Prajitura cu foi si gem de prune

Portii
20
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu foi si gem de prune

Ingrediente

  • 4 foi:
  • 6 lg untura
  • 6 lg zahar
  • 1 ou
  • 1/4 lgta bicarbonat sodiu
  • 6 lg lapte
  • 450 gr faina (+/- 50 gr, in functie de tipul fainii)
  • crema:
  • 1,2 l lapte
  • 200 gr gris
  • 150 gr unt
  • 70 gr nuca de cocos
  • 200 gr zahar
  • in plus:
  • 400 gr gem prune

Mod de preparare

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina cernuta cu bicarbonatul de sodiu.
Nu adaugati toata faina deodata, e posibil sa intre mai mult sau mai putin. Aluatul trebuie sa fie maleabil, dar bine legat. Se pune la rece o jumatate de ora.
Aluatul se imparte in 4 portii egale. Se intind 4 foi subtiri, dreptughiulare, cu dimensiunea 22 x 18 cm.
Fiecare foaie de aluat se inteapa cu ajutorul unui pieptene de patiserie sau cu o furculita. Foile se coc la 160 grade C, timp de 6-7 minute. In functie de intensitatea fiecarui cuptor, e posibil sa fie nevoie de 1-2 minute extra. Foile sunt coapte cand devin usor rumene. Se scot si se lasa la temperat pe un gratar de bucatarie.
Crema se pregateste foarte usor.
Laptele si grisul se amesteca intr-un vas, apoi se transfera pe foc si se amesteca pana ce compozitia devine fiarta si legata. Se adauga zaharul si se mai lasa cateva minute la fiert.
Se ia de pe foc, se adauga untul taiat cuburi si nuca de cocos. Crema trebuie sa fie fina si omogena.
Intr-o tava de dimensiune ptrivita, se asaza hartie de copt.
Se asaza prima foaie, se toarna jumatate din cantitatea de crema. Se asaza a doua foaie si se preseaza usor. Se unge cu gemul de prune si se preseaza usor cu cea de-a treia foaie peste care se toarna restul de crema. Se incheie cu a patra foaie, se presara putina nuca de cocos si se preseaza usor. Se acopera cu alta hartie de copt si se pune deasupra un tocator din lemn (sau altceva) care sa tina prajitura presata. Se tine la rece pana a doua zi.
A doua zi, se portioneaza si se serveste. Este o prajitura foarte frageda si gustoasa

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Gogosi a la Sidy
4
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere si Iaurt
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Parteneri
Spaghetti cu carne tocata in sos de rosii
Bucataras.RO

Spaghetti cu carne tocata in sos de rosii

Gustos, simplu, rapid!

Spaghetti cu carne tocata in sos de rosii
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Gustos.RO

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit