Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul intre dulceata caramelizata și prospetimea cremoasa.

Portii
20
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie
Prajitura Tosca - un desert imbietor

Ingrediente

  • Pentru blat cu mac și cocos:
  • 8 albușuri
  • 175 gr zahăr tos
  • 25 gr zahăr vanilinat
  • 100 gr nucă de cocos
  • 100 gr mac
  • 50 gr făină
  • 5 gr praf de copt
  • un praf de sare
  • Pentru crema de gălbenușuri:
  • 8 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr
  • 500 ml lapte
  • 60 gr amidon
  • 1 vârf cuțit sare
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 3 lingurițe esență de lămâie
  • 1 pachet de biscuiți Picnic cu aromă de vanilie
  • 1 pachet de biscuiți Picnic cu cacao
  • Pentru glazură:
  • 100 gr ciocolată cu lapte
  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână pentru frișcă

Mod de preparare

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și cocos este completat armonios de crema de gălbenușuri și glazura de ciocolată într-un contrast spectaculos de culori.

Prajitura Tosca este una dintre rețetele de prăjituri festive, preferate de români. Colorează frumos un platou cu prăjituri, iar gustul este de-a dreptul delicios.

Urmăriți mai jos modul de preparare pas cu pas pentru această minunată rețetă de prăjitură.

Preparăm blatul cu mac pentru prajitura Tosca.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Punem albușurile în bolul mixerului, presărăm puțină sare peste albușuri și le mixăm până devin spumoase. Adăugăm, treptat, zahărul și zahărul vanilinat și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
De acum folosim o spatulă în locul mixerului.
Încorporăm în bezea mai întâi macul, amestecând încet de jos în sus cu mișcări circulare. Apoi încorporăm cocosul și la final, făina amestecată cu praful de copt.

Tapetăm tava la bază cu hârtie de copt, iar lateralele le ungem cu ulei. Întindem compoziția de blat cu mac și cocos în tavă și o nivelăm. Dăm tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau până se rumenește ușor la suprafață.

Cât timp se coace blatul, preparăm crema de gălbenușuri cu aromă de lămâie.

Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până devin spumoase, apoi le diluăm cu puțin lapte. Adăugăm amidonul, omogenizăm compoziția și turnăm restul de lapte.
Fierbem crema de gălbenușuri, amestecând continuu până se îngroașă că o budincă. Stingem focul, adăugăm esența de lămâie, apoi așezăm o folie de prospețime peste ea, la contact și o lăsăm la rece. Când este complet rece, o mixăm adăugând și untul moale, ținut la temperatura camerei.

Asamblăm Prajitura Tosca

Peste blatul de mac cu cocos, răcit, întindem crema de gălbenușuri. Deasupra cremei așezăm cele două tipuri de biscuiți în formă de șah.

Preparăm glazura de ciocolată. Încălzim smântâna până aproape de punctul de fierbere și topim în ea ciocolatele rupte în bucăți. Omogenizăm bine glazura de ciocolată și o întindem fierbinte peste stratul de biscuiți.

Dăm prăjitura la rece până se întărește glazura, apoi o putem porționa și servi alături de cei dragi.

Daca v-a placut reteta noastra de prajitura Tosca, va sugeram sa incercati si varianta de Tosca dietetica, retetele de prajitura cu foi si gem de prune si prajitura cu Nutella si nuca prajita sau prajitura Albinita

Spor la preparat rețeta de prăjitură Tosca și poftă bună la savurat!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Tortilla cu bacon si oua de prepelita

Tortilla cu bacon si oua de prepelita

Tortilla cu bacon si oua de prepelita
Dovlecei pane - un aperitiv delicios

Dovlecei pane - un aperitiv delicios

Dovleceii pane sunt un aperitiv delicios, perfect pentru orice masa. Preparati din felii subtiri de dovlecei, trecute prin...

Dovlecei pane - un aperitiv delicios
Cele mai apreciate rețete
Chec de Ciocolata Crocant
1
Dulciuri

Chec de Ciocolata Crocant

Chec de Ciocolata Crocant
Prajitura pufoasa cu fructe
2
Dulciuri

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Cheesecake cu lamaie si menta
4
Carte de bucate

Cheesecake cu lamaie si menta

Cheesecake cu lamaie si menta - un desert racoritor si cremos, perfect pentru zilele calde de vara. Aceasta reteta fara...

Cheesecake cu lamaie si menta
Bomboane de casa
5
Dulciuri

Bomboane de casa

Bomboane de casa
Parteneri
Reteta de picioare de porc cu coriandru
Bucataras.RO

Reteta de picioare de porc cu coriandru

Iarna apreciem mancarurile satioase si daca va plac raciturile cu picioare de porc va recomand o alta reteta, de data asta...

Reteta de picioare de porc cu coriandru
Inghetata frantuzeasca de vanilie
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Gustos.RO

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute