Prajitura cu foi din miere si crema de gris cu lamaie

Prajitura cu foi din miere si crema de gris cu lamaie este o delicioasa imbinare intre texturi si arome, care te va incanta cu fiecare muscatura. Fiecare strat al acestei prajituri este plin de savoare si dulceata, iar combinatia lor armonioasa te va cuceri de la prima gustare. Perfecta pentru a fi savurata alaturi de cei dragi la ocazii speciale sau ca desert rafinat intr-o zi obisnuita, aceasta prajitura este un deliciu pe care nu vei putea sa-l uiti prea curand.

Portii
20
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu foi din miere si crema de gris cu lamaie

Ingrediente

  • foi:
  • 5 linguri de ulei
  • 5 linguri de lapte
  • 250 g zahar
  • 3 linguri miere de albine
  • 1 lingura rasa de bicarbonat
  • 500 g faina
  • 2 oua
  • Crema:
  • 6 linguri de gris
  • 1 cana de lapte
  • 1 cana de zahar
  • 250 g unt sau margarina
  • coaja rasa de lamaie
  • sucul de la o lamaie
  • decor:
  • 1 ciocolata alba
  • 1 lingura frisca lichida

Mod de preparare

Se pun la fiert intr-o craticioara, laptele cu uleiul si zaharul, se lasa sa dea in cateva clocote, amestecand usor cu lingura, apoi adaugam mierea de albine. Lasam sa dea in 2-3 clocote, adaugam si bicarbonatul, amestecand continuu si dam cratita de pe foc. Lasam 5 mute sa se racoreasca un pic, apoi adaugam ouale batute si faina si framantam usor pe o planseta pudrata cu un pic de faina. Facem un sul de aluat care imparte in 4 bucati egale. Fiecare bucata, calduta cum este, se intinde pe dosul unei tavi si se coace in cuptorul incins, cca. 3 minute, apoi se scoate si se rastoarna imediat pe o planseta sau o tava. Se coc toate 4 foi.
Se fierbe laptele cu zaharul pentru crema, se adauga coaja rasa de lamaie si grisul (eu il maruntesc la rasnita de cafea), se amesteca continuu pana se ingroasa bine. Se trage de pe foc si se lasa 10 minute, apoi se mixeaza cu untul sau margarina, adaugate cate putin(nu tot odata), pana isi dubleaza volumul. La sfarsit se adauga sucul turnat cate un pic in crema si mixand pana il incorporam in crema. Cu aceasta crema calduta se unge fiecare foaie de blat, apoi se supraun una peste alt presand usor pe ultima, pe fata neunsa.
Se topeste ciocolata alba la bain marie cu lingura de frisca lichida, apoi se decoreaza prajitura deasupra cu ajutorul unui pungi taiate un pic la un colt. Se da de seara pana a 2 a zi, la rece, intr-o incapere rece, se pudreaza cu zahar pudra deasupra, apoi se taie in bucati patrate potrivit de mari.

Daca v-a placut reteta noastra, va invitam sa descoperiti si altele, la fel de delicioase: pandispan cu capsuni - pufos si delicat, prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara sau prajitura Medovik cu foi cu miere si crema de smantana

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
1
Carte de bucate

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa

Este un amestec delicios de legume, printre care vinete, dovlecei, ardei, roșii, ceapă și condimente, gătite împreună...

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
Ceafa de porc la cuptor
2
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
5
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Parteneri
Aperitiv Oameni de zapada din branzeturi
Bucataras.RO

Aperitiv Oameni de zapada din branzeturi

Un aperitiv deosebit, ușor de făcut și sănătos, care poate înveseli mesele festive, dar care poate, în...

Aperitiv Oameni de zapada din branzeturi
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate