In ultimul week-end dinainte de Pasti are loc Sarbatoarea Floriilor, care semnifica intrarea Domnului in Ierusalim.
Mai este numita si Duminica Floriilor si este inceputul sarbatorilor pascale.
Bineinteles, exista destul de multe obiceiuri si traditii culinare pastrate de-a lungul timpului in legatura cu aceasta zi.
Chiar daca inca ne aflam in Postul Mare, in Duminica Floriilor se poate manca peste, fiind ultima dezlegare la peste din Postul Mare.
De asemenea, unii oameni cred ca tot ce este gatit din peste in Duminica Floriilor are putere vindecatoare. Se mai crede si ca bolnavii care vor manca produse din peste in Duminica Floriilor se vor vindeca mai repede.
In aceasta zi se mai gatesc si placinte. Acestea sunt date de pomana saracilor, fiind o zi in care se da de pomana mancare, in general.
Exista si un obicei care spune ca fetele care vor sa isi intalneasca viitorul sot trebuie sa fiarba busuioc in apa, la miezul noptii. Cu aceasta apa trebuie sa se spele pe cap si apoi sa o toarne la radacina unui par inflorit.
O superstitie spune ca asa cum va fi vremea de Florii, va fi si in prima zi de Pasti.
De Florii se strang ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot. Ramurile de salcie simbolizeaza renasterea vegetatiei si felul in care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim.
Se spune ca cei care pastreaza salcia sfintita in casa, peste an, vor fi feriti de boli. Totodata acestea pot fi date de mancare animalelor, pentru ca acestea sa fie mai sanatoase si protejate.
Prin unele parti, Floriile mai poarta si numele de "Nunta urzicilor" si se spune ca in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.
Asadar, mancati urzici cat mai puteti, inainte de Florii :)
Sursa foto: ziuaconstanta.ro
Aceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...
Prajitura Kinder BuenoOuale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...
Oua rosii vopsite cu coji de ceapaDaca va plac mancarurile usoare si delicioase , si daca va plac legumele din familia cruciferelor aceasta este o reteta...
Conopida gratinata cu sos de broccoliCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii