Sirop de soc

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Sirop de soc

Mesajde d_dana_a » 05/06/2014 07:18

Va racoresc putin cu cate un pahar de sirop de soc ;)

Ingrediente:
aproximativ 1,5 kg flori de soc
4 lamai mari sau 6 mai micute
5 kg zahar
5 l apa
20 gr sare de lamaie
Mod preparare:
Florile de soc proaspat culese se pun intr-un intr-un vas si se lasa de seara pana dimineata intr-un loc racoros,de preferabil pe balcon.Acestea se mai intorc din cand in cand pentru a indeparta insectele.
A doua zi se trec printr-un jet de apa ,astfel incat acestea sa nu mai aibe nici o insecta.Se ia ciorchinele de flori si se taie cu grija doar floricele cu ajutorul unei foarfeci.Florile se pun intr-o oala impreuna cu lamaile taiate rondele si apa.Prima zi vor sta lamaile deasupra !!!
Peste lamai se pune o farfurie mai grea si un vas pentru a preasa lamaile astfel incat acestea sa stea sub apa.Se pune capacul la oala si se pune la frigider.
A doua zi la aceasi ora se amesteca compozitia a treaia zi la fel si tot asa pana la a cincea zi.
Dupa ce au trecut cele cinci zile compozitia se strecoara printr-o sita imbracata in tifon.Socul si lamaile se strang bine in mana pentru a stoarce tot lichidul.Peste lichidul rezultat se adauga zaharul si sarea de lamaie.Sarea de lamaie se pune pentru a conserva mai bine siropul.Atentie :Lichidul rezultat se masoara exact si se adauga zahar in functie de cantitatea rezultata ,adica 1 kg zahar la 1l lichid.
Siropul se pune la fiert la foc mic,pana ce lichidul da in clocot si scade aprozmativ 1 cm.
Intre timp se pregatesc sticle.
Cand este gata se pune in sticle.Atentie:Sticlele trebuie sa stea pe ceva de inox(eu le-am pus intr-un castron de inox) pentru a nu se sparge.
Cand le-am umplut se unge gura sticlei cu putin albus si se pune celofanul,dupa care se leaga cu grija.
Mie mi-au rezultat 9 sticle de 750 ml ,plus 250 ml pe care l-am savurat pe moment.
Sticlele se acopera cu o patura si se lasa pana a doua zi cand v-or fi depozitate in camara sau in pivnita.
Pofta buna!!!
Fişiere ataşate
sirop_de_soc1.jpg
sirop_de_soc1.jpg (83.91 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc2.jpg
sirop_de_soc2.jpg (68.41 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc3.jpg
sirop_de_soc3.jpg (118.7 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc4.jpg
sirop_de_soc4.jpg (57.34 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc5.jpg
sirop_de_soc5.jpg (82.9 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc6.jpg
sirop_de_soc6.jpg (64.61 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc7.jpg
sirop_de_soc7.jpg (65.7 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc8.jpg
sirop_de_soc8.jpg (42.15 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc9.jpg
sirop_de_soc9.jpg (91.84 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc10.jpg
sirop_de_soc10.jpg (79.01 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc11.jpg
sirop_de_soc11.jpg (93.96 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc12.jpg
sirop_de_soc12.jpg (96.69 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc13.jpg
sirop_de_soc13.jpg (76.47 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc14.jpg
sirop_de_soc14.jpg (56.78 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc15.jpg
sirop_de_soc15.jpg (59.95 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc16.jpg
sirop_de_soc16.jpg (54.24 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc17.jpg
sirop_de_soc17.jpg (56.04 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc18.jpg
sirop_de_soc18.jpg (44.34 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc19.jpg
sirop_de_soc19.jpg (80.25 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc20.jpg
sirop_de_soc20.jpg (79.33 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc21.jpg
sirop_de_soc21.jpg (78.24 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc22.jpg
sirop_de_soc22.jpg (78.32 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc23.jpg
sirop_de_soc23.jpg (74.7 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc24.jpg
sirop_de_soc24.jpg (81.78 KiB) Vizualizat de 1920 ori
sirop_de_soc25.jpg
sirop_de_soc25.jpg (52.27 KiB) Vizualizat de 1920 ori
Ultima oară modificat 06/06/2014 07:43 de către d_dana_a, modificat 1 dată în total.
Imi place sa gatesc...
Imagine

luckycake
Incepator
Mesaje: 145
Membru din: 06/01/2014 11:30
Localitate: satu mare
Contact:

Mesajde luckycake » 05/06/2014 09:16

cred ca e foarte bun...eu fac doar socata, dar la anu voi incerca si siropul
:hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 06/06/2014 07:25

Danuta ce harnica ai fost =D> =D> =D> =D> Este minunat siropul de soc si il poti folosi in multe retete desi ideal este tot clasic cu apa minerala si cuburi de gheata :party:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 06/06/2014 08:55

Dana, sigur am sa il incerc si eu....imi place mult :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 06/06/2014 07:45

luckycake scrie:cred ca e foarte bun...eu fac doar socata, dar la anu voi incerca si siropul
:hug:

Diluat cu apa minerala are gust de socata ;)
...sunt sigura ca o sa iti placa :peace:
:hug: :pup: :love: :flower:
Imi place sa gatesc...

Imagine

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 06/06/2014 07:50

crista scrie:Danuta ce harnica ai fost =D> =D> =D> =D> Este minunat siropul de soc si il poti folosi in multe retete desi ideal este tot clasic cu apa minerala si cuburi de gheata :party:

Multumesc :master: :master: :master: ...nu m-am gandit sa il folosesc la prajituri...dar este o idee minunata :master: :master: :master:
:hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...

Imagine

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 06/06/2014 07:51

pupi scrie:Dana, sigur am sa il incerc si eu....imi place mult :hug: :hug: :pup:

Are gust de socata ;) si cu putina gheata este minunat in zilele insorite de vara :wink:
...sunt sigura ca o sa va placa :hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...

Imagine

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 11/06/2014 11:52

Danuta =D> =D> =D> Mama pregatea si ea de cate ori avea ocazia. Imi amintesc ce miros frumos aveau florile de soc. Imi placea sa le simt aroma... :vis: Veneam de la scoala (in clasele mici) si ma gandeam mereu cum sa gust putin fara sa vada mama (nu aveam rabdare sa astept acele cateva zile).

Ce bine prinde pe caldurile acestea o bautura racoritoare atat de gustoasa si aromata! Bravo Danuta! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 18/06/2014 10:03

antoniah scrie:Danuta =D> =D> =D> Mama pregatea si ea de cate ori avea ocazia. Imi amintesc ce miros frumos aveau florile de soc. Imi placea sa le simt aroma... :vis: Veneam de la scoala (in clasele mici) si ma gandeam mereu cum sa gust putin fara sa vada mama (nu aveam rabdare sa astept acele cateva zile).

Ce bine prinde pe caldurile acestea o bautura racoritoare atat de gustoasa si aromata! Bravo Danuta! :hug: :pup: :flower:

Multumesc :hug: :pup: :love: :flower:
Este foarte aromat si gustos :wink: ...mai ales cand aduci florile in casa ,miroasa casa asa de minunat :vis: :vis: :vis:
:hug: :pup: :love: :flower:
Imi place sa gatesc...

Imagine


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori