Rulada Festiva de Carne, la Cuptor

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Rulada Festiva de Carne, la Cuptor

Ingrediente

  • Pentru 1 rulada
  • lunga de 35 cm si cu un diametru de cca 8-10 cm
  • Pentru rulada de carne
  • -200 g ciuperci proaspete champignion, feliate
  • -25 g unt, pentru sotat
  • -500 g carne tocata (recomandata cea de porc, dar poate fi si amestec vita-porc)
  • -3 oua
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat
  • - paprika / boia dulce
  • -chimen macinat, dupa gust
  • -cimbru uscat, dupa gust
  • -miezul de la 2 felii de paine, inmuiate in apa si stoarse
  • -6-7 catei de usturoi, zdrobiti / 2 legaturi de usturoi verde, tocat foarte marunt
  • -1 legatura ceapa verde, taiata rondele / 1 ceapa uscata, tocata marunt
  • -1 ardei gras, rosu (kapia / gogosar), tocat cubulete
  • Pentru impletitura de bacon
  • -34-36 fasii subtiri de bacon afumat, cu o lungime cca 20 cm
  • -putin ulei pentru uns la exterior

Mod de preparare

Rulada de carne:
Dati deoparte si lasati sa se raceasca.
Separat, intr-un bol mare puneti carnea tocata, ouale si condimentati cu sare, piper, paprika/boia, chimen si cimbru.
Omogenizati compozitia.
Puneti miezul de paine stors, usturoiul si framanati bine.
Inglobati ceapa, ardeiul rosu, ciupercile sotate.
Gustati compozitia si la nevoie mai condimentati dupa gust.
Acoperiti bolul si dati la rece pentru cel putin 30 min.

Impletitura de bacon
Puneti pe masa de lucru o coala mare de hartie de copt.
Pe acesta veti realiza impletirea fasiilor de bacon si obtinerea “ covorului “ de bacon.

Incepeti impletitul fasiilor de bacon din partea stanga-jos a hartiei de copt, astfel:
- asezati o prima fasie de bacon verticala;
- asezati alte 6 fasii de bacon orizontale, 3 fasii in stanga si 3 fasii in dreapta celei verticale, distantate intre ele cu latimea unei fasii. Pozitionati fasiile din dreapta incat sa fie asezate in intervalele libere ale celor din stanga. Reasezati apoi fasia verticala, astfel incat sa acopere si sa fie deasupra tuturor capetelor celor 6 fasii orizontale;
- ridicati capetele libere ale celor 3 fasii orizontale din dreapta, dandu-le deoparte spre stanga, peste fasia verticala;
- aduceti cele 3 fasii orizontale din stanga peste fasia verticala, puneti o alta fasie verticala, apoi ridicati capetele fasiilor spre stanga;
- in continuare, la fiecare alta fasie verticala adaugata, aduceti peste ea fasiile orizontale din stanga, avand grija sa alternati grupul celor 3 fasii orizontale initiale;
- in acelasi mod de impletire a fasiilor, continuati tesatura “ covorului ” spre dreapta si in sus, prelungind fisiile de bacon orizontale si verticale prin suprapunerea usoara a capetelor;
- marimea “ covorului “ realizat din fasii de bacon trebuie sa fie: in lungime, putin mai mica decat lungimea tavii, dar la care se va adauga suplimentar inchiderea de la capetele ruloului de carne, iar ca latime, sa poata inveli un rulou din carne cu o grosime de max. 10 cm diametru.

Scoateti carnea din frigider si modelati-o sub forma de rulou pe o alta coala din hartie de copt, ajutandu-va de acesta. Va orientati astfel incat sa aiba lungimea putin mai mica decat lungimea tavii folosite si o grosime de circa 8-10 cm in diametru.
Asezati apoi doar sulul de carne la marginea lunga a mantiei de bacon.
Cu ajutorul hartiei de copt pe care ati realizat “ covorasul “, rulati deodata sulul de carne si impletitura din fasii de bacon, astfel incat tot cilindrul de carne sa fie infasurat in mantaua de bacon.
Sigilati bine capetele, indesand usor in carne fasiile de bacon ramase libere.
Asezati rulada (neaparat!) pe un gratar pus intr-o tava de friptura.
Pensulati cu putin ulei fasiile de bacon care invelesc rulada.
Turnati in tava apa calda, doar atata cat sa acopere fundul tavii si apa sa nu atinga rulada de carne.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 75 min, la 180 grade sau pana cand carnea este facuta si mantaua de bacon devine o crusta crocanta si frumos rumenita.
In acest interval de timp, verificati din cand in cand si la nevoie, adaugati cate putina apa calda in tava, daca acesta s-a evaporat.
Lasati rulada sa se racoreasca 10 min in cuptorul cu focul stins.

Serviti feliata.

Puteti asocia un piure de cartofi sau alta garnitura preferata si niste rosii cherry ori o salata de sezon.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia