
Reteta aceasta este o reteta traditionala germana si am gasit-o in volumul 20 al colectiei âDelicii in bucatarie - Retete traditionale din bucatariile Europeiâ.
INGREDIENTE:
- 600 g faina alba 000 proaspat cernuta
- 1 plic drojdie uscata - Dr. Oetker (un plic contine 7 g drojdie uscata)
- 200 ml lapte caldut
- 200 g zahar
- 300 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
- 5 oua
- 1 lingurita esenta de vanilie - Dr. Oetker
- 1 lamaie mare
- 100 g stafide
- 120 g migdale decojite, maruntite
- 100 ml rom
- sare de mare fin macinata
- 30 g unt pentru uns tava
- 1 lingura cu faina pentru tapetat tava
- 1 lingura cu zahar pudra pentru decor
MOD DE PREPARARE:
- Stafidele se pun intr-un vas impreuna cu romul. Se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa aproximativ 1 ora la temperatura camerei.
- Se mixeaza untul si zaharul pana la obtinerea unui amestec cremos.
- Se incorporeaza treptat ouale in amestec (unul cate unul), cu ajutorul telului. Nu se adauga urmatorul ou pana cand precedentul nu a fost complet incorporat in amestec.
- Se spala lamaia si se rade marunt pe razatoare coaja acesteia.
- Se storc stafidele inmuiate in prealabil in rom.
- Se dizolva drojdia in lapte caldut.
- Se adauga amestecului de unt, zahar si oua pregatit anterior, esenta de vanilie, coaja rasa a lamaii, stafidele, migdalele si un praf de sare, amestecand compozitia.
- Se incorporeaza drojdia dizolvata in lapte, turnand putin cate putin in amestecul pregatit, alternativ cu faina, adaugata treptat âin ploaieâ.
- Se unge tava speciala pentru âGugelhupfâ cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in tava. Aceste ingrediente sunt suficiente pentru pregatirea unui cozonac (foarte) mare sau a doi cozonaci medii (in functie de dimensiunea tavii pe care o folositi).
- Se acopera tava / tavile cu un prosop pentru bucatarie si se aseaza intr-un loc cald. - Se lasa la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul (aproximativ 1 ora si jumatate).
- Se incalzeste cuptorul la 170 grade C.
- Cozonacul se coace pe nivelul intermediar al cuptorului, la 170 grade C, pana dobandeste o culoare frumoasa aurie (aprozimativ 40 de minute). In timpul pe care il petrece in cuptor cozonacul creste si din acest motiv este bine sa apreciati cu atentie dimensiunea tavii / dimensiunile tavilor.
- Cozonacul copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se rastoarna tava pe un platou si se pudreaza suprafata cozonacului cu zahar pudra.