Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

In ultimul week-end dinainte de Pasti are loc Sarbatoarea Floriilor, care semnifica intrarea Domnului in Ierusalim.

Mai este numita si Duminica Floriilor si este inceputul sarbatorilor pascale.

Bineinteles, exista destul de multe obiceiuri si traditii culinare pastrate de-a lungul timpului in legatura cu aceasta zi.

Chiar daca inca ne aflam in Postul Mare, in Duminica Floriilor se poate manca peste, fiind ultima dezlegare la peste din Postul Mare.

De asemenea, unii oameni cred ca tot ce este gatit din peste in Duminica Floriilor are putere vindecatoare. Se mai crede si ca bolnavii care vor manca produse din peste in Duminica Floriilor se vor vindeca mai repede.

In aceasta zi se mai gatesc si placinte. Acestea sunt date de pomana saracilor, fiind o zi in care se da de pomana mancare, in general.

Exista si un obicei care spune ca fetele care vor sa isi intalneasca viitorul sot trebuie sa fiarba busuioc in apa, la miezul noptii. Cu aceasta apa trebuie sa se spele pe cap si apoi sa o toarne la radacina unui par inflorit.

O superstitie spune ca asa cum va fi vremea de Florii, va fi si in prima zi de Pasti.

De Florii se strang ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot. Ramurile de salcie simbolizeaza renasterea vegetatiei si felul in care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim.

Se spune ca cei care pastreaza salcia sfintita in casa, peste an, vor fi feriti de boli. Totodata acestea pot fi date de mancare animalelor, pentru ca acestea sa fie mai sanatoase si protejate.

Prin unele parti, Floriile mai poarta si numele de "Nunta urzicilor" si se spune ca in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.

Asadar, mancati urzici cat mai puteti, inainte de Florii :)

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura Fanta
4
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Desert fursecuri papuci
Bucataras.RO

Desert fursecuri papuci

M-am inspirat de pe blogul lui edithskitcen reteta romaneasca

Desert fursecuri papuci
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola