Haiose

Portii
20
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
ridicata
Haiose

Ingrediente

  • Ingrediente pt cca 50 buc
  • Aluat
  • -3 galbenusuri
  • -1 lingurita sare
  • -3 linguri smantana/iaurt grecesc/alt iaurt gras si gros
  • -1 lingura zahar
  • -640 g faina
  • -2 linguri zeama de lamaie/otet
  • -apa minerala/sifon, cat cuprinde pentru a obtine un aluat fin, nelipicios, moale, dar elastic-cca 300 ml
  • Pentru uns
  • -600 g osanza sau 300 g untura+300 g unt
  • -240 g faina
  • Umplutura
  • -magiun de prune/gem gros, acrisor/gem+nuca, macinata/tocata grosier, etc ( orientativ 400 g marmelada, 150 g nuca- optional)
  • Pentru ornat
  • -zahar pudra vanilat

Mod de preparare

Preparare

Pentru uns

1/ Daca folositi osanza:
Ca sa poata fi curatata mai usor, osanza trebuie sa fie rece.
Curatati-o de firisoarele sangeroase si indepartati pielitele. Acestea se arunca.
Treceti de doua ori osanza prin masina de tocat carne, folosind discul cu gaurile cele mai mici.
La sfarsit treceti prin masina de tocat si cele 240 g faina ( in felul acesta curatati de grasime masina de tocat).
Frecati bine cele doua ingrediente pana la omogenizare si obtinerea unei paste cremoase.

2/ Daca folositi untura si unt:
Acestea trebuie sa fie la temperatura camerei.
Amestecati-le cu faina, apoi frecati bine pana obtineti o "alifie" omogena si spumoasa.

Impartiti pasta de uns in 5 parti si pastrati-o la temperatura camerei.

Aluat

Amestecati ouale, sarea, smantana, zaharul, faina, zeama de lamaie/otetul, apoi adaugati tot cate putina apa minerala/sifon si framantati pana obtineti un aluat fin, nelipicios, moale, dar elastic.
Intindeti pe masa infainata o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de 0,5 cm.
Ungeti ¾ din suprafata foii cu o parte din alifia cu untura, ramanand 1/3 din partea de sus neunsa.
Aduceti latura lunga din partea de sus a foii de aluat ( partea neunsa) pana la jumatatea foii.
Aduceti jumatatea de jos peste prima pliere.
Pliati partea din dreapta pana la jumatatea lungimii.
Aduceti partea stanga spre dreapta, peste plierea anterioara.
Inveliti aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider pentru 30 min.
Procedati identic inca de 4 ori ( intins foaie dreptunghiulara, uns, pliat, infoliat, lasat 30 min la rece).
Dupa ultima impachetare lasati aluatul la frigider pentru minim 4 ore, dar cel mai bine de seara pana doua zi.

• Daca aluatul este foarte rece, haiosele se coc mult mai bine.

Intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara de grosimea degetului mic, altfel nu mai are ce sa se deschida la copt.
Taiati marginile de jur imprejur.
Taiati patratele 6x6 cm ( daca doriti haiose triunghiulare) sau dreptunghiuri 6x9 cm ( daca le doriti dreptunghiulare) cu ajutorul unui cutit incalzit la foc; in caz contrar, riscati sa turtiti sau sa intindeti straturile.
Puneti in mijlocul patratelor/dreptunghiurilor 1 lingurita de gem si impachetati sub forma de triunghi/dreptunghi ( ca pe o carte), fara sa apasati.

• Indoiti doar aluatul peste umplutura, fara sa-l apasati.

Transferati haiosele distantat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu deschizatura spre interiorul cuptorului si cu partea pe care ati pus umplutura in jos.

• Haiosele cresc mult la cuptor. Intr-o tava normala de cuptor, se pot pune maxim 16 bucati.

Coaceti haiosele in cuptorul incins, la foc mare, de 200 grade C, in primele 5-10 min sau pana se deschid si cresc, dupa care reduceti caldura la 180 grade si lasati-le pentru inca 20 min.

• Nu le uscati prea tare. Nu trebuie sa se rumenasca foarte mult, doar sa se coaca bine.
• Restul aluatului taiat tineti-l la rece, pana se va introduce la cuptor.

Scoateti haiosele din cuptor si tava si treceti-le imediat prin zahar pudra vanilat, apoi lasati-le la racit.
Haiosele stau fara probleme 2 saptamani intr-un loc mai racoros, pastrandu-se la fel de bune.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie