Haiose

Portii
20
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
ridicata
Haiose

Ingrediente

  • Ingrediente pt cca 50 buc
  • Aluat
  • -3 galbenusuri
  • -1 lingurita sare
  • -3 linguri smantana/iaurt grecesc/alt iaurt gras si gros
  • -1 lingura zahar
  • -640 g faina
  • -2 linguri zeama de lamaie/otet
  • -apa minerala/sifon, cat cuprinde pentru a obtine un aluat fin, nelipicios, moale, dar elastic-cca 300 ml
  • Pentru uns
  • -600 g osanza sau 300 g untura+300 g unt
  • -240 g faina
  • Umplutura
  • -magiun de prune/gem gros, acrisor/gem+nuca, macinata/tocata grosier, etc ( orientativ 400 g marmelada, 150 g nuca- optional)
  • Pentru ornat
  • -zahar pudra vanilat

Mod de preparare

Preparare

Pentru uns

1/ Daca folositi osanza:
Ca sa poata fi curatata mai usor, osanza trebuie sa fie rece.
Curatati-o de firisoarele sangeroase si indepartati pielitele. Acestea se arunca.
Treceti de doua ori osanza prin masina de tocat carne, folosind discul cu gaurile cele mai mici.
La sfarsit treceti prin masina de tocat si cele 240 g faina ( in felul acesta curatati de grasime masina de tocat).
Frecati bine cele doua ingrediente pana la omogenizare si obtinerea unei paste cremoase.

2/ Daca folositi untura si unt:
Acestea trebuie sa fie la temperatura camerei.
Amestecati-le cu faina, apoi frecati bine pana obtineti o "alifie" omogena si spumoasa.

Impartiti pasta de uns in 5 parti si pastrati-o la temperatura camerei.

Aluat

Amestecati ouale, sarea, smantana, zaharul, faina, zeama de lamaie/otetul, apoi adaugati tot cate putina apa minerala/sifon si framantati pana obtineti un aluat fin, nelipicios, moale, dar elastic.
Intindeti pe masa infainata o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de 0,5 cm.
Ungeti ¾ din suprafata foii cu o parte din alifia cu untura, ramanand 1/3 din partea de sus neunsa.
Aduceti latura lunga din partea de sus a foii de aluat ( partea neunsa) pana la jumatatea foii.
Aduceti jumatatea de jos peste prima pliere.
Pliati partea din dreapta pana la jumatatea lungimii.
Aduceti partea stanga spre dreapta, peste plierea anterioara.
Inveliti aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider pentru 30 min.
Procedati identic inca de 4 ori ( intins foaie dreptunghiulara, uns, pliat, infoliat, lasat 30 min la rece).
Dupa ultima impachetare lasati aluatul la frigider pentru minim 4 ore, dar cel mai bine de seara pana doua zi.

• Daca aluatul este foarte rece, haiosele se coc mult mai bine.

Intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara de grosimea degetului mic, altfel nu mai are ce sa se deschida la copt.
Taiati marginile de jur imprejur.
Taiati patratele 6x6 cm ( daca doriti haiose triunghiulare) sau dreptunghiuri 6x9 cm ( daca le doriti dreptunghiulare) cu ajutorul unui cutit incalzit la foc; in caz contrar, riscati sa turtiti sau sa intindeti straturile.
Puneti in mijlocul patratelor/dreptunghiurilor 1 lingurita de gem si impachetati sub forma de triunghi/dreptunghi ( ca pe o carte), fara sa apasati.

• Indoiti doar aluatul peste umplutura, fara sa-l apasati.

Transferati haiosele distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu deschizatura spre interiorul cuptorului si cu partea pe care ati pus umplutura in jos.

• Haiosele cresc mult la cuptor. Intr-o tava normala de cuptor, se pot pune maxim 16 bucati.

Coaceti haiosele in cuptorul incins, la foc mare, de 200 grade C, in primele 5-10 min sau pana se deschid si cresc, dupa care reduceti caldura la 180 grade si lasati-le pentru inca 20 min.

• Nu le uscati prea tare. Nu trebuie sa se rumenasca foarte mult, doar sa se coaca bine.
• Restul aluatului taiat tineti-l la rece, pana se va introduce la cuptor.

Scoateti haiosele din cuptor si tava si treceti-le imediat prin zahar pudra vanilat, apoi lasati-le la racit.
Haiosele stau fara probleme 2 saptamani intr-un loc mai racoros, pastrandu-se la fel de bune.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Tavalita cu Nuca
1
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Dulciuri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Tort din salata de boeuf light
5
Salate

Tort din salata de boeuf light

Tort din salata de boeuf light
Parteneri
Soleanka - Supa rusesca de carne
Bucataras.RO

Soleanka - Supa rusesca de carne

Aceasta supa este foarte cunoscuta si apreciata. Exista 3 feluiri de Soleanka: de peste, ciuperci si carne. Astazi v-o...

Soleanka - Supa rusesca de carne
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri