cozonac cu nuca si rahat

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
cozonac cu nuca si rahat

Ingrediente

  • 1 - 1,2 kg faina alba pentru cozonac
  • 500 ml lapte (3,5% grasime)
  • 50 – 60 g drojdie proaspata
  • 100 g unt
  • 5 pliculete zahar vanilat
  • 250 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lamaie
  • Esenta rom
  • Pentru umplutura:
  • 5 albusuri
  • 700 g nuci macinate
  • 3 – 4 linguri cacao
  • 150 g zahar
  • Coaja de la o lamaie
  • 4 esente rom
  • 100 g stafide / 100 g rahat (dupa preferinta)
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare

Se cerne faina de 3 ori pentru aerare (nu sariti peste acest pas).
Incaltizi laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat pana se dizolva.
Drojdia o dizolvam in cateva linguri de lapte caldut, apoi o punem in mijlocul fainii. Presaram putina faina peste si lasam pana crapa.
Intre timp, amestecam galbenusurile cu sare si coaja de lamaie, apoi le punem peste faina. Punem laptele si amestecam cu o lingura de lemn.
Urmatorul proces este foarte important: framantatul. Framantam aluatul minim 30 minute.
Facem un amestec din unt topit si ulei, ungem mainile si framantam in continuare pana la terminarea uleiului.
Lasam sa creasca cam 90 minute la un loc caldut
Umplutura:
Mixam bine albusul cu zaharul, punem nucile, cacaua, esenta de rom, coaja de lamaie si amestecam bine cu o lingura de lemn.

Se imparte aluatul in patru.
Se pune pe masa de lucru, se intinde o foaie de aluat cu grosimea de 1,5 cm, se pune umplutura (optional puteti adauga bucatele de rahat sau stafide), se ruleaza bine si se impletesc cate doua.
Se obtin doi cozonaci care se pun in tava usa cu ulei si tapetata cu faina, se lasa pana isi dubleaza volumul, se ung cu galbenus de ou ce in prealabil a fost batut bine cu doua linguri de lapte, apoi se dau la cuptorul incins si preincalzit la 180 grade, timp de 45 minute.
Se scot, se ung cu ulei, se acopera cu un servet si se lasa sa se raceasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

D

Daiana nina Dorobantu • 09 Aprilie 2023, 19:34 Al doilea cozonac din viața mea.mai mult decât bun.perfect

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Salata Simpla de Salata Verde
3
Salate

Salata Simpla de Salata Verde

Salata Simpla de Salata Verde
Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
4
Fripturi

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
Parteneri
Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii
Bucataras.RO

Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii

Am preparat o mancarica tare buna pe care puteti sa o incercati si cu piept de pui, sau, de ce nu, si cu carne de vita.

Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute