Ce este dietoterapia (VIII) Perele

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Ce este dietoterapia (VIII) Perele

Mesajde soothe » 17/01/2007 04:52

Iata-ne din nou impreuna dupa cele cateva saptamani pline de Sarbatori, de bunatati, de agape cu rudele sau cu prietenii. La multi ani si multa sanatate pe 2007. Mi se pare oarecum anost acum, sa incerc a va aduce din nou langa planseta din bucatarie doar pentru niste nimicuri, cat ar fi coltisorul acela de imbietor.

Voi continua insa , cu voia dumneavoastra, calatoria noastra printre acele bune prietene ale noastre, care sunt fructele. Am consumat de-a lungul anilor sau consumam frcte aici in Canada sau acasa in Romania, mai in fiecare sezon, pentru ca ne plac si "ca au vitamine". Imi amintesc cum ma imbia in copilarie mama, cu acest argument, care pentru mine, cel putin la vreme aceea, nu avea nici o valoare…

Ei bine, poate trebuie sa aflam mai multe despre binefacerile lor, sau macar despre ale unora dintre ele, dincolo de acele "miraculase" vitamine. Astazi, despre pere, preferatele mele intr-ale fructelor.

PERELE

Imagine

Se spune ca perele (Pyrus communis) sunt originare din vestul Asiei, de la poalele muntilor Himalaya, unde se gaseau in urma cu 6000 de ani, desi am intalnit multi peri padureti (salbatici) prin padurile de pe malurile Buzaului. Perele au fost cultivate mai intai in Asia, au devenit populare in Grecia antica, iar in pezent sunt cultivate in multe tari, indeosebi in Statele Unite, China si Italia ( exista mai mult de 850 de varietati cultivate).

Se spunea despre pere ca aduc in sufletul fiintei umane blandetea si iertarea, fiind recomandate in alimentatia persoanelor cu porniri colerice, care se enerveaza foarte usor. Plinius ce Batran considera ca perele sunt fructele sperantei, care readuc optimismul si favorizeaza pornirile generoase.

Surmenajul psihic, care apare de obicei dupa o zi prea lunga la serviciu sau in urma unui efort intelectual sustinut, isi gaseste leac in pulpa fructului de para, bogata in calciu, fosfor, fier, potasiu, vitaminele B1,B2 si A.

Perele au efect sedativ si calmant asupra sistemului nervos, asemeni unui redutabil medicament de combatere a efectelor stresului. In medicina orientala se spune ca stresul are ca efect stagnarea "energiei" in organism, ceea ce provoaca, prin "rasnirea" in gol, un exces de caldura. Aceasta se aglomereaza si devine excesiva si daunatoare mai ales deasupra taliei si la nivelul capului. Perele domolesc acest exces de caldura.

Nu doar terapeutice, ci si cosmetice, perele ajuta la intretinerea pielii. Tenul cu probleme, afectat de neplacuta acnee, poate beneficia de actiunea astringenta a pulpei de para sub forma de masca faciala. Cateva felii de para aplicate pe obraz, grabesc cicatrizarea si vindecarea acneei (aceasta apare intotdeauna in starile de exces de "caldura" cum ar fi transformarile hormonale din timpul adolsecentei).

Pentru medicina orientala, perele sunt reci din punct de vedere energetic (Yin) iar dintre binefacerile consumului acestor fructe putem cita:

- actioneaza benefic asupra plamanilor, eliminind febra si excesul de mucus/ flegma dat de raceala;

- hidrateaza si "lubrefiaza" plamanii si intestinele, gatul si in general uscaciunea altor organe sau sisteme ale organismului: a pielii, a "uscaciunii" date de diabet, ale coardelor vocale la pierderea vocii sau in cazurile inflamarii sau obstructionarii vezicii biliare, etc.

- calmeaza tusea;

- prin continutul in fibre si al efectului lor lubrefiant, perele ajuta la vindecarea colitei de putrefactie si a constipatiei, ceea ce protejeaza organismul de cancer de colon;

- ajuta la scaderea colesterolului si la alinarea afectiunilor aparatului cardio-vascular;

- cercetari foarte recente arata ca efectul antioxidant al vitaminei C si ale altor enzime, care se gasesc in fructe in general si in pere in special, ajuta organismul la a se proteja impotriva Denerescentei Maculare Legata de Varsta (DMLV sau age-related macular degeneration ARMD in engleza). DMLV este o afectiune a retinei care se intalneste la 20% din persoanele de peste 65 de ani; persoanele de peste 50 de ani trebuie sa consume mai multe fructe (emoliente) pentru a preintampina aceasta boala, care de multe ori duce la orbire. Dupa cum stiti, cand imbatranim, ne "uscam" si ne lasa vederea;

- au efect diuretic si impotriva litazei renale (pietre la rinichi), inclusiv profilactic;

- au efect antialergic;

- sunt benefice pentru functionarea glandei tiroide.
Ultima oară modificat 17/01/2007 05:04 de către soothe, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Perele..preparare si consum

Mesajde soothe » 17/01/2007 05:00

Preparare si consum

In afara de consumarea in stare proaspata, perele se pot consuma in stare de suc, fierte pina la stadiul de jeleu/peltea, dar si ca adaus la supele/ciorbele de carne. Desi in bucataria romanesca perele nu se folosesc de obicei decat ca desert, merita sa incercati adausul lor, mai ales la ciorbele de vita sau de porc. Una sau doua pere va da supei/ciorbei respective o savoare deosebita si o va face si mai prietenoasa pentru stomac.

Sucul fermentat (cidrul) de pere se numeste perry.

Dintre remediile cu pere, ne oprim la urmatoarele:

1. Impotriva tusei date de raceala (cea insotita de febra si transpiratie) beti vreme de trei zile, in fiecare dimineata si seara cate un pahar de 200 ml cu suc de pere. Ca alternativa la sucul proaspat de pere ( pentru persoanele slabite, sau in timpul iernii) se poate consuma o "supa" preparata din fierberea a 2 pere in doua cani de apa vreme de 10-15 de minute la foc potrivit. O si mai buna solutie este adagarea la fierberea "supei de mai sus a unui sfert din coaja unei mandarine sau portocale.

2. "Marinati" in otet (din vin / balsamic) vreme de cateva ore, una sau doua pere in coaja spre a obtine "pere otetite". Curatati "perele otetite" de coaja si consumati-le impotriva indigestiei si a alcoolismului.

3. Zdrobiti 2 "pere otetite" preparate ca mai sus si preluati sucul rezultat. Beti incet acest suc dimineata si seara vreme de 2 zile impotriva durerilor de gat si ale dificultatilor la inghitire.

4. Fierbeti in apa vreme de 10-15 minute, 60 g de coaja uscata de pere (poate fi si coaja proaspata de la 3-4 pere). Beti sucul rezultat impotriva dificultatilor la urinare si a urinarii dureroase in cazul cistitelor.

5. In cazurile de colita de putrefactie, consumati inaintea fiecareia dintre cele trei mese principale, timp de o saptamana, cate o jumatate de kilogram de pere proaspete. Pe perioada de tratament si 2 luni dupa tratament, regimul alimentar va fi exclusiv lacto-vegetarian, fara nici un fel de carne, fara oua, iar dintre lactate se poate consuma doar iaurt.

6. Pentru anemii (inclusiv cea care apare la copii) consumati zilnic un kg de pere (reduceti corespunzator cantitatea pentru copii). Pe langa continutul in fier, perele stimuleaza procesul de formare a globulelor rosii.

7. In cazurile de deficienta imunitara (infectii sau raceli repetate) se consuma timp de 1-2 saptamani cate un litru de suc sau nectar/supa de pere. In filozofia medicinei orientale, perele actioneaza benefic asupra plamanilor care produc energia necesara pentru lupta cu agentii patogeni. Chiar daca nutritia moderna recomanda suscul de pere proaspat consideram mai potrivit in aceste situatii cosnumarea supei de pere in cantitati echivalente conform principiilor medicinei orientale. Daca perosana cu deficienta are si aversiune la frig recokmanda adaugarea la fierbere "supei" respective a unui praf de scortisoara. (1-3 g zilnic)

8. La litiaza renala (mai ales cea cu urati) - se consuma zilnic, vreme de 2-3 saptamani, cate 1-2 litri de suc de pere pe zi. In general, acest remediu poate dizolva sau marunti pietrele, si favorizeaza eliminarea lor prin marirea diurezei. Evitati conumarea sucului prea rece. Este de preferat la temperatura camerei. Daca scaunele devin prea moi, reduceti cantitatea de suc zilnica pana la stabilizarea acestora.
Ultima oară modificat 17/01/2007 05:03 de către soothe, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Perele..precautii

Mesajde soothe » 17/01/2007 05:03

Precautii si contraindicatii

- Se va evita consumul perelor in cazurile de insuficienta (slabiciune), cu scaune moi, senzatie de frig si o limba palida si umflata, cu urme de dinti pe margine.

- Consumul excesiv de pere in timpul sarcinii poate duce la aparitia de subdezvoltare a fatului sau a avortului spontan!!!

PS Reamintim cateva dintre dintre regulile consumarii fructelor.

Se pot consuma fructele sub-acide fie impreuna cu cele acide, fie impreuna cu cele dulci, dar evitati totdeauna consumarea fructelor acide cu cele dulci.

Exemple de fructe:

- acide - citricele, ananasul, rodiile (pomegranatele), capsunile;

- sub-acide - caisele, afinele, ciresele, smochinele praspete, strugurii, mango, nectarinele, papaya, piersicile, perele;

- dulci - bananele, curmalele, fructele uscate, persimonele, prunele, stafidele.

(va urma)


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator