Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor de patiserie crocante cu dulceata bogata si aromata a gemului de prune. Este un desert reconfortant, cu un echilibru perfect intre crocant și moale, dulce si usor acidulat.
Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina cernuta cu bicarbonatul de sodiu.
Nu adaugati toata faina deodata, e posibil sa intre mai mult sau mai putin. Aluatul trebuie sa fie maleabil, dar bine legat. Se pune la rece o jumatate de ora.
Aluatul se imparte in 4 portii egale. Se intind 4 foi subtiri, dreptughiulare, cu dimensiunea 22 x 18 cm.
Fiecare foaie de aluat se inteapa cu ajutorul unui pieptene de patiserie sau cu o furculita. Foile se coc la 160 grade C, timp de 6-7 minute. In functie de intensitatea fiecarui cuptor, e posibil sa fie nevoie de 1-2 minute extra. Foile sunt coapte cand devin usor rumene. Se scot si se lasa la temperat pe un gratar de bucatarie.
Crema se pregateste foarte usor.
Laptele si grisul se amesteca intr-un vas, apoi se transfera pe foc si se amesteca pana ce compozitia devine fiarta si legata. Se adauga zaharul si se mai lasa cateva minute la fiert.
Se ia de pe foc, se adauga untul taiat cuburi si nuca de cocos. Crema trebuie sa fie fina si omogena.
Intr-o tava de dimensiune ptrivita, se asaza hartie de copt.
Se asaza prima foaie, se toarna jumatate din cantitatea de crema. Se asaza a doua foaie si se preseaza usor. Se unge cu gemul de prune si se preseaza usor cu cea de-a treia foaie peste care se toarna restul de crema. Se incheie cu a patra foaie, se presara putina nuca de cocos si se preseaza usor. Se acopera cu alta hartie de copt si se pune deasupra un tocator din lemn (sau altceva) care sa tina prajitura presata. Se tine la rece pana a doua zi.
A doua zi, se portioneaza si se serveste. Este o prajitura foarte frageda si gustoasa.
Daca va plac prajiturile cu foi, va recomandam sa incercati si prajitura din foi de albusuri cu nuca si crema de lapte, prajitura cu foi din miere sau prajitura cu foi de cacao si biscuiti
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosUn desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minutePrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii