Pasca cu aluat de cozonac

Portii
12
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
70 minute
Complexitate
medie
Pasca cu aluat de cozonac

Ingrediente

  • Pt. aluat:
  • 300 g faina
  • un praf de sare
  • 10 g drojdie proaspata
  • 2 lg zahar
  • 1 ou
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • 30 ml ulei
  • lapte cat cuprinde
  • Pt. umplutura:
  • 600 g branza de vaci
  • 3-4 lg iaurt grecesc
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • 100 g stafide
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou pt uns

Mod de preparare

Aluatul: Intr-un bol se pune faina cernuta, se presara sare pe margine si se face in mijloc o gropita. Se pune 1 lgt zahar, apoi drojdia zdrobita. Se toarna putin lapte caldut si se lasa sa creasca. Se adauga uleiul, oul batut, coaja rasa de lamaie si se amesteca dinspre interior spre exterior, incorporand faina de pe margini. Laptele caldut in care se dizolva cele 2 lg de zahar si zaharul vanilat se toarna cate putin peste faina pana se obtine un aluat bun de framantat. Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta pana se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se pune la dospit pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a dospit aluatul, se taie o treime din el si se lasa deoparte, iar restul se intinde intr-o foaie rotunda. Se pregateste o tava de tort rotunda, se tapeteaza cu hartie de copt si se unge pe margini cu unt. Se asaza foaia de aluat astfel incat sa acopere si peretii.

Umplutura: se pune intr-un bol branza impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si iaurtul. Se mixeaza bine, apoi se adauga galbenusurile si esenta. Se mixeaza in cotinuare pana se obtine o compozitie fina si cremoasa. La final se adauga stafidele trecute sub un jet de apa calduta. Se amesteca totul.

Se toarna branza in tava cu aluat, se niveleaza apoi se indoaie marginile peste branza. Din restul de aluat se fac 6 snururi care se impletesc cate trei si care se asaza peste umplutura in foma de cruce.

Oul se amesteca cu 1-2 lg de lapte, apoi se unge aluatul. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru cca. o ora. Se verifica daca branza este facuta cu lama unui cutit care se introduce in mijloc si, daca iese curat, inseamna ca este facuta branza.

Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit (peste noapte de preferat), dupa care se da la frigider.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Tocana de toamna

Tocana de toamna

Tocana de toamna
Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Eclere
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Degetele de pui - crocante si savuroase
3
Carte de bucate

Degetele de pui - crocante si savuroase

Degetelele de pui sunt crocante si savuroase, preferatele copiilor. De ce sa le cumper, daca le poti face acasa?

Degetele de pui - crocante si savuroase
Chec marmorat
4
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura cu Blat de Bezea
5
Dulciuri

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea
Parteneri
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Culinar.RO

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Gustos.RO

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa

Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia