Amandine III

Postat pe: 27-09-2010
(22)

Ingrediente

Blat:
15 oua
15 lg zahar
11 lg faina
4 lg cacao
zahar vanilat
Crema:
500 gr ciocolata
500ml frisca lichida
150 gr zahar
1 esenta rom
Sirop:
300 gr zahar
300 ml apa
2 lg cacao
esenta de rom
Fondant:
1 kg zahar
500 ml apa
100 gr glucoza lichida (sau miere) 4 lg cacao

Mod de preparare

Din ingredientele de mai sus se face un blat de cacao pe care l-am copt intr-o tava cu dimensiunule de 36/36 cm. Dupa ce blatul s-a racit bine l-am taiat in doua am asezat prima foaie in tava am insiropat-o cu siropul fiert si racit dupa care am pus un strat de crema pe care am preparat-o astfel: ciocolata rupta in buc mici am amestecat-o cu fisca si zaharul la foc mic pana ce s-a topit bine. Compozitia astfel obtinuta se tine cam 2 ore la frigider dupa care se spumeaza cu mixerul la putere mare.

Dupa ce am aplicat stratul de crema se pune si a doua foaie de blat o insiropam bine si se introduce tava la frigider cel putin 5 ore. Se portioneaza in patrata cu latura de 6 cm si se glasaza in fondantul de cacao.

Se decoreaza cu gratar de ciocolata sau cu cate o avelina de crema.
Reteta la fondant o puteti gasi aici

http: //www. Reteteculinare. Ro/forum/discutii/fondant-4039/? highlight=fondant
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Amandine III" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

LORY
•  08.09.2011 10:21:55

mariuka ma bucur ca pana la urma ti-a iesit glazura !! Pupici Lory

mariuka
•  08.09.2011 06:04:24

Lory - vroiam sa spun ca am nimerit secretul glazurei si amandinele au iesit la fel ca cele de la cofetarie.... DA, am folosit gluciza nu glicerina. :)

LORY
•  28.08.2011 19:12:54

mariuka poti sa folosesti cu succes mierea de albine .Glucoza nu am gasit nici eu ..asa ca am folosit miere .Aici gasesc glucoza tablete dar in aceasta reteta trebuie din aia lichida .Ea are consistenta mierii de albine si e incolora .Nu mai strica glicerina degeaba :)

LORY
•  28.08.2011 19:08:50

rrjackie aici nu stiu daca mai pot modifica reteta dar am cantarit
15 lg zahar =330-350 gr zahar
15 lg faina =250 gr
margarina folosita la cealalta reteta are 250 gr /pachetul.
In retetele mele daca mai intalnesti cana ca masura ..e una normala de 250 ml.

rrjackie
•  27.08.2011 10:37:51

Lory, ma intrebam daca ai putea totusi sa pui cantitatile cintarite. Si eu, ca si pinkro am dificultati folosind "lingura", "cana", etc. In cealalta reteta de amandine apare margarina Rama si ma intrebam care e cantitatea. Nu sint in Ro si nu mai stiu ce gramaj e o cutie de margarina Rama. Multumesc

mariuka
•  26.08.2011 22:53:05

Lory - multumesc mult. Acum iarasi facem amandine - sotului ii plac foarte mult. Sunt extraordinar de bune si ii dam inainte cu perfectionarea glazurii.. nu am gasit glucoza am luat glicerina wilton si am folosit-o insa nu stiu de unde sa gasesc glucoza..

LORY
•  26.08.2011 20:54:56

mariuka scuze acum am vazut mesajul :(.
Trebuie fiert siropul pana la proba de bobita .Am vazut ca ai scris de glicerina ...nu glicerina ci GLUCOZA lichida sau miere de albine.E posibil sa nu-ti iasa din prima dar nu te descuraja mai incearca .Ma bucur totusi ca iti plac amandinele .

mariuka
•  18.08.2011 08:54:12

Lory si fetele - am incercat amandinele de 2 ori deja si au iesit la fel ca cele din Romania. Am mari dificultati la glazura. Nu mi-a iesit desi am tot incercat. Cum ma putetiti ajuta? care este procedura si pasii si cat de mult trebuie sa fierb siropul pana adaug glicerina?

multumesc mult pt ajutor si abia astept sa aud sfaturi. :)
Mariuka

LORY
•  19.12.2010 02:01:14

Alinus praful de copt da alta cosistenta blatului ..nu mai e blatul ala pe care il regaseam in prajiturile de alta data .Eu la scoala nu-mi amintesc sa fi invatat ca in blatul de tort /prajitura sa pun praf de copt.Acum e o moda ..sa-i punem ceva prafuri ca sa creasca..GRESIT..daca metoda este respectata ..
-separare albusuri de galbenusuri,
-batere cu zahar- 1/3 zahar(din cantitate) cu galbenusuri si restul cu albusuri
-incorporare cu miscari usoare de jos in sus (nu amestecat ca la mamaliga)
-cernerea fainii si incorporarea tot asa cu miscari de jos in sus
-coacerea intr-o forma tapetata cu hartie de copt la un foc cat mai moderat (nu am grade la cuptorul meu ) proba facandu-se apasand usor blatul cu mana el revine la loc fara sa lase urme ...
Atunci nu are cum sa nu -ti iasa
A si inca ceva ..ca sa-ti iasa prajitura /tortul drept totdeauna baza blatului se pune ca fata...am vazut multe torturi facute de fete cu un aspect rotund la suprafata ..gresit nu se face asa .
Sunt multe de spus ...se invata in timp ...dar asta nu inseamna ca retetele sunt gresite .
Va astept cu impresii
Lory

LORY
•  19.12.2010 01:48:09

Pinko draga mea adevarate peripetii nu gluma :( imi pare rau sa aflu ca blatul si fondantul nu ti-au reusit :(.
Sa mergem pe bucatele
Blatul
Lingurile folosite de mine sunt cele de ciorba..si nu le pun rase cu faina ci sa aiba un pic de varf...acum e prea tarziu (1 noaptea )maine le cantaresc si revin cu gramaje.
Eu (daca ai sa mai citesti din retetele mele) nu pun NICIODATA praf de copt la blaturile de tort sau prajituri (acolo unde sunt tip pandispan)..de fiecare data mi-au crescut fara probleme.
Fondantul ..aici e mai dificil nu totdeauna iti iese din prima ..tine de mai multi factori ..uneori nici mie nu mi-a reusit ...poate si zaharul sa contribuie mult la nereusite..desi pasii i-am urmat la fel de fiecare data.
Totusi te admir ca nu te-ai dat batuta si in final ai reusit sa remediezi problemele .Ma gandesc ca poate nu am fost eu destul de explicita ..am sa intru la reteta in forum si am sa fac cateva precizari ...
Lory

alinus_s
•  17.12.2010 01:23:51

Sunt de acord cu pinkro.Am facut si eu prajitura acum 2 zile dar dupa alta reteta si nu mi-a iesit deloc ca in poze.Blatul(fata praf de copt)nu a crescut deloc.....Dar ca si pinko cea mai aproape cofetarie e la 1800km.Asa ca susupin dupa o amandina pana la anul cand poate merg acasa

pinkro
•  30.11.2009 02:13:43

Aviz amatorilor:
---------------------
Lory, multumiri pentru reteta si inspiratie. Amandinele au iesit ca la carte, dar dupa multe peripetii -- mai jos urmeaza comentariile mele de "utilizator patit".

PS: Ahem -- prima si ultima data cand incerc o reteta masurata in "linguri" :-) De exemplu, o lingura (de-a mea) rasa de faina = 25 g, o lingura cu varf de faina = 50 g -- in reteta de mai sus oare cate grame corespund unei linguri?

Bilant (jumatate din cantitatile specificate in reteta rezulta in 18 amandine) :

1. blat facut de doua ori, primul (bazat pe "linguri") aruncat, al doilea (bazat pe S. Jurcovan "pandispan cu cacao") super.

2. crema facuta o data ca in reteta, super

3. sirop facut o data ca in reteta, super

4. fondant incercat de doua ori, aproape paradit bunatate de cratita, vas de ceramica, si mixer, aruncat la gunoi de doua ori, o ora frecat cratitele cu apa clocotita :-)

5. in fine, inlocuit fondantul cu glazura obtinuta din 150 g ciocolata de menaj (semisweet, bucatzele cat 1/2 unghie) topita la foc mic cu 150 g frisca lichida

6. inlocuit "grilaj de fondant alb sau ciocolata" cu cate 1/4 aluna.

Rezultatul final fuse super -- dar cu rateurile de mai sus prepararea a durat cca 7 ore (3 ore lucru). Insa data viitoare va merge snur, estimez cca. 1 ora. :-)

"Famous last words":
Cuptorul incalzit la 375F (echivalent 190 Celsius), blatul e copt in cca 30 de minute, probat cu o scobitoare. Tava tapetata cu folie de aluminiu, folia unsa cu unt.

Blat pandispan (pt. 18 amandine) a la Silvia Jurcovan:" 7 oua, 150 g zahar tos, 120 g faina, 20 g cacao", 1 lingurita praf de copt (baking powder) stinsa intr-o lingurita de zeama de lamaie (praful de copt e adaugat de mine la reteta, ca nu se stie niciodata daca pandispanul creste fara).

Sincer, admir femeia romana care se incumeta sa faca aceata reteta acasa, intr-o tara in care Amandinele se gasesc de gata la cofetarie. :-) Daca as trai in Romania (cu un venit rezonabil) as prefera sa iau Amandinele de la cofetarie, efortul casnic mi se pare disproportionat.

Dat fiind insa ca cea mai apropiata cofetarie cu Amandine e la 600 km distanta de casa noastra, Lory, multumiri umile.

qadrianaq
•  06.11.2009 23:19:12

salivez

madallina
•  29.08.2009 21:03:58

prajitura copilariei mele..numai ca eu o mancam la cofetarie:)

LORY
•  31.05.2009 15:45:35

bibicutza uitate mai bine...

bibicutza
•  31.05.2009 15:30:20

cand dai o reteta, da-o in intregime,daca tot o dai.

LORY
•  04.05.2009 23:19:55

Georgiana ma bucur ca reteta mea v-a fost pe plac :)

georgiana73
•  03.05.2009 16:23:28

am incercat reteta si am fost incantata...a fost delicioasa...acum familia mea ma intreaba mai mereu cand o mai pregatesc..:)..

LORY
•  12.12.2008 20:43:31

Ma bucur Monimadi..cu placere!

admin
•  11.12.2008 03:10:20

MI-AI FACUT ZIUA FERICITA,MULTUMESC MULT.

LORY
•  05.12.2008 14:38:29

Multumesc mult!!

lucia_bp
•  28.11.2008 17:29:23

Cred ca nu degeaba profesia ta este....,dar ce ar fi o astfel ocupatie,daca nu ar fi talentul tau.
Felicitari!!!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Amandine III