Rulada Festiva de Carne, la Cuptor

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Rulada Festiva de Carne, la Cuptor

Ingrediente

  • Pentru 1 rulada
  • lunga de 35 cm si cu un diametru de cca 8-10 cm
  • Pentru rulada de carne
  • -200 g ciuperci proaspete champignion, feliate
  • -25 g unt, pentru sotat
  • -500 g carne tocata (recomandata cea de porc, dar poate fi si amestec vita-porc)
  • -3 oua
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat
  • - paprika / boia dulce
  • -chimen macinat, dupa gust
  • -cimbru uscat, dupa gust
  • -miezul de la 2 felii de paine, inmuiate in apa si stoarse
  • -6-7 catei de usturoi, zdrobiti / 2 legaturi de usturoi verde, tocat foarte marunt
  • -1 legatura ceapa verde, taiata rondele / 1 ceapa uscata, tocata marunt
  • -1 ardei gras, rosu (kapia / gogosar), tocat cubulete
  • Pentru impletitura de bacon
  • -34-36 fasii subtiri de bacon afumat, cu o lungime cca 20 cm
  • -putin ulei pentru uns la exterior

Mod de preparare

Rulada de carne:
Dati deoparte si lasati sa se raceasca.
Separat, intr-un bol mare puneti carnea tocata, ouale si condimentati cu sare, piper, paprika/boia, chimen si cimbru.
Omogenizati compozitia.
Puneti miezul de paine stors, usturoiul si framanati bine.
Inglobati ceapa, ardeiul rosu, ciupercile sotate.
Gustati compozitia si la nevoie mai condimentati dupa gust.
Acoperiti bolul si dati la rece pentru cel putin 30 min.

Impletitura de bacon
Puneti pe masa de lucru o coala mare de hartie de copt.
Pe acesta veti realiza impletirea fasiilor de bacon si obtinerea “ covorului “ de bacon.

Incepeti impletitul fasiilor de bacon din partea stanga-jos a hartiei de copt, astfel:
- asezati o prima fasie de bacon verticala;
- asezati alte 6 fasii de bacon orizontale, 3 fasii in stanga si 3 fasii in dreapta celei verticale, distantate intre ele cu latimea unei fasii. Pozitionati fasiile din dreapta incat sa fie asezate in intervalele libere ale celor din stanga. Reasezati apoi fasia verticala, astfel incat sa acopere si sa fie deasupra tuturor capetelor celor 6 fasii orizontale;
- ridicati capetele libere ale celor 3 fasii orizontale din dreapta, dandu-le deoparte spre stanga, peste fasia verticala;
- aduceti cele 3 fasii orizontale din stanga peste fasia verticala, puneti o alta fasie verticala, apoi ridicati capetele fasiilor spre stanga;
- in continuare, la fiecare alta fasie verticala adaugata, aduceti peste ea fasiile orizontale din stanga, avand grija sa alternati grupul celor 3 fasii orizontale initiale;
- in acelasi mod de impletire a fasiilor, continuati tesatura “ covorului ” spre dreapta si in sus, prelungind fisiile de bacon orizontale si verticale prin suprapunerea usoara a capetelor;
- marimea “ covorului “ realizat din fasii de bacon trebuie sa fie: in lungime, putin mai mica decat lungimea tavii, dar la care se va adauga suplimentar inchiderea de la capetele ruloului de carne, iar ca latime, sa poata inveli un rulou din carne cu o grosime de max. 10 cm diametru.

Scoateti carnea din frigider si modelati-o sub forma de rulou pe o alta coala din hartie de copt, ajutandu-va de acesta. Va orientati astfel incat sa aiba lungimea putin mai mica decat lungimea tavii folosite si o grosime de circa 8-10 cm in diametru.
Asezati apoi doar sulul de carne la marginea lunga a mantiei de bacon.
Cu ajutorul hartiei de copt pe care ati realizat “ covorasul “, rulati deodata sulul de carne si impletitura din fasii de bacon, astfel incat tot cilindrul de carne sa fie infasurat in mantaua de bacon.
Sigilati bine capetele, indesand usor in carne fasiile de bacon ramase libere.
Asezati rulada (neaparat!) pe un gratar pus intr-o tava de friptura.
Pensulati cu putin ulei fasiile de bacon care invelesc rulada.
Turnati in tava apa calda, doar atata cat sa acopere fundul tavii si apa sa nu atinga rulada de carne.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 75 min, la 180 grade sau pana cand carnea este facuta si mantaua de bacon devine o crusta crocanta si frumos rumenita.
In acest interval de timp, verificati din cand in cand si la nevoie, adaugati cate putina apa calda in tava, daca acesta s-a evaporat.
Lasati rulada sa se racoreasca 10 min in cuptorul cu focul stins.

Serviti feliata.

Puteti asocia un piure de cartofi sau alta garnitura preferata si niste rosii cherry ori o salata de sezon.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
3
Carte de bucate

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Gogosari in Sos de Mustar
5
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Parteneri
Prăjitură cu fructul dragonului
Bucataras.RO

Prăjitură cu fructul dragonului

Este pentru prima dată când mănânc acest fruct – pitaya. Mai înainte citisem destul de multe despre el. Ştiam că nu...

Prăjitură cu fructul dragonului
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute