Cuib de viespi cu un super aluat

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Cuib de viespi cu un super aluat

Ingrediente

  • Ingrediente 18-20 buc
  • Aluat
  • -400 g faina alba
  • -40 g zahar
  • -½ lingurita sare
  • -8 g drojdie uscata/25 g drojdie proaspata
  • -1 plic zahar vanilat
  • -2 oua, la temperatura camerei
  • -60 g unt, topit
  • -80 ml lapte, caldut
  • -60 ml apa, calduta
  • Umplutura
  • -200 g zahar pudra
  • -200 g unt, moale
  • -200 g nuca, macinata
  • -scortisoara pudra, dupa gust (optional)
  • Sirop
  • -350 ml lapte
  • -200 g zahar sau dupa gust
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • Altele
  • -ulei
  • -unt, pentru uns tava
  • -zahar/zahar brun, pentru tapetat tava si presarat cuiburile pe deasupra
  • -zahar pudra vanilat, pentru servire ( optional)

Mod de preparare

Aluat
Cerneti faina. Amestecati zaharul cu sarea si dizolvati in laptele caldut.
Separat, intr-un bol, bateti ouale impreuna cu untul topit si racorit, laptele ( in care ati dizolvat zaharul si sarea) si apa, caldute.
Puteti face aluatul pentru cuiburile de viespi, fie in masina de paine ( 1), fie sa-l framantati de mana ( 2):
1/ Puneti in masina de paine compozitia cu oua, faina cernuta, presarati drojdia uscata, zaharul vanilat si setati masina de paine pe programul de framantat si dospit.

* Daca folositi drojdie proaspata, atunci alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut ( din cantitatea precizata la ingrediente), inainte de a o adauga in ordinea de mai sus.

2/ Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: puneti intr-un vas larg care va lasa spatiu de miscare, faina amestecata cu zaharul si sarea.
Faceti o gaura in mijloc si turnati compozitia cu oua.
Presarati deasupra drojdia uscata si zaharul vanilat.
Aduceti faina dinspre marginile vasului si amestecati-o cu lichidul din centru pentru a obtine un amestec omogen.
Incepeti apoi sa framantati, timp de cel putin 15-20 min, pana obtineti un aluat fin si neted ce se desprinde de vas si mana.

* Daca folositi drojdie proaspata, atunci alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut ( din cantitatea precizata la ingrediente). Lasati sa se activeze drojdia timp de 10 min, in loc cald, inainte de a o adauga in ordinea de mai sus.

Puneti aluatul obtinut intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti vasul cu folie de plastic si servete de bucatarie si lasati la dospit cca 1 ora, in loc cald, fara curenti de aer rece sau pana isi dubleaza volumul.

Umplutura
Frecati bine untul moale cu zaharul pana devine o crema spumoasa.

Puneti aluatul crescut pe masa de lucru putin infainata si framantati-l usor, apoi impartiti-l in doua.
Intindeti pe rand cate o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de cca 3-4 mm.
Ungeti fiecare foaie cu ½ din cantitatea de unt spumat.
Presarati uniform cu ½ din nuca macinata, apoi cu scortisoara, dupa gust ( optional).
Rulati foaia pe latura lunga sub forma de sul.
Taiati ruloul in felii groase de 3-4 cm.
Transferati feliile usor distantate si punetile in picioare, intr-o tava rotunda ( cu pereti detasabili) cu diametrul de 26 cm/tava dreptunghiulara, unsa in prealabil cu unt si presarata cu zahar, inclusiv peretii laterali.
Acoperiti tava cu o folie de plastic si lasati la crescut 30-40 min, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Presarati deasupra cuiburile cu zahar/zahar brun, optional.
Dati la cuptorul preancalzit pentru cca 20 min, la 180 grade sau pana ce aluatul devine ferm si incepe sa se aureasca.

Sirop
Intre timp, pregatiti siropul: aduceti la fierbere laptele si dizolvati zaharul.
Dati deoparte si adaugati zaharul vanilat.

Scoateti tava din cuptor si stropiti/ungeti cuiburile cu 1/3 din cantitatea de sirop fierbinte.
Dati tava din nou la cuptor pentru inca 15 min.
Scoateti iar tava din cuptor si stropiti/ungeti iar cuiburile cu ½ din cantitatea de sirop fierbinte ramasa.
Mai lasati cuiburile inca 5 min la cuptor, apoi stropiti/ungeti cu restul de sirop fierbinte.
Dati la cuptor pentru inca 5 min sau pana ce aluatul este facut, cuiburile de viespi sunt coapte si frumos rumenite.
Scoateti tava din cuptor si imediat cuiburile din tava, prin rasturnare, ca sa nu se intareasca zaharul.
Repuneti cuiburile de viespi pe un platou, in pozitia avuta in tava.
Lasati sa se racoreasca.
Pudrati cu zahar praf vanilat ( optional)

Serviti cuiburile de viespi, caldute, dar sunt la fel de bune si pufoase si reci.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Piept de pui cu sos gorgonzola
4
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Placinta cu Branza si Stafide
5
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Parteneri
Desert cu branza pufoasa si afine
Bucataras.RO

Desert cu branza pufoasa si afine

Un desert rapid si foarte racoritor!

Desert cu branza pufoasa si afine
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!