1 somon intreg circa 1-2 kg
gorgonzola 100 gr
smantana vegetala gran cucina(cea mai buna pt sosuri)
lamai
sare
piper
Prima si prima oara scoateti somonul din frigider si il lasati sa ajunga la temperatura camerei. dupa asat spalati-l cu apa rece spre calduta. Puneti-l pe un tocator si taiati-l de la cap la coada felii dar nu-l taiati de tot doar pana la trei sfert. stil potcoava dar lasati somonul intreg cu cap si coada cu tot.Daca il taiati de tot nu va arata frumos si se va desprinde toata carnea de pe oase. vedeti in poza cum arata. presarati sare si piper in taieturi si bagati-l la cuptor la foc mediu pentru circa 35-40 de minute depinde de marima. Daca e mai mare tine-l mai mult sau daca e mai mic mai putin. O aproximare sa va zic...pt un somon de 1-2 kg tineti-l cam 25-30 minute, pt un somon de 3-4 kg apox. 40-45 de minute.
In timp ce se coace somonul intr-o tigaie puneti gorgonzola la topit la foc mic. Nu lasati sa se topeasca de tot gorgonzola doar pe jumate. Luati de pe foc si adaugati putin cate putin din smantana(ca la maioneza) amestecati continuu pana devine un sos subtirel(ca la clatite). Dupa ce scoateti somonul asezati-l pe un platou mare, adaugati felii de lamai in crestaturi sosul il puneti in sosiere.

poza e facuta in bucataria unde lucrez eu pt o masa festiva. am pus somonul pe un platou oglinda.