Altfel de Cozonac cu Nuca

Complexitate
redusa
Altfel de Cozonac cu Nuca

Ingrediente

  • Pentru 1 cozonac:
  • Umplutura de nuca :
  • -1 lingura miere
  • -300 g nuca, macinata
  • -1 lingura cacao
  • -100 g zahar
  • -75-100 ml lapte
  • -esenta rom, dupa gust
  • Maia:
  • -25 g drojdie proaspata / 7 g drojdie uscata
  • -50 g lapte condensat neindulcit, 4- 7 % grasime
  • -50 g lapte, caldut
  • -100 g faina + 1 lingurita rasa faina
  • Alternativa 1 la maia:
  • 25 g lapte condensat indulcit
  • 75 g lapte de vaca
  • 100 g faina si 25 g drojdie
  • Alternativa 2 la maia:
  • 100 g lapte gras
  • 100 g faina
  • 25 g drojdie proaspata / 7 g drojdie uscata
  • Aluat:
  • -maia
  • -550 g faina
  • -2 oua
  • -150 ml lapte condensat neindulcit / 150 ml lapte de vaca gras, caldut
  • -10 g miere
  • -90 g zahar tos, cu granulatie mica
  • -1 praf de sare
  • -coaja rasa de lamaie si de portocala
  • -esenta vanilie
  • -100 g unt, topit si racorit
  • Altele:
  • -1 galbenus usor batut cu 1 lingura lapte
  • -zahar tos, alb sau brun

Mod de preparare

* Pentru aluat, daca aveti lapte condensat indulcit, folositi 50 g lapte condensat indulcit si 100 g lapte de vaca. In plus, mai aveti nevoie de:
-cca 50 g faina + extra 1- 2 linguri (in functie de faina folosita)
-2-3 linguri ulei pentru framantat
-ulei pentru uns planul de lucru

Pregatiti toate ingredientele cu 1-2 ore inainte de a face cozonacul si lasati-le in bucatarie pentru a ajunge la temperatura camerei.

Umplutura de nuca
Topiti mierea pe foc mic, apoi adaugati amestecul format din nuca macinata, cacao si zahar.
Turnati treptat laptele combinat cu esenta de rom si amestecati pe foc foarte mic pana ce obtineti o crema densa. Dati deoparte si lasati la racit.

** In cazul in care mai este nevoie de lapte, mai adaugati 2-3 linguri. Important este ca umplutura sa nu fie absolut deloc lichida, ci cremoasa si bine legata.

Maia
Dizolvati drojdia proaspata / uscata in laptele usor caldut, apoi adaugati treptat faina cernuta, obtinand un aluat cu o consistenta cremoasa.
Pudrati suprafata maialei cu 1 lingurita rasa de faina, acoperiti vasul cu un servet curat si lasati sa dospesca pentru cca 45 min, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer rece.

Aluat
Adaugati in centrul fainii cernute maiaua crescuta, ouale usor batute, laptele caldut si mierea.
Framantati pana ce aluatul incepe sa prinda consistenta, apoi adaugati zaharul, sarea, aromele si framantati in continuare pana la inglobarea lor.

Adaugati in 3 etape untul topit, dar caldut, framantand dupa fiecare transa pana cand untul este complet absorbit de aluat.
Transferati pe masa de lucru unsa cu ulei si continuati framantatul pana obtineti un aluat complet elastic, cu o suprafata matasoasa si lucioasa (minim 30 min).

** Chiar daca aluatul poate fi lipicios la inceput, nu adaugati faina in exces! Puteti folosi in plus maxim 50- 60 g, dar nu mai mult. Va puteti unge mainile cu ulei si sa continuati sa il framantati. Pe parcurs, va deveni din ce in ce mai elastic si la final nu se va mai lipi nici de maini, nici de planul de lucru.

Dati forma de bila, repuneti aluatul in vas, acoperiti cu un servet si lasati la dospit, in loc cald, pana ce isi dublaza volumul.
Rasturnati aluatul crescut pe planul de lucru uns cu ulei si impartiti-l in 2 bucati egale.
Intindeti cu mana (nu cu facaletul!) fiecare bucata intr-o foaie groasa de 2- 3 cm si de dimensiunile formei in care urmeaza sa coaceti cozonacul.

Puneti ½ din cantitatea de umplutura pe suprafata foii, lasand 2- 3 cm la capete neunse, apoi rulati sub forma de sul, sigiland bine capetele.
Procedati identic cu a doua bucata de aluat.
Rasuciti cele 2 rulouri.

Transferati in tava de cozonac unsa cu unt si tapetata cu hartia de copt si care sa depaseasca marginile formei.
Lasati aluatul din nou la dospit pentru cca 60- 90 min, in loc cald sau pana ce aluatul depaseste putin marginile tavii.

Ungeti delicat cu galbenus usor batut cu lapte si presarati cu zahar tos.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru aproximativ 45- 50 min, la 180 grade sau pana ce cozonacul este copt si frumos rumenit.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.

Serviti feliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Piept de pui cu sos gorgonzola
4
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Placinta cu Branza si Stafide
5
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Parteneri
Desert cu branza pufoasa si afine
Bucataras.RO

Desert cu branza pufoasa si afine

Un desert rapid si foarte racoritor!

Desert cu branza pufoasa si afine
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!