Traditii Culinare

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 20/03/2006 06:28

sambata,25 martie....Buna Vestire
Dezlegare la peste!

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 20/03/2006 07:45

stiam, e o zi foarte importanta pentru mine!

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 20/03/2006 07:47

sunt sigura ca stiai, dar hai sa deschidem un topic cu preparate din peste.
Momentan ma duc la scoala si azi am un program infernal(6 ore+2 sedinte la Primarie).

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 20/03/2006 03:21

ok, sper sa ai o zi usoara! (desi la ora la care scriu eu, sigur nu receptezi mesajul)

in privintza noului topic, cred ca trebuie sa-l deschida cel care a fost cu initiativa :wink: :hug:

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 20/03/2006 05:15

Daca pana la intrarea mea pe net si la inventarierii noutatilor nu s- facut, ma pun pe treaba1

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 04/04/2006 05:48

Au inceput deja discutiile despre masa pascala.Doamne, cum trece vremea...
Referitor la vopsitul oualor,subiect abordat de crista.Ca sa nu fim off topic, propun sa discutm aici despre tot ce se leaga in mod traditional de masa pascala.
Crista, daca nu ai vopsea de oua,in afara foilor de ceapa, care dau o culoare diferita in functie de cantitatea foilor, a timpului de fierbere, dar si a calitatii acestora.Foile de ceapa rosie dau o culoare mai nuantata,poti sa vopsesti oua cu hartie creponata( eu am folosit hartia de la ambalajul buchetelor de flori).Invelesti fiecare ou intr-un patrat de hartie pe care il legi in varf cu o ata, ca pe o punga.Le fierbi cca 10' im apa cu sare si otet.Le desfaci cu grija si le dai luciu.Ies in degrade.Sunt de efect.

irina_cl2003
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 25/04/2010 09:39

Muraturi traditionale in saramura

Mesajde irina_cl2003 » 25/04/2010 09:50

Dintre traditiile culinare ale romanilor, imi plac foarte mult muraturile. Din pacate, nu am timpul necesar pentru a le pregati, dar din fericire exista un producator din Calarasi unde am gasit tot ce vreau. E bine ca inca mai putem gasi muraturi traditionale, preparate in casa si putem sta departe de muraturile pregatite in regim industrial, fara nici un gust. La domnul acesta am gasit si pepene murat si mar murat si am reusit sa imi fac proviziile pentru iarna.

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 09/04/2011 09:12

Am scos de la naftalina acest topic, datorita dorintelor voastre de a povesti despre traditiile culinare pascale citite la alegerea temei pentru concursul culinar al lunii aprilie.

Nu stiu exact care va fi tema aleasa-ceva despre masa pascala, orricum-dar cum nu toata lumea participa la concurs, va invit sa postati aici tot ce doriti in legatura cu masa si obiceiurile de Paste din zona in care locuiti/sau ati locuit....

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 09/04/2011 10:09

Foarte bine ai facut Miha ca ai scos de la naftalina subiectul asta......aici la mine :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: e de jaleeeeeee....multi habar nu au cand e Pastele......lucreaza, taie iarba, sapa gradina, curatenie in curte etc, etc.....traditie aici????
doar sa fac ceva sapaturi mai adanci ca sa pot gasi asa ceva....s-au pierdut ( cred eu) de tot.....magazine pline de oua de tot felul( plastic, ciocolata, marshmellow)iepurasi de ciocolata, de plus, de fier, lemn hartie, iarba artificiala...hai sa nu mai insir....totul se rezuma la business...asta este ....sant si familii care se pregatesc de Paste in sensul ca isi cumpara cadouri ptr copii si pregatesc o masa " ceva " mai speciala, atat si daca ....daca...ii intrebi ce sarbatoresc la Pasti ...iti raspunsd pur si simplu ...".e sarbatoare si gata", sau alta " ceva legat de biblie si Iisus Christos".....la noi la romani se tine traditia ...mergem la biserica in noaptea de Inviere, inconjuram biserica, avem slujba de Inviere, dimineata liturghia...deci din punctul asta de vedere santem romani inca....noi cei batrani...ma gandesc cum va fi cu copii nostriiiiiiiiiii????.....am sa mai revin...acuma chiar am sa fac cercetari mai adanci...

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 10/04/2011 12:52

Oricum, ma tem ca nepotii sigur vor pierde din obiceiuri.
Din pacate se profita de sarbatori pt a comercializa evenimentul. Gaditi-va doar la Sf. Valentin, sarbatoare adoptata si in Romania, pur si simplu ca efect al invaziei de inimioare pe piata!Iar stravechiul nostru martisor decade.
Aici unde locuiesc Pastele inca are semnificatie spirituala.
Am sa va povestesc doua dintre obiceiurile pastrate: in Joia Mare se merge la cimitir ( cei care au morti, normal) unde se aprind lumanari la morminte si se impart dulciuri -acum cumparate, inainte se faceau in casa-copiilor. Vin acasa cei plecati, fac un popas la mormantul celor dragi. Spre seara cimitirul este luminat de lumanarile ce mai ard inca la morminte.

Un alt obicei pastrat-dar din pacate numarul copiilor scade, si sdin cauza asta este practicat de mai putini-este mersul in tiez, in prima zi de Paste. Pleaca primii de acasa baietii caci in traditia populara, se stie, un barbat trebuie sa-ti intre primul in casa la marile sarbatori ( Craciun, Anul Nou, Pasate), pentru a-ti merge bine tot anul!Inainte megeau din casa in casa, acum de cand s-a mai " domnit" lumea, merg doar la neamuri si vecini; ei sunt cei care anunta invierea domnului, spunand la intrare: Hristos a inviat!iar gazda le da un ou vopsit. Cam dupa doua ore pornesc si fetitele.obiceiul este practicat de copiii de pana pe la 10 ani.

Culinar, este traditionala sunca de porc fiarta ( jambonul pastrat de la Craciun anume pt acest eveniment) care se mananc la aperitiv cu oua si hrean, mielul umplut si pasca. Pasca si pascuta-pasca se face din aluat de paine cu branza sarata, iar pascuta di aluat de cozonac cu branza dulce, stafide, etc.


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori