Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor de patiserie crocante cu dulceata bogata si aromata a gemului de prune. Este un desert reconfortant, cu un echilibru perfect intre crocant și moale, dulce si usor acidulat.

Portii
20
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Ingrediente

  • 4 foi:
  • 6 lg untura
  • 6 lg zahar
  • 1 ou
  • 1/4 lgta bicarbonat sodiu
  • 6 lg lapte
  • 450 gr faina (+/- 50 gr, in functie de tipul fainii)
  • crema:
  • 1,2 l lapte
  • 200 gr gris
  • 150 gr unt
  • 70 gr nuca de cocos
  • 200 gr zahar
  • in plus:
  • 400 gr gem prune

Mod de preparare

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina cernuta cu bicarbonatul de sodiu.
Nu adaugati toata faina deodata, e posibil sa intre mai mult sau mai putin. Aluatul trebuie sa fie maleabil, dar bine legat. Se pune la rece o jumatate de ora.
Aluatul se imparte in 4 portii egale. Se intind 4 foi subtiri, dreptughiulare, cu dimensiunea 22 x 18 cm.
Fiecare foaie de aluat se inteapa cu ajutorul unui pieptene de patiserie sau cu o furculita. Foile se coc la 160 grade C, timp de 6-7 minute. In functie de intensitatea fiecarui cuptor, e posibil sa fie nevoie de 1-2 minute extra. Foile sunt coapte cand devin usor rumene. Se scot si se lasa la temperat pe un gratar de bucatarie.
Crema se pregateste foarte usor.
Laptele si grisul se amesteca intr-un vas, apoi se transfera pe foc si se amesteca pana ce compozitia devine fiarta si legata. Se adauga zaharul si se mai lasa cateva minute la fiert.
Se ia de pe foc, se adauga untul taiat cuburi si nuca de cocos. Crema trebuie sa fie fina si omogena.
Intr-o tava de dimensiune ptrivita, se asaza hartie de copt.
Se asaza prima foaie, se toarna jumatate din cantitatea de crema. Se asaza a doua foaie si se preseaza usor. Se unge cu gemul de prune si se preseaza usor cu cea de-a treia foaie peste care se toarna restul de crema. Se incheie cu a patra foaie, se presara putina nuca de cocos si se preseaza usor. Se acopera cu alta hartie de copt si se pune deasupra un tocator din lemn (sau altceva) care sa tina prajitura presata. Se tine la rece pana a doua zi.
A doua zi, se portioneaza si se serveste. Este o prajitura foarte frageda si gustoasa.

Daca va plac prajiturile cu foi, va recomandam sa incercati si prajitura din foi de albusuri cu nuca si crema de lapte, prajitura cu foi din miere sau prajitura cu foi de cacao si biscuiti

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
2
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Sirop de Soc Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Sirop de Soc Pentru Iarna

Sirop de Soc Pentru Iarna
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Inghetata cu Branza si Capsuni
5
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Parteneri
Tort cu ciocolata si mascarpone
Bucataras.RO

Tort cu ciocolata si mascarpone

O am in caietul cu prajituri de ceva vreme si ptr weekend-ul acesta am avut motiv de sarbatorit,aniversarea noastra de 7 ani...

Tort cu ciocolata si mascarpone
Coulis de capsuni
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent. citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!