Gulas in varianta olteneasca cu gnochii din cartofi

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
epurasha
Bucatar in devenire
Mesaje: 324
Membru din: 23/09/2009 06:38

Gulas in varianta olteneasca cu gnochii din cartofi

Mesajde epurasha » 11/01/2010 06:23

Am folosit asa:
-1 ceapa mare;
-1 morcov si jumate;
-cam 400 g carne de vita;
-patrunjel verde;
-cativa graunti de usturoi;
-cateva linguri pasta de tomate;
-2 cartofi mari;
-faina;
-sare mare;
-piper;
-1 ardei iute rosu;
-1 ardei gras;
-1 ou;
Se caleste ceapa tocata patratele in putin ulei apoi se adauga si bucatile de carne taiate mai mare si ardeiul gras taiat patratele si usturoiul.Se mai amesteca din cand in cand, apoi adaugam si cateva linguri de pasta de tomate si mai adaugam putina apa calduta sau daca aveti ramasa niste supa de legume calduta.Apoi separat fierbem cartofii cubulete si morcovii taiati rondelute.Morcovii se vor adauga in cratita cu carnea si ceapa.Cartofii fierti bine se scurg de apa si se paseaza ca pentru piure, apoi se amesteca cu faina si un ou si sare mare.Se amesteca bine si se framanta un aluat foarte pufos.Se face un sul lung si subtire si se taie bucatele care apoi se rotunjesc in causul palmelor si se inteapa cu o furculita sau cu o forma ondulata pentru un aspect mai frumos.Se dau drumul intr-o cratita cu apa cu sare clocotita .Se fierb pana se umfla cu focul dat mai mic si cu capac, la fel ca galustele de gris.Apoi le lasam la cald.Revenim la cratita noastra unde carnea trebuie s afie moale si zeama sa acopere mereu carnea.Daca scade sau se ingrosa mai adugam apa sau supa limpede.Cand e gata adaugam si rondelute mici de ardei iute, patrun jelul si mararul verde tocat si amestecam putin pe foc,apoi stingem si adaugam si galustele sau daca vreti le puteti servi separat in farfurie sau bol.E un amestec de influenta maghiara (gulasul) cu italiana (gnochi din cartofi) si cu olteneasca (eu :D )
Sper sa va placa :)
Fişiere ataşate
P1070354.JPG
P1070354.JPG (24.47 KiB) Vizualizat de 6132 ori
P1070352.JPG
P1070352.JPG (47.84 KiB) Vizualizat de 6132 ori
P1070349.JPG
P1070349.JPG (43.83 KiB) Vizualizat de 6132 ori
P1070348.JPG
P1070348.JPG (43.05 KiB) Vizualizat de 6132 ori
P1070347.JPG
P1070347.JPG (59.75 KiB) Vizualizat de 6132 ori
P1070345.JPG
P1070345.JPG (86.06 KiB) Vizualizat de 6132 ori
P1070343.JPG
P1070343.JPG (60.98 KiB) Vizualizat de 6132 ori
P1070342.JPG
P1070342.JPG (48.21 KiB) Vizualizat de 6132 ori
P1070366.JPG
P1070366.JPG (84.26 KiB) Vizualizat de 6132 ori

Avatar utilizator
epurasha
Bucatar in devenire
Mesaje: 324
Membru din: 23/09/2009 06:38

Mesajde epurasha » 11/01/2010 06:29

servirea
Fişiere ataşate
P1070363.JPG
P1070363.JPG (47.55 KiB) Vizualizat de 6128 ori
P1070365.JPG
P1070365.JPG (59.43 KiB) Vizualizat de 6128 ori

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 11/01/2010 09:48

mamamia ce apetisant arata
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 11/01/2010 11:24

:) daca imi permiti cateva sfaturi 8) gnochi ( italiana = nudli maghiari sau romanescul putisoare :wink: )

Apoi gustul e mult mai bun daca "gnochi " il fierbi in compozitia gulyasului :wink:

in rest pentru varianta olteneasca merge ... dar mai trebuie perfectionat pentru a ajunge originalul :wink:

=D> =D> =D>

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 12/01/2010 07:54

Leila scrie::) daca imi permiti cateva sfaturi 8) gnochi ( italiana = nudli maghiari sau romanescul putisoare :wink: )

Apoi gustul e mult mai bun daca "gnochi " il fierbi in compozitia gulyasului :wink:

in rest pentru varianta olteneasca merge ... dar mai trebuie perfectionat pentru a ajunge originalul :wink:

=D> =D> =D>


aoleu, lia draga, n-am mai auzit denumirea romaneasca neaosa (care nu ma socheaza absolut deloc :clipocit: - cel putin nu asa cum ma soca in copilarie ).....de haaaaaaat, sa tot fie vreo treij`de ani batuti.. pe "muche" :P =))

si daca tot sunt la capitolul "amintiri din copilarie".. tre sa recunosc ca refuzam sa mananc mancaruri care implicau asa ceva :P =))

.. si iata-ma-s ditamai personaju matur care n-a gustat in viata lui chestii d-alea fierte in sos sau apa- datorita lipsei de inspiratie (de moment) a celui care a inventat denumirea in lb romana :wink: =)) :sfant: :party:

Avatar utilizator
epurasha
Bucatar in devenire
Mesaje: 324
Membru din: 23/09/2009 06:38

Mesajde epurasha » 12/01/2010 09:45

In primul rand multumesc frumos alinaraluca pentru apreciere, sa stiti ca desi nu ajunge la degetul mic al gulyasului unguresc original totusi pentru prima incercare de acest fel a iesit ceva extraordinar de gustos!!!

Leila multumesc de sfat sa stii ca m-am gandit si eu initial sa fac asa dar nu aveam asa mult lichid in cratita ca sa aiba loc sa fiarba asa ca le-am fiert intai in apa si apoi le-am lasat si in cratita putin ca sa ia gustul sosului!
Cum am zis si in titlu e o varianta, nu pretind eu ca fac gulas original, a fost o combinatie, ceva mai gros nu ca o ciorba ci mai mult un sos mai subtire, iute si cu aceste galuscute(eu prefer sa le numesc asa) :) oricum ar fi a iesit super gustos si sotul meu(cel mai mare critic in viata :wink: ) a zis ca i-aminteste de cel mancat in Ungaria cand a fost intr-o deplasare.Asa ca ma declar multumita dar promit ca la primavara o sa fac unul original dupa reteta ta la ceaun in curte la soacra :)
p.s. Retetele noi se nasc adaptand altele vechi si originale, fiecare avand valoarea ei data desigur de papilele gustative ale fiecarui om in parte :peace:

Avatar utilizator
roxy14
Bucatar
Mesaje: 868
Membru din: 22/07/2008 09:22

Mesajde roxy14 » 12/01/2010 02:30

Epurasha,este super mancarea,varianta asta este la indemana tuturor(ptr cei ce nu stiu var.originala si nu au nici o curte unde mancarea sa iasa gustoasa )ptr mine e ok si merita incercata.
Gnochi de cartofi aici se numesc Ăąoquis sunt super buni..imi plac si cei facuti gata si cei facuti acsa.
:flower: =D> :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 12/01/2010 05:38

Un gulas mai light, dar sunt convinsa ca foarte bun la gust.
Eu una te felicit !!!
=D> =D> =D>
:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 12/01/2010 09:24

=D> =D> =D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
epurasha
Bucatar in devenire
Mesaje: 324
Membru din: 23/09/2009 06:38

Mesajde epurasha » 13/01/2010 09:51

va multumesc frumos! e foarte incurajator! :flower:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori