:
2 linguri de ulei de masline
5 cepe mari taiate marunt
1 lingura zahar
3 catei de usturoi maruntiti
1 lingura boia de ardei dulce
1 lingurita boia de ardei iute (eu am macinat cateva seminte de ardei iuti)
1 lingurita frunze de cimbru
2 linguri de patrunjel tocat
2 frunze de dafin
3 linguri de paste de tomate
2 linguri lamaie
4 cani apa (sau supa de pui, de legume. Eu am pus apa)
~ 1 kg carne de vita taiata in cuburi de 5x5 cm (eu am lasat-o un pic mai mare)
1 lingurita sare
1/4 lingurita piper proaspat macinat

Pentru galuste:
1 cana faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
1/3 cana lapte
1 lingura de unt topit

Mod de preparare:
1. Intr-o tigaie mai mare incingeti uleiul si sotati ceapa si zaharul pana se caramelizeaza. Adaugati apoi usturoiul. Mai prajiti un minut.

2. Adaugati boiaua de ardei (si cea dulce, si cea iute), patrunjelul, cimbrul si frunzele de dafin. Mai sotati un minut, pana cand emana un miros pregnant.

3. Adaugati pasta de tomate. Puneti sucul de lamaie, apa (sau supa), bucatile de carne, sarea si piperul. Aduceti la temperatura de fierbere, apoi dati focul la mic. Acoperiti vasul si lasati mancarea pe foc pana cand carnea devine frageda (cam o ora si jumatate). Gustati si dregeti de sare si de piper daca e cazul.

Pentru galuste:
Amestecati faina cu sarea si praful de copt. Turnati laptele si untul si amestecati usor. Cand carnea este frageda, puneti cate o lingurita din compozitia asta in vas. Acoperiti si fierbeti pentru 15 minte. Odata acoperit vasul, rezistati tentatiei de a lua capacul de pe el pana la expirarea timpului. Pentru a fi pufoase, galustele trebuie sa fiarba in aburi. Dupa 15 minute, testate galustele cu o scobitoare. Daca iese curata, atunci sunt bune.

Mentiuni:
1. Eu n-am respectat regula cu neridicatul capacului in timp de galustele fierb. L-am ridicat pt a face o poza, dar nu stiu daca le-a alterat sau nu textura.
2. Galustele isi maresc volumul de 3-4 ori (eu am aflat asta dupa ce le-am facut prima oara, deci nu am avut cum sa la ajustez). De aceea, in functie de preferinte, puteti incerca sa le faceti cat o jumatate de lingurita, nu cat una intreaga, cum mentioneaza reteta.

Numar de portii: 4-6
Fişiere ataşate
IMG_6776`.jpg
Gulas de vita cu galuste
IMG_6776`.jpg (60.9 KiB) Vizualizat de 2589 ori
IMG_6775`.jpg
Gulas de vita cu galuste
IMG_6775`.jpg (53.24 KiB) Vizualizat de 2589 ori
IMG_6772`.jpg
Galustele dupa 2/3 din timpul de fierbere (deja se umflasera)
IMG_6772`.jpg (73.75 KiB) Vizualizat de 2589 ori
IMG_6770'.jpg
Gulasul inainte de a pune galustele
IMG_6770'.jpg (67.23 KiB) Vizualizat de 2589 ori
IMG_6768'.jpg
Compozitia pentru galuste
IMG_6768'.jpg (41.64 KiB) Vizualizat de 2589 ori
IMG_6759'.jpg
Dupa ce am pus sosul de tomate si carnea.
IMG_6759'.jpg (73.56 KiB) Vizualizat de 2589 ori
IMG_6758'.jpg
Ceapa in timpul caramelizarii
IMG_6758'.jpg (81.31 KiB) Vizualizat de 2589 ori
IMG_6749'.jpg
Gulas de vita - ingrediente
IMG_6749'.jpg (84.34 KiB) Vizualizat de 2589 ori
Ultima oară modificat 15/01/2013 02:31 de către cla, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 10/01/2013 05:39

Ce bunatate ai pregatit,felicitari! =D>

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 10/01/2013 09:37

Sunt sigura ca este delicios. Am o prietena care este mereu in cautarea retetelor pentru gulas (desi are deja o ”colectie”). :) Am sa ii trimit (si) reteta ta. Va fi bucuroasa cu siguranta. Felicitari pentru postare! :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 10/01/2013 09:41

reteta salvata =D> =D>
claudia

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 10/01/2013 11:03

Multumesc pentru aprecieri. Sper sa va placa daca o incercati :) :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 11/01/2013 01:04

Grozava reteta, iar preparatul pe masura ei =D> =D> =D> Felicitari pentru postare :flower: :flower: :flower:

In zona mea ( Ardeal) sunt multe feluri de pregatire a gulasului, dar recunosc ca toate preparatele de acest gen imi plac :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 11/01/2013 08:31

lucia_bp scrie:Grozava reteta, iar preparatul pe masura ei =D> =D> =D> Felicitari pentru postare :flower: :flower: :flower:

In zona mea ( Ardeal) sunt multe feluri de pregatire a gulasului, dar recunosc ca toate preparatele de acest gen imi plac :buuun:

:hug: :hug: :hug:


Multumesc, Lucia. :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 11/01/2013 09:07

Seamana un pic cu guiness stu :) la el se pun aceste galuste ,dumplings, dar e buna de retinut si reteta ta. Frumoasa prezentare! :flower:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 11/01/2013 10:21

:buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:
Apetisant gulas :peace:
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/01/2013 10:59

Iau si eu o portie si reteta o pun pe lista celor salvate :D , imi place =D> =D>


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori