Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere

Portii
4
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere

Ingrediente

  • 1 plic zahăr cu rom
  • Aluat
  • 200 gr untură (unt gras)
  • 4 lg zahăr brut
  • 2 ouă de găină
  • 1 praf sare
  • 1 vrf. cuțit bicarbonat sodiu
  • 150 ml lapte dulce
  • 500 gr făină de grâu
  • Umplutură
  • 10 mere mari
  • 1 lămâie
  • 4 lg zahăr
  • 1 plic zahăr cu rom
  • 3 lg griș
  • 6 lg pesmet alb
  • scorțișoară măcinată
  • zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare

Intr-un castron se amestecă untura (untul) cu un praf de sare și cu zahărul. Se adaugă ouăle, incorporându-se bine. Se adaugă zahărul cu rom, bicarbonatul de sodiu, laptele și apoi făina în două tranșe. Se amestecă inițial cu telul, apoi odată cu restul de făină, se frământă cu mâna. Dacă este cazul, se mai adaugă făină. Aluatul trebuie să fie moale, dar fără să se lipească de mâini. Se dă la rece cât timp se pregătește umplutura.

Merele se spală, se curăță de coajă și cotoare și se rad cu ajutorul unei răzători cu ochiuri mari. Se lasă într-un castron, peste care se presară 4 linguri de zahăr brut și puțină zeamă de lămâie. În momentul în care încep să lase din suc, se adaugă grișul, pesmetul și se amestecă ușor să se distribuie uniform în compoziția de mere. Grișul și pesmetul vor lega bine compoziția, vor absorbi din sucul lăsat de mere, păstrând astfel din dulceața lui.

Se pregătește o tavă potrivită (eu am folosit o tavă de 25 x 35 cm), se așază o hârtie de copt.

Se pornește cuptorul să se încălzească.

Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două. Se întinde o primă foaie, nu foarte groasă, se înțeapă din loc în loc cu o furculiță. Se așază foaia de aluat în tavă. Eu procedez astfel: întind foaia de aluat direct pe hârtia de copt, apoi transfer ușor în tavă. Se așază aluatul frumos în tavă, lăsându-se o margine înaltă de 2 cm.

Se pune umplutura de mere, se nivelează ușor, apoi se presară scorțișoară.

Din aluatul rămas se întinde o altă foaie din care se decupează fâșii subțiri cu care se decorează tarta la suprafață. Eu am optat pentru un grilaj din aluat.

Tarta cu mere se pune la copt, în cuptor, la 180 grade, timp de 40-50 minute, în funcție și de cuptorul fiecăruia. Când devine rumenă și miroase a copt, se poate închide cuptorul. Se lasă puțin la temperat, apoi se scoate din cuptor.

Se pudrează cu zahăr după ce se răcește ca să nu se topească zahărul. Se porționează și se servește cu mare poftă!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Felii olandeze
4
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Aperitiv chiftelute cu ton
Bucataras.RO

Aperitiv chiftelute cu ton

Aperitiv chiftelute cu ton
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce