cozonac cu nuca si rahat

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
cozonac cu nuca si rahat

Ingrediente

  • 1 - 1,2 kg faina alba pentru cozonac
  • 500 ml lapte (3,5% grasime)
  • 50 – 60 g drojdie proaspata
  • 100 g unt
  • 5 pliculete zahar vanilat
  • 250 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lamaie
  • Esenta rom
  • Pentru umplutura:
  • 5 albusuri
  • 700 g nuci macinate
  • 3 – 4 linguri cacao
  • 150 g zahar
  • Coaja de la o lamaie
  • 4 esente rom
  • 100 g stafide / 100 g rahat (dupa preferinta)
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Se cerne faina de 3 ori pentru aerare (nu sariti peste acest pas).
Incaltizi laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat pana se dizolva.
Drojdia o dizolvam in cateva linguri de lapte caldut, apoi o punem in mijlocul fainii. Presaram putina faina peste si lasam pana crapa.
Intre timp, amestecam galbenusurile cu sare si coaja de lamaie, apoi le punem peste faina. Punem laptele si amestecam cu o lingura de lemn.
Urmatorul proces este foarte important: framantatul. Framantam aluatul minim 30 minute.
Facem un amestec din unt topit si ulei, ungem mainile si framantam in continuare pana la terminarea uleiului.
Lasam sa creasca cam 90 minute la un loc caldut
Umplutura:
Mixam bine albusul cu zaharul, punem nucile, cacaua, esenta de rom, coaja de lamaie si amestecam bine cu o lingura de lemn.

Se imparte aluatul in patru.
Se pune pe masa de lucru, se intinde o foaie de aluat cu grosimea de 1,5 cm, se pune umplutura (optional puteti adauga bucatele de rahat sau stafide), se ruleaza bine si se impletesc cate doua.
Se obtin doi cozonaci care se pun in tava usa cu ulei si tapetata cu faina, se lasa pana isi dubleaza volumul, se ung cu galbenus de ou ce in prealabil a fost batut bine cu doua linguri de lapte, apoi se dau la cuptorul incins si preincalzit la 180 grade, timp de 45 minute.
Se scot, se ung cu ulei, se acopera cu un servet si se lasa sa se raceasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

D

Daiana nina Dorobantu • 09 Aprilie 2023, 19:34 Al doilea cozonac din viața mea.mai mult decât bun.perfect

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie