Cum se face Fondantul ( Pasta de zahar )

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

marianac_68
Incepator
Mesaje: 109
Membru din: 15/03/2010 04:02
Localitate: Aachen,Germany

Cum se face Fondantul ( Pasta de zahar )

Mesajde marianac_68 » 10/04/2010 04:05

Buna Fetelor,

am avut putin timp liber,si cu ocazia asta m-am gindit sa va postez reteta mea,cum fac eu Fondantul(Pasta de Zahar) :)

INGREDIENTE pentru FONDANT:

-1 Pachetel de Gelatina (9 gr)
-6 Linguri de apa (60 ml)
-Un praf de sare
-1 Lingurita rasa de Sare de Lamiie(pentru gust acrisor)
-1 Lingura Glicerina
-120 ml Sirop de Glucoza (s-au
100 ml Miere de Albine deschisa la culoare)
-1Kg Zahar pudra din comert (Cernut prin Sita s-au Strecuratoare cu gauri fine)

Prepararea:

-Gelatina se pune la inmuiat cu apa,si se lasa astfel sa stea,cca 10-15 Min.

In acest timp trecem Zaharul prin Sita,intr-un Castron destul de larg,pentru a avea loc pentru framintat.

-Gelatina putem sa o dizolvam in cuptorul cu Microunde(10-15 sec.),s-au pe baie de aburi.
Dupa ce gelatina s-a topit se adauga sarea,sarea de Lamiie,si Glicerina.Daca mai este nevoie se mai incalzeste un pic.

-Din Zahar, se ia o parte din el si se pune deoparte,pentru framintatul final.

-Se face loc in mijlocul Zaharului,si se toarna Siropul de Glucoza,(s-au Mierea),Gelatina topita,sare,sare de Lamiie,si Glicerina.

-Toate Ingrdientele se amesteca( cu mina s-au cu o lingura de lemn) foarte repede,deoarece Gelatina tendeaza sa se inchege foarte repede,si se fac cocoloase pe care nu-le mai putem distruge(sparge).

-Se framinta un aluat,asa de consistenta unui Aluat frecat.

-Masa de lucru se unge cu o grasime care arata ca si untura de Porc,dar e pe baza de grasime scoasa din Cocos ( Biskin s-au Palmin poate se afla si in Romänia asa ceva ),pe care se framinta aluatul,adaugind restul de Zahar pe care l-am pus deoparte,si se framinta foarte bine.

-Dupa ce aluatul a fost bine framintat,se unge o punga de Nailon pe din-auntru,cu putina grasime de Cocos.Se baga Fondantul in punga,se scoate pe cit posibil aerul din punga,dupa care se leaga strins punga.Se mai pune inca intr-o cutie de plastic care inchide ermetic,si se lasa 24 de ore sa se odihneasca.Fondantul in astea 24 de ore o sa se intareasca putin.

-Atunci cind dorim sa folosim fondantul,trebuie sa-l framintam foarte bine,pina devine flexibil ca un aluat frecat.( nici prea tare,nici prea moale )

-Eventual daca fondantul e mult prea tare atunci cind vrem sa-l folosim,il putem pune pentru citeva secunde in Mikrounde,iar miinile si masa de lucru trebuie sa fie unse cu grasime de Cocos.
Fişiere ataşate
072.JPG
Se pune in cutie de plastic care inchide ermetic.
072.JPG (38.3 KiB) Vizualizat de 27549 ori
070.JPG
Legam punga,ermetic
070.JPG (35.73 KiB) Vizualizat de 27549 ori
069.JPG
Ungem punga cu grasime de Cocos
069.JPG (39.99 KiB) Vizualizat de 27549 ori
068.JPG
Aluatul de Fondant gata framintat.
068.JPG (62.69 KiB) Vizualizat de 27549 ori
067.JPG
Framintarea Aluatului de Fondant
067.JPG (35.13 KiB) Vizualizat de 27549 ori
066.JPG
Ungem masa de lucru,cu grasime de Cocos.
066.JPG (64.86 KiB) Vizualizat de 27549 ori
063.JPG
Framintatul la inceput
063.JPG (24.09 KiB) Vizualizat de 27549 ori
062.JPG
Se face loc in mijlocul Zaharului ,si se toarna Siropul de Glucoza,(s-au Mierea),Gelatina topita,sare,sare de Lamiie,si Glicerina.
062.JPG (24.1 KiB) Vizualizat de 27549 ori
060.JPG
Se adauga Sarea De lamiie
060.JPG (34.98 KiB) Vizualizat de 27549 ori
059.JPG
Se adauga sarea.
059.JPG (33.65 KiB) Vizualizat de 27549 ori
058.JPG
Se adauga Glicerina.
058.JPG (34.69 KiB) Vizualizat de 27549 ori
057.JPG
Gelatina gata umflata
057.JPG (43.49 KiB) Vizualizat de 27549 ori
056.JPG
Zaharul se Cerne
056.JPG (49.29 KiB) Vizualizat de 27549 ori
055.JPG
Se pune apa in gelatina.
055.JPG (34.58 KiB) Vizualizat de 27549 ori
052.JPG
Toate Ingredientele
052.JPG (61.21 KiB) Vizualizat de 27549 ori
Salutari din Aachen MarianaImagine

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 10/04/2010 09:15

Mersi mult de tot de reteta :hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
roxy14
Bucatar
Mesaje: 868
Membru din: 22/07/2008 09:22

Mesajde roxy14 » 10/04/2010 10:07

Super Marianaaa,Danke fĂźr Rezept! :wink:
SchĂśnes Wochenende!!!

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 10/04/2010 10:14

Mariana ma bucur ca ai pus reteta! Colorantul cand se pune si cum? :?

marianac_68
Incepator
Mesaje: 109
Membru din: 15/03/2010 04:02
Localitate: Aachen,Germany

Mesajde marianac_68 » 11/04/2010 12:51

elena.elena scrie:Mariana ma bucur ca ai pus reteta! Colorantul cand se pune si cum? :?



Buna Elena!Daca ai nevoie de -o cantitate mai mare de Fondant de aceasi culoare,atunci poti pune colorantul la inceput de exemplu in Gelatina pentru a se dizolva.Daca ai nevoie de cantitati mai mici atunci pui colorantul atunci cind ai nevoie,si-l frminti foarte bine.

Colorantul cu care colorezi Fondantul trebuie sa fie sub forma de Pasta.

Colorantul lichid s-au praf poti sa-le,folosesti doar atunci cind faci toata cantitatea de Fondant de aceasi culoare amestecate si dizolvate in gelatina.

Colorantul lichid daca il amesteci cu Fondantul la sfirsit ,ai toate sansele sa ti-se farime,iar colorantul sub forma de praf,nu t-i se descompune si se vad bucatele mici de culoare.

De aceea cel mai bun colorant e sub forma de Pasta concentrata.
E doar necesar sa inmoi o scobitoare in pasta respectiva si este suficient.
Iar citeodata si ce luam pe scobitoare este prea mult ,iar culoarea iese prea intensiva .
Colorile poti sa le comanzi din Internet la Schoop-uri speciale pentru decoratiuni de Torturi.
Am gasit aici un link unde poti sa-ti comanzi in Romänia coloranti alimentari si multe altele ,firma ese specializata pe asemenea produse.

http://www.google.de/url?sa=t&source=we ... HVHGl_lCuQ

Citat: Firma Oriminor din Tg-Mures a fost înfinţat în 2003 având ca obiect fabricarea decorurilor pentru torturi şi prăjituri .Produsele noastre :flori şi figurine de tort sunt unici pe plan naţional ,foarte apreciate atât de copii cît şi de toate generaţiile.Vă oferim aceste decoruri comestibile pentru toate evenimentele ca zile onomastice ,botez,nunţi,crăciun,paşti,valentine-days.Suntem parteneri ideali pentru cofetării ,oferind idei de decoraţiuni şi toate noutăţile ce apar pe piaţa internaţional.

Firma şi-a extins activitatea în comercializarea ustensilelor de cofetării ,suport de tort,poşuri,duiuri,spriţuri.decupatoare,decorul mirilor,coloranţi alimentari,decoraţiuni necomestibile ,forme de tort,manuale pentru cofetarii ,cataloage din care puteti aduna multe idei pentru afacerea dumneavoastra .În sperenţa unei colaborări reuşite vă dorim succes în afacere
Ultima oară modificat 11/04/2010 02:06 de către marianac_68, modificat de 2 ori în total.
Salutari din Aachen MarianaImagine

marianac_68
Incepator
Mesaje: 109
Membru din: 15/03/2010 04:02
Localitate: Aachen,Germany

Mesajde marianac_68 » 11/04/2010 01:35

roxy14 scrie:Super Marianaaa,Danke fĂźr Rezept! :wink:
SchĂśnes Wochenende!!!


Danke Valentina,ich wĂźnsche dir auch schĂśnes Wochenende! :pup: :hug:
Salutari din Aachen MarianaImagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 11/04/2010 03:03

Marianac_68,
Iti multumesc frumos pentru reteta si explicatiile detaliata !

:master: :master: :master:
:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 11/04/2010 05:50

Mariana, multumim mult pentru reteta si pentru detalii
:hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

marianac_68
Incepator
Mesaje: 109
Membru din: 15/03/2010 04:02
Localitate: Aachen,Germany

Mesajde marianac_68 » 19/04/2010 01:52

Cu mare placere!!!!!!!!!! :pup: :hug: :hug: :hug:
Salutari din Aachen MarianaImagine

marianac_68
Incepator
Mesaje: 109
Membru din: 15/03/2010 04:02
Localitate: Aachen,Germany

Mesajde marianac_68 » 19/04/2010 02:06

Ah inca ceva!!!!!!!!!!!!
Dupa ce a-ti framintat Fondantul cu cantitatea de zahar respectiva necesara,si mai aveti impresia ca totusi ar mai trebui zahar sa adaugati,puneti dar foarte putin.Fondantul are nevoie de astea 24 de ore sa se odihneasca.Daca dupa astea 24 de ore, inca vi-se pare Fondantul mult prea moale atunci mai puteti adauga zahar macinat.Dar ATENTIE!!!!!!!!!!
Fondantul se intareste foarte repede,si no sa mai puteti sa-l intindeti.Va doresc succes!!! :pup: :hug:
Salutari din Aachen MarianaImagine


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori