Panettone ( traduceri pt PARADIS si pt cine mai e interesat)

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

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crista
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Panettone ( traduceri pt PARADIS si pt cine mai e interesat)

Mesajde crista » 18/01/2007 09:05

Reteta 1. a surorilor Simili
reteta originala + poze :
http://www.cookaround.com/yabbse1/showt ... hp?t=11991


ingredienti:
pasta madre ( cum se face gasesti explicatia tradusa in romana pe culinar)
acqua/ apa
farina di manitoba /faina de manitoba ( e una dintr.un griu canadian , care e mai puternic , are W –ul ala care ii da forta mai mare decit alte faini)


primo giorno ore 18:30:
si prendono 50 gr di pasta madre e si uniscono a 100 gr di farina e 50 gr di acqua tiepida (chiaramente per tutti i rinfreschi non aggiungiamo tutta l'acqua insieme ma ne lasciamo un pò fuori, la aggiungeremo se l'impasto la richiede, ma generalmente le dosi delle sorelle Simili sono molto precise)
prima zi ora 18:30
se iau 50 gr din pasta madre si se adauga 100 gr faina si 50 gr apa calduta (binenteles ca nu varsam toata apa odata ci lasam putin deoparte, o vom aduga dc aluatul o cere, dar cantitatlie surorilor Simili sunt foarte precise)
( poze)

il primo impasto lo facciamo in ciotola, poi passiamo sulla spianatoia
primul aluat in facem in castron, apoi il punem pe planseta
( poze)

lavoriamo bene per 10 minuti e poi riponiamo la palla ottenuta a lievitare in luogo tiepido per 3 ore (io l'ho messa in forno appena scaldato e con la luce accesa) e poi un'altra ora a temperatura ambiente
framintam bine pt 10 minute si apoi lasam bila obtinuta sa se odihneasca intr.un loc caldut pt 3 ore ( eu am pus-o in cuptorul usor incalzit si cu lumina aprinsa ) apoi o alta ora la temperatura camerei
( poze)

ore 22:45:
ecco la nostra pasta dopo 4 ore:

ora 22:45
iata coca nostra dupa 4 ore
( poze)

ne prendiamo 100 gr, aggiungiamo 100 gr di farina e 50 gr di acqua tiepida
luam 100 gr, adaugam 100 gr faina si 50 de apa calduta
( poze)

lavoriamo una decina di minuti e poi formiamo un panetto corto e tozzo che andremo ad avvolgere in una tela molto robusta leggerissimamente infarinata e legheremo bene tipo salame
framintam cca 10 minute si apoi formam o piinica scurta si indesata pe care o vom inveli intr.un servet mai gros , usor presarat cu faina si il legam ca pe un salam
( poze)

mettiamo poi in un tegame dove resti abbastanza compresso, copriamo con il coperchio e lasciamo riposare 8-10 ore
il punem intr-o cratita unde sa stea destul de inghesuit ( comprimat ) , acoperim cu capacul si lasam sa se odihneasca 8-10 ore
( poze)
ci rivediamo domattina! ne vedem mine dimineata

secondo giorno ore 9:00

andiamo ad aprire il nostro "salame" che in esterno si presenterĂ  cosĂŹ
a doua zi ora 9:00
deschidem salamul nostru care in exteriopr se va prezenta asa
( poze)

fuori sarĂ  seccato, andiamo ad aprirlo e vediamo che l'interno sarĂ  una pasta morbida ma molto piĂš compatta della precedente
in exterior va fii uscat , il deschidem si vedem ca interiorul este o pasta moale dar mult mai compacta decit cea dinainte
( poze)

procediamo quindi con il primo rinfresco della giornata, prendiamo 50 gr di questo lievito madre, aggiungiamo 100 gr di farina e 50 gr di acqua tiepida e procediamo al solito lavorando il composto per una decina di minuti e poi lo mettiamo a riposare 3 ore inluogo tiepido e una a temperatura ambiente. la pasta che avanza, quella non secca, la mettiamo da parte con l'altra ad "alimentare" la nostra pasta madre di base.
Facem deci prima improspatare a zilei, luam 50 gr din aceasta drojdie naturala ( lievito madre), adaugam 100 gr de faina so 50 gr de apa calduta si apoi ca de obicei framintam aluatul pt vreo 10 minute apoi il lasam sa se odihneasca 3 ore in loc caldut si inca 1 ora la temperatura camerei . Aluatul care ramine , cea care nu este uscata , o punem separat cu cealalta ca sa “alimenteze” pasta madre a noastra .

( poze)

ci aggiorniamo tra 4 ore! Ne vedem peste 4 ore

ore 13:30

secondo rinfresco della giornata:
prendiamo 100 gr del precedente rinfresco, aggiungiamo 100 gr di farina e 50 gr di acqua tiepida, al solito lavoriamo una decina di minuti e mettiamo a riposare 3 ore in luogo tiepido e un'ora a temperatura ambiente

ora 13:30
a 2 a reimprospatare a zilei luam 100 gr din aluatul reimprospatat inainte , adugam 100 gr faina si 50 gr apa calduta, il framintam 10 min si lasam sa se odihneasca 3 ore in loc caldut si 1 ora la temperatura camerei ..( nota mea: cind zice loc caldut= cuptorul incalzit la 50 grade C , stins si lasat cu lumina aprinsa )
( poze)

speriamo bene! a dopo.... speram sa fie bine... pe mai tirziu...
ore 21:45
ecco come è la nostra pasta dopo l'ultimo rinfresco
ora 21:45
iata si aluatul nostru dupa ultima improspatare
( poze)

eccoci che inizia l'aggiunta degli altri ingredienti che saranno:
550 gr farina
130 gr zucchero
140 gr burro morbido
250 gr acqua tiepida
225 gr dell'ultimo rinfresco
6 tuorli d'uovo

iata ca incepem sa adaugam si alte ingrediente care vor fii:
550 gr faina
130 gr zahar
140 gr unt moale
250 gr apa caldutza
225 gr din ultima coca improspatata

(poze)

iniziamo con aggiungere l'acqua tiepida ai tuorli d'uovo
incepem prin a adauga apa calduta la galbenusurile de ou

(poza)

sbattere un attimo
le batem putin

(poza)

e aggiungere la farina e lo zucchero
adaugam faina si zaharul

(poza)

amalgamare un pò e unire il lievito
amestecam putin si adaugam drojdia ( pasta / lievito madre )

(poza)

iniziare la lavorazione nella ciotola e poi passare sulla spianatoia, lavorarla anche battendola, per 15 minuti, la pasta si trasforma in una palla elastica e compatta. aggiungere poi il burro ammorbidito
incepem sa framintam in castron si apoi trecem pe planseta, framintam chiar lovind de planseta , cca 15 minute, aluatul se transforma intr-o bila elastica si compacta, adaugam untul moale

(poza)

e lavorare una decina di minuti. all'inizio è... sconfortante... ma poi si ottiene una bella palla elastica e compatta. anche in questo caso la battiamo sulla spianatoia. una volta finita la lavorazione la mettiamo in un'ampia ciotola imburrata a lievitare in luogo caldo per 2 ore poi a temperatura ambiente per 10-12 ore

se framinta 10 min , la inceput e ... nu e placut... dar apoi se obtine o bila elastica frumoasa si compacta . Chiar si in acest caz lovim coca de planseta , odata terminata framintarea il punem intr.un castron larg si uns cu unt sa creasca , la loc cald cca 20 ore apoi la temperatura camerei pt cca 10-12 ore
( poza)

alla fine di questa attesa "dovrebbe" essere aumentata tantissimo di volume, 3-4 volte il volume iniziale.
la sfirsitul acestei asteptari ar tb sa fie crescuta mult in volum , 3-4 ori decit volumul initial

speriamo bene, ci aggiorniamo domattina!!!
Sa speram , ne actuializam miine dimineata !!

terzo giorno ore 13:00

ecco come si presenta la nostra pasta dopo 14 ore di lievitazione:

A 3 a zi ore 13:00
Iata cum se prezinta coca noastra dupa 14 ore de crestere

(poza)

andiamo a fare l'ultimo impasto.
ingredienti:
270 gr farina di manitoba
140 gr burro morbido
80 gr circa acqua tiepida
25 gr latte in polvere
50 gr zucchero
350 gr uvetta sultanina
125 gr scorza di arancia candita a cubetti
125 gr cedro candito a cubetti
10 gr sale
10 gr miele
10 gr malto
6 tuorli d'uovo
1 stecca di vaniglia (usiamo solo i semini interni)
tutto il primo impasto

acum facem ultima coca
ingrediente:
270 gr faina de manitoba
140 gr unt moale
80 gr cca apa calduta
25 gr lapte praf
50 gr zahar
350 gr stafide
125 gr coaja de portocala cubulete , zaharisita
125 gr cedru zaharisit taiat cubulete
10 gr sare
10 gr miere
10 gr maltz ( e un lichid maroniu , se gaseste la magazinele cu produse biologice, si se foloseeste in mod normal la fabricarea piinii )
6 galbenusuri
1 batz de vanilie ( folosim numai semintele dinauntru)
tot aluat pregatit anterior

( poza)

mettiamo in una ciotola l'acqua, il latte in polvere, lo zucchero, il miele, il malto, il sale ed i semini della vaniglia, mescoliamo bene, uniamo la farina e dopo averla amalgamata bene iniziamo ad aggiungere il primo impasto
punem intr-un castron apa, laptele praf, zaharul, mierea, maltzul, sarea si semintele de vanilie si amestecam bine, adaugam faina si dupa ce am incorporat-o bine adaugam primul aluat

( poza)

passiamo poi a lavorare sulla spianatoia impastando e battendo a lungo, mi si sono voluti una ventina di minuti... appena abbiamo l'impasto ben sodo ed elastico uniamo poco a poco il burro
trecem apoi la framintat pe planseta , framintind si lovind de multe ori , cc a20 minute … imediat ce obtinem un aluat tare si elastic adaugam putin unt

( poza)

e continuiamo a lavorare fino a che non avremo un impasto omogeneo
si continuam sa framintam pina cind nu obtinem un aluat omogen

( poza)

andiamo quindi ad aggiungere uvetta e canditi
adaugam stafidele si fructele zaharisite
(poza)


dividiamo l'impasto in tre e mettiamo a lievitare in luogo caldo per 20' coprendo ogni impasto a campana
impartim aluatul in 3 si il punem la crescut la cald pt 20 minute acoperita

( poza)
ecco come si presenta dopo 20'
asa arata dupa 20 min
( poza)


andiamo a lavorarlo un pò attorcigliandolo leggermente. in pratica si impasta girando sempre la pasta dalla solita parte allungandola leggermente e ripiegandola sempre dal solito verso (almeno credo dalla spiegazioni, comunque io ho fatto cosÏ!)
e andiamo, finalmente a metterle nelle nostre forme da panettone (da 750 gr) appoggiate comunque su una teglia perchè la carta non reggerebbe poi bene lo spostamento e rischiamo di rovinare la lievitazione
incepem sa framintam mpletindu-l ( indoindu-l ... strimbindu-l ) usor. De fapt se framinta invirtind coca mereu de aceeasi parte, lungind-o usor si apoi indoind-o mereu pe aceeasi parte ( cel putin asa cred din exoplicatii , in orice caz eu am facut asa!)

(poza)

ed ora? le mettiamo a lievitare scoperte in luogo caldo e aspettiamo 3-4 ore o quanto basta a far arrivare la pasta al bordo della forma....

ora si che sono terrorizzata... speriamo bene!!!!
si acum? Le punem sa creasca descoperite in loc caldut si asteptam 3-4 ore sau cit e nevoie ca aluatul sa ajnga la marginea formei ( nota mea.: forma e aia inalta de panettone)


ore 19:30

sarĂ  lievitato? siiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!! alle 19:15 si presentavano cosĂŹ:

ora 19:3
o fii crescut? Daaaaaaaaaaaa!!! La 19:15 era asa:
( poza)

ho inciso a croce con un taglierino la pellicola sopra (dopo la cottura mi sono resa conto che ho affondato troppo....)

am facut o cruce cu un cutter pe suprafata ( dupa ce s-a copt miam daty seama ca am taiat prea adinc... )

( poza)

ed ho infornato a 180° per circa 40'. dal libro dovevano bastare 25'-30', ma a me non è bastato, ho dovuto prolungare un pò la cottura.
dopo la cottura poi dovevano essere messi a testa in giĂš a raffreddare, ma non ho niente che faccia al caso (spiedini o ferri da calza), per cui spero che non succeda niente... e poi volevo farveli vedere....
gli ultimi due (li ho cotti separatamente uno per volta) li ho messi infilzati in spiedini, cosĂŹ:

si am pus la cuptor l a180 ° C pt cc a40 min, din carte spuneau ca ajung 25-30 min , dar mie nu mi.-au ajuns, si am continuat coacerea.
Dupa ce s-a copt trebuiau pusi cu capul in jos sa se raceasca , dar nu aveam cum ( bete de fricarui ... ) deci sper s anu se intimple nimic ... si apoi am vrut sa va arat si voua ....
Ultimii 2 ( i-am copt separat , pe rind) i.-am infipt in frigarui , asa:

( poza)

( nota mea .. tb sa stea atirnati cu capul in hjos, deci infigi frigaruile in ei si le faci sa se sprijine pe ceva mai inalt, in felul asta cozonacii stau atirnati cu capul in jos si nu se lasa cind se racesc)

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Mesajde PARADIS » 21/01/2007 01:32

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