In ultimul week-end dinainte de Pasti are loc Sarbatoarea Floriilor, care semnifica intrarea Domnului in Ierusalim.
Mai este numita si Duminica Floriilor si este inceputul sarbatorilor pascale.
Bineinteles, exista destul de multe obiceiuri si traditii culinare pastrate de-a lungul timpului in legatura cu aceasta zi.
Chiar daca inca ne aflam in Postul Mare, in Duminica Floriilor se poate manca peste, fiind ultima dezlegare la peste din Postul Mare.
De asemenea, unii oameni cred ca tot ce este gatit din peste in Duminica Floriilor are putere vindecatoare. Se mai crede si ca bolnavii care vor manca produse din peste in Duminica Floriilor se vor vindeca mai repede.
In aceasta zi se mai gatesc si placinte. Acestea sunt date de pomana saracilor, fiind o zi in care se da de pomana mancare, in general.
Exista si un obicei care spune ca fetele care vor sa isi intalneasca viitorul sot trebuie sa fiarba busuioc in apa, la miezul noptii. Cu aceasta apa trebuie sa se spele pe cap si apoi sa o toarne la radacina unui par inflorit.
O superstitie spune ca asa cum va fi vremea de Florii, va fi si in prima zi de Pasti.
De Florii se strang ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot. Ramurile de salcie simbolizeaza renasterea vegetatiei si felul in care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim.
Se spune ca cei care pastreaza salcia sfintita in casa, peste an, vor fi feriti de boli. Totodata acestea pot fi date de mancare animalelor, pentru ca acestea sa fie mai sanatoase si protejate.
Prin unele parti, Floriile mai poarta si numele de "Nunta urzicilor" si se spune ca in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.
Asadar, mancati urzici cat mai puteti, inainte de Florii :)
Sursa foto: ziuaconstanta.ro
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii