Se cerne faina de 3 ori pentru aerare (nu sariti peste acest pas).
Incaltizi laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat pana se dizolva.
Drojdia o dizolvam in cateva linguri de lapte caldut, apoi o punem in mijlocul fainii. Presaram putina faina peste si lasam pana crapa.
Intre timp, amestecam galbenusurile cu sare si coaja de lamaie, apoi le punem peste faina. Punem laptele si amestecam cu o lingura de lemn.
Urmatorul proces este foarte important: framantatul. Framantam aluatul minim 30 minute.
Facem un amestec din unt topit si ulei, ungem mainile si framantam in continuare pana la terminarea uleiului.
Lasam sa creasca cam 90 minute la un loc caldut
Umplutura:
Mixam bine albusul cu zaharul, punem nucile, cacaua, esenta de rom, coaja de lamaie si amestecam bine cu o lingura de lemn.
Se imparte aluatul in patru.
Se pune pe masa de lucru, se intinde o foaie de aluat cu grosimea de 1,5 cm, se pune umplutura (optional puteti adauga bucatele de rahat sau stafide), se ruleaza bine si se impletesc cate doua.
Se obtin doi cozonaci care se pun in tava usa cu ulei si tapetata cu faina, se lasa pana isi dubleaza volumul, se ung cu galbenus de ou ce in prealabil a fost batut bine cu doua linguri de lapte, apoi se dau la cuptorul incins si preincalzit la 180 grade, timp de 45 minute.
Se scot, se ung cu ulei, se acopera cu un servet si se lasa sa se raceasca.
Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii
Daiana nina Dorobantu • 09 Aprilie 2023, 19:34 Al doilea cozonac din viața mea.mai mult decât bun.perfect