Haiose

Portii
20
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
ridicata
Haiose

Ingrediente

  • Ingrediente pt cca 50 buc
  • Aluat
  • -3 galbenusuri
  • -1 lingurita sare
  • -3 linguri smantana/iaurt grecesc/alt iaurt gras si gros
  • -1 lingura zahar
  • -640 g faina
  • -2 linguri zeama de lamaie/otet
  • -apa minerala/sifon, cat cuprinde pentru a obtine un aluat fin, nelipicios, moale, dar elastic-cca 300 ml
  • Pentru uns
  • -600 g osanza sau 300 g untura+300 g unt
  • -240 g faina
  • Umplutura
  • -magiun de prune/gem gros, acrisor/gem+nuca, macinata/tocata grosier, etc ( orientativ 400 g marmelada, 150 g nuca- optional)
  • Pentru ornat
  • -zahar pudra vanilat

Mod de preparare

Preparare

Pentru uns

1/ Daca folositi osanza:
Ca sa poata fi curatata mai usor, osanza trebuie sa fie rece.
Curatati-o de firisoarele sangeroase si indepartati pielitele. Acestea se arunca.
Treceti de doua ori osanza prin masina de tocat carne, folosind discul cu gaurile cele mai mici.
La sfarsit treceti prin masina de tocat si cele 240 g faina ( in felul acesta curatati de grasime masina de tocat).
Frecati bine cele doua ingrediente pana la omogenizare si obtinerea unei paste cremoase.

2/ Daca folositi untura si unt:
Acestea trebuie sa fie la temperatura camerei.
Amestecati-le cu faina, apoi frecati bine pana obtineti o "alifie" omogena si spumoasa.

Impartiti pasta de uns in 5 parti si pastrati-o la temperatura camerei.

Aluat

Amestecati ouale, sarea, smantana, zaharul, faina, zeama de lamaie/otetul, apoi adaugati tot cate putina apa minerala/sifon si framantati pana obtineti un aluat fin, nelipicios, moale, dar elastic.
Intindeti pe masa infainata o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de 0,5 cm.
Ungeti ¾ din suprafata foii cu o parte din alifia cu untura, ramanand 1/3 din partea de sus neunsa.
Aduceti latura lunga din partea de sus a foii de aluat ( partea neunsa) pana la jumatatea foii.
Aduceti jumatatea de jos peste prima pliere.
Pliati partea din dreapta pana la jumatatea lungimii.
Aduceti partea stanga spre dreapta, peste plierea anterioara.
Inveliti aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider pentru 30 min.
Procedati identic inca de 4 ori ( intins foaie dreptunghiulara, uns, pliat, infoliat, lasat 30 min la rece).
Dupa ultima impachetare lasati aluatul la frigider pentru minim 4 ore, dar cel mai bine de seara pana doua zi.

• Daca aluatul este foarte rece, haiosele se coc mult mai bine.

Intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara de grosimea degetului mic, altfel nu mai are ce sa se deschida la copt.
Taiati marginile de jur imprejur.
Taiati patratele 6x6 cm ( daca doriti haiose triunghiulare) sau dreptunghiuri 6x9 cm ( daca le doriti dreptunghiulare) cu ajutorul unui cutit incalzit la foc; in caz contrar, riscati sa turtiti sau sa intindeti straturile.
Puneti in mijlocul patratelor/dreptunghiurilor 1 lingurita de gem si impachetati sub forma de triunghi/dreptunghi ( ca pe o carte), fara sa apasati.

• Indoiti doar aluatul peste umplutura, fara sa-l apasati.

Transferati haiosele distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu deschizatura spre interiorul cuptorului si cu partea pe care ati pus umplutura in jos.

• Haiosele cresc mult la cuptor. Intr-o tava normala de cuptor, se pot pune maxim 16 bucati.

Coaceti haiosele in cuptorul incins, la foc mare, de 200 grade C, in primele 5-10 min sau pana se deschid si cresc, dupa care reduceti caldura la 180 grade si lasati-le pentru inca 20 min.

• Nu le uscati prea tare. Nu trebuie sa se rumenasca foarte mult, doar sa se coaca bine.
• Restul aluatului taiat tineti-l la rece, pana se va introduce la cuptor.

Scoateti haiosele din cuptor si tava si treceti-le imediat prin zahar pudra vanilat, apoi lasati-le la racit.
Haiosele stau fara probleme 2 saptamani intr-un loc mai racoros, pastrandu-se la fel de bune.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia