Pireu de susan

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

daniella
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 01/02/2006 08:39

Pireu de susan

Mesajde daniella » 08/02/2006 03:07

Stie cineva cum se prepara pireul de susan?
Am citit undeva ca este f.bun si ca are o denumire specifica in bucataria araba. Din pacate nu am retinut cum se numeste. :blushing:

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 10/02/2006 10:55

Buna Daniella , bun venit pe forum. Din nefericire nu stiu decat de " humus" care nu stiu sigur daca e pireu de susan dar are un gus aproximativ apropiat cu ce imi imaginez eu ca ar fi acel pireu.
Ai mancat vre-odata humus la un restaurant arabesc ?

Avatar utilizator
adinush
Bucatar in devenire
Mesaje: 539
Membru din: 26/01/2006 05:53
Localitate: romania

Mesajde adinush » 10/02/2006 01:53

Din ce imi aduc eu aminte humusul e o traducere arabeasca pt naut(de pe vremea cand frecventam Sherrif's-ul..patronii de acolo sunt libanezi)

cat
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 07/03/2006 12:50
Localitate: Brasov

Mesajde cat » 07/03/2006 01:33

la plafar se gaseste pasta de susan, care intradevar este buna mai ales pentru lipsa de calciu. poate ca asta cauti tu. incearca.
humusul este o pasta din naut. nu are nici o legatura cu susanul.
Ela

Saira
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 07/12/2006 09:40
Localitate: Romania

Mesajde Saira » 07/12/2006 09:53

Buna tuturor...de-abia am venit pe forum si am dat de aceasta intrebare,sper ca mai e nevoie de un raspuns.

pasta de susan se cheama in araba TAHINA si se gaseste in general in supermarket-uri,insa nu neg ca poate fi si in alte parti.stiu ca eu am cumparat produsa in Liban si a fost geniala :wink:

si nu are nici o legatura cu homos-ul,acesta fiind naut in romana si sosul ce se obtine din el,care e iarasi la fel de bun...se poate prepara,la randul lui,cu sos tahina si iese ceva super bun.

pe data viitoare..ma duc sa rasfoiesc retetele voastre :roll:

Saira

mocanski
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 20/02/2009 06:13

tahini

Mesajde mocanski » 20/02/2009 06:24

In bucataria araba si evreiasca se pregateste pasta de naut cu pasta de susan(tahini) dupa gustul fiecaruia.
In limba araba este tahini in occident o gasiti ca tahina iar in romania o puteti gasi in retetele vechi din Dobrogea ca tahân.
Asta este cea mai buna reteta pe care am gasit-o pe net.
Incercati merita.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 20/02/2009 11:09

Tahini este o pasta de susan macinat care se foloseste in bucataria arabeasca si este similar la gust ( dupa unii) cu untul de arahide.


Ca sa faci tahini trebuie sa prajesti susanul si apoi sa il macini casa se poata forma pasta uleioasa. Se foloseste la o multime de mancaruri cum ar fi

hummus care este o pasta de chickenpeas aromat cu suc de lamaie si usturoi

Baba ghanoush care este un puree de vinete, suc de lamaie usturoi si ulei

halva -un dulce cu miere si sirop de cofetarie

SOSUL TAHINI

1 cup tahini
suc de la 3 lamai
2catei de usturoi zdrobiti
2-3 lingurite de sare
1/3 cupo de patrunjet uscat sau proaspat tocat marunt
apa

Se amesteca intr-un vas tahini( pasta gata facuta) cu sucul de lamaie, usturoi, sare si patrunjel. Se adauga atata apa ca sa faci un sos mai grosut.
Se foloseste la ARABIAN BAKED FISH ( peste copt arabesc)

1 halibut mare(aprox2 kg)
sare si piper dupa gust
1/4 cup suc lamaie
2 linguri ulei de masline
2 cepe mari tocate si prajite in uleiul de masline
2-2 jumate cups de tahini sos ( reteta este mai sus) Se pregateste cuptoirul la temperatura mai mare, se spala pestele si se sterge sa fie uscat, se stropeste cu sare si suc de lamaie, se lasa 30 minute sa stea. Usuci appoi pestele din nou se unge cu ulei si se pune in tava de copt, se da la cuptor pentru 30 minute. Appoi se acopera cu ceapa prajita si sosul de tahini, se presara sare si piper si se da din nou la cxuptor, pana pestele este moale( furculita intra in el usor de tot). Servesti pestele pe un platou garnisit cu patrunjel tocat si felii de lamaie. Ies 6-8 portii


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator