Altfel de Cozonac cu Nuca

Complexitate
redusa
Altfel de Cozonac cu Nuca

Ingrediente

  • Pentru 1 cozonac:
  • Umplutura de nuca :
  • -1 lingura miere
  • -300 g nuca, macinata
  • -1 lingura cacao
  • -100 g zahar
  • -75-100 ml lapte
  • -esenta rom, dupa gust
  • Maia:
  • -25 g drojdie proaspata / 7 g drojdie uscata
  • -50 g lapte condensat neindulcit, 4- 7 % grasime
  • -50 g lapte, caldut
  • -100 g faina + 1 lingurita rasa faina
  • Alternativa 1 la maia:
  • 25 g lapte condensat indulcit
  • 75 g lapte de vaca
  • 100 g faina si 25 g drojdie
  • Alternativa 2 la maia:
  • 100 g lapte gras
  • 100 g faina
  • 25 g drojdie proaspata / 7 g drojdie uscata
  • Aluat:
  • -maia
  • -550 g faina
  • -2 oua
  • -150 ml lapte condensat neindulcit / 150 ml lapte de vaca gras, caldut
  • -10 g miere
  • -90 g zahar tos, cu granulatie mica
  • -1 praf de sare
  • -coaja rasa de lamaie si de portocala
  • -esenta vanilie
  • -100 g unt, topit si racorit
  • Altele:
  • -1 galbenus usor batut cu 1 lingura lapte
  • -zahar tos, alb sau brun

Mod de preparare

* Pentru aluat, daca aveti lapte condensat indulcit, folositi 50 g lapte condensat indulcit si 100 g lapte de vaca. In plus, mai aveti nevoie de:
-cca 50 g faina + extra 1- 2 linguri (in functie de faina folosita)
-2-3 linguri ulei pentru framantat
-ulei pentru uns planul de lucru

Pregatiti toate ingredientele cu 1-2 ore inainte de a face cozonacul si lasati-le in bucatarie pentru a ajunge la temperatura camerei.

Umplutura de nuca
Topiti mierea pe foc mic, apoi adaugati amestecul format din nuca macinata, cacao si zahar.
Turnati treptat laptele combinat cu esenta de rom si amestecati pe foc foarte mic pana ce obtineti o crema densa. Dati deoparte si lasati la racit.

** In cazul in care mai este nevoie de lapte, mai adaugati 2-3 linguri. Important este ca umplutura sa nu fie absolut deloc lichida, ci cremoasa si bine legata.

Maia
Dizolvati drojdia proaspata / uscata in laptele usor caldut, apoi adaugati treptat faina cernuta, obtinand un aluat cu o consistenta cremoasa.
Pudrati suprafata maialei cu 1 lingurita rasa de faina, acoperiti vasul cu un servet curat si lasati sa dospesca pentru cca 45 min, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer rece.

Aluat
Adaugati in centrul fainii cernute maiaua crescuta, ouale usor batute, laptele caldut si mierea.
Framantati pana ce aluatul incepe sa prinda consistenta, apoi adaugati zaharul, sarea, aromele si framantati in continuare pana la inglobarea lor.

Adaugati in 3 etape untul topit, dar caldut, framantand dupa fiecare transa pana cand untul este complet absorbit de aluat.
Transferati pe masa de lucru unsa cu ulei si continuati framantatul pana obtineti un aluat complet elastic, cu o suprafata matasoasa si lucioasa (minim 30 min).

** Chiar daca aluatul poate fi lipicios la inceput, nu adaugati faina in exces! Puteti folosi in plus maxim 50- 60 g, dar nu mai mult. Va puteti unge mainile cu ulei si sa continuati sa il framantati. Pe parcurs, va deveni din ce in ce mai elastic si la final nu se va mai lipi nici de maini, nici de planul de lucru.

Dati forma de bila, repuneti aluatul in vas, acoperiti cu un servet si lasati la dospit, in loc cald, pana ce isi dublaza volumul.
Rasturnati aluatul crescut pe planul de lucru uns cu ulei si impartiti-l in 2 bucati egale.
Intindeti cu mana (nu cu facaletul!) fiecare bucata intr-o foaie groasa de 2- 3 cm si de dimensiunile formei in care urmeaza sa coaceti cozonacul.

Puneti ½ din cantitatea de umplutura pe suprafata foii, lasand 2- 3 cm la capete neunse, apoi rulati sub forma de sul, sigiland bine capetele.
Procedati identic cu a doua bucata de aluat.
Rasuciti cele 2 rulouri.

Transferati in tava de cozonac unsa cu unt si tapetata cu hartia de copt si care sa depaseasca marginile formei.
Lasati aluatul din nou la dospit pentru cca 60- 90 min, in loc cald sau pana ce aluatul depaseste putin marginile tavii.

Ungeti delicat cu galbenus usor batut cu lapte si presarati cu zahar tos.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru aproximativ 45- 50 min, la 180 grade sau pana ce cozonacul este copt si frumos rumenit.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.

Serviti feliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Nectar de caise

Nectar de caise

Nectar de caise
Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Dulceaţă de căpșuni reţetă
1
Conserve, muraturi

Dulceaţă de căpșuni reţetă

Dulceaţă de căpșuni reţetă
Cartofi-evantai cu cascaval
3
Garnituri

Cartofi-evantai cu cascaval

Cartofi-evantai cu cascaval
Briose cu visine (sau orice fruct)
4
Dulciuri

Briose cu visine (sau orice fruct)

Briose cu visine (sau orice fruct)
Prajitura cu gem si cacao
5
Dulciuri

Prajitura cu gem si cacao

Prajitura cu gem si cacao
Parteneri
Ratatouille
Bucataras.RO

Ratatouille

Tot am zis ca fac si in sfarsit am facut , este o mancare delicioasa!

Ratatouille
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Culinar.RO

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Spuma de capsuni
Gustos.RO

Spuma de capsuni

Reteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...

Spuma de capsuni