Pasta din macese

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Pasta din macese

Mesajde lucia_bp » 06/11/2014 10:21

Hagebuttenmarmelade / Hätschenpätsch / Hetschepetsch este un rasfat la inceput de toamna :buuun:
Pasta din macese / “ Hätschenpätsch “-ul ( cum ii spun sasii) sau “ Hecserli lekvár “ ( in maghiara) este in lista preferintelor mele :peace: Chiar m-am mirat ca nu avem nici macar o reteta in cartea de bucate…

Pasta de macese este un adevarat balsam pentru zilele friguroase de iarna :!: ...si ce gust fantastic are acest gem :buuun: :buuun: :buuun:

Dulce acrisor, cu o aroma distincta de fruct si cu o textura cremoasa si matasoasa. Este un gem delicat care merita facut chiar daca cere un pic de atentie la preparare ( ca sa-si pastreze culoarea frumoasa si aroma).

De ani de zile, cumpar sucul de macese de la niste prieteni si numai ei stiu cata truda este pana la rasfatul delicios si fin... mai intai, culesul maceselor care este o lupta inegala cu spinii tufelor incarcate de macese…asta nu-i treaba de abordat “ cu manusi ”, ci cu anume carlige de lemn si mai ales cu palme aspre si muncite si cu gandul la camara plina. Apoi, obtinerea sucului de macese: se spala macesele in mai multe ape, se curata atent, bucata de bucata, de varfuri si codite, se pun la fiert acoperite cu apa si se lasa pana se inmoaie macesele… acesta compozitie se trece printr-o sita deasa ( mai demult facuta din par de cal !), ca sa se separe samburii si puful. Pentru un suc curat si foarte fin, secretul este ca operatiunea cu sita sa se repete de mai multe ori, cu rabdare si migala…si din nou, cu maini care nu cunosc hodina ( odihna).
Daca cumparati direct sucul ( ca si mine !), pasta este ca si gata: se mai adauga doar zahar.
Se fierbe sucul cca 40- 60 min, pana se ingroasa, pe foc mic, amestecand continuu ( pana scade cca 40 % din cantitatea initiala); se adauga zaharul si se lasa pe foc, cam inca cel putin 1 ora, pana la consistenta de pasta groasa, avand grija sa se amestece aproape continuu, pentru ca se prinde de fundul vasului foarte usor.
Stiu ca mama punea la 1 kg de suc de macese, 1 kg de zahar, dar eu pregatesc gemul cu 1 kg de zahar mai putin decat cantitatea de pasta. Daca preferati sa fie foarte dulce, se pot pune si parti egale de pasta si de zahar.
Hätschenpätsch-ul, cum ii spunea draga mea bunica, a fost gemul copilariei mele, gemul meu preferat pe care il adoram si pe care inca il mananc cu aceasi pofta din copilarie. Nu am sa uit borcanele cu pasta din macese preparate de bunica, apoi de mama. Nu sar nici un an in care sa nu-mi prepar acesta pasta delicioasa si ori de cate ori mananc din ea ma simt copil pentru cateva minute.

Ce pot sa va mai spun ? Va doresc spor la treaba si sa va ticsiti spaisul ( camara) cu toate aromele toamnei :!:


Ingrediente pentru cca 13- 14 borcane de 370 ml

-4 l suc gros de macese, procesat ( cumparat)
-3 kg zahar

Preparare

Puteti alege sa faceti pasta, fie fierband sucul intr-o singura transa, la foc mic, amestecand continuu ( cca 2- 3 ore, functie de consistenta sucului cumparat), fie urmand pasii de mai jos:

Puneti la fiert sucul de macese, imediat ce l-ati cumparat punand vasul pe foc cu o tabla sub el ( in aceeasi zi pentru ca lasat la caldura- chiar si la temperatura camerei- incepe sa fermenteze si trebuie sa-l aruncati).
Fierbeti la foc mic pana incepe sa se ingroase, avand grija sa amestecati aproape continuu, pentru ca se prinde foarte usor de fundul vasului.

* Ar trebui ca sucul sa scada cu aproximativ 20- 25 % din cantitatea initiala. La mine a durat cca 25 min din momentul in care sucul a inceput sa fiarba ( sucul meu a fost destul de gros).

Dati deoparte si lasati 24 ore in asteptare, in vasul neacoperit, la temperatura camerei, timp in care pasta se mai ingroasa.
A doua zi, puneti din nou la fiert, tot pe plita si la foc mic, inca cca 20- 25 min din momentul in care incepe sa fiarba, amestecand continuu.

*Ar trebui ca sucul sa scada cu inca aproximativ 20 % din cantitatea ramasa din ziua anterioara.

Dati deoparte si lasati neacoperit inca 24 ore.
A treia zi adaugati zaharul si fierbeti la foc mic, amestecand continuu pana ajunge la grosimea dorita ( in cazul meu 30 min; ar trebui sa aiba consistenta pastei Nutella).

* Puteti face testul ca la orice gem sa vedeti daca pasta este suficient de groasa, fie prin turnarea unei linguri de pasta pe o farfurie rece ( daca nu se intinde este gata), fie trageti cu degetul pe dosul unei linguri trecute prin pasta ( daca ramane urma curata atunci este gata).

Turnati fierbinte in borcanele curate si uscate si asezati-le apoi intr-o tava.

Din acest moment puteti proceda in mai multe moduri:
-fie infiletati imediat capacele la borcane si le puneti la duns uscat ( intre paturi) pana a doua zi;
-fie le lasati 2- 3 zile fara capace, la temperatura camerei, pana ce pasta prinde deasupra o pojghita, apoi infiletati capacele;
-fie infiletati imediat capacele la borcane si le introduceti in cuptorul incins la 150 grade, cu tava cu tot. Reduceti imediat temperatura la 100 grade si lasati borcanele in cuptor, 25 min. Stingeti focul si lasati borcanele in cuptor pana se racesc complet ( cel mai bine pana a doua zi).

Etichetati si dati la camara.

Este foarte bun pentru clatite, gogosi, pancakes, prajituri, sosuri, etc dar si pe o felie de paine proaspata.


Va recomand sa cititi si articolul “ Macesul “ din “ Ghidul de alimente “ de pe site-ul nostru.
Va veti bucura de multe informatii si veti descoperi multe lucruri interesante:
http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/M/macesul/
Fişiere ataşate
macese.jpg
macese.jpg (70.35 KiB) Vizualizat de 10469 ori
cimg3335.jpg
cimg3335.jpg (55.45 KiB) Vizualizat de 10469 ori
cimg3336.jpg
cimg3336.jpg (44.09 KiB) Vizualizat de 10469 ori
cimg3337.jpg
cimg3337.jpg (38.56 KiB) Vizualizat de 10469 ori
cimg3338.jpg
cimg3338.jpg (48.56 KiB) Vizualizat de 10469 ori
cimg3339.jpg
cimg3339.jpg (73.16 KiB) Vizualizat de 10469 ori
cimg3340.jpg
cimg3340.jpg (58.89 KiB) Vizualizat de 10469 ori
cimg3341.jpg
cimg3341.jpg (46.38 KiB) Vizualizat de 10469 ori
cimg3342.jpg
cimg3342.jpg (77.58 KiB) Vizualizat de 10469 ori
cimg3343.jpg
cimg3343.jpg (44.39 KiB) Vizualizat de 10469 ori
cimg3344.jpg
cimg3344.jpg (46.88 KiB) Vizualizat de 10469 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 06/11/2014 10:31

Gemul de macese este preferatul meu....nu pre am multe gemuri preferate dar macesele si caisele urmate de magiunul de prune sant pe primele locuri....trimiti borcane( nu unul =)) =)) :wink: ) si in strainatate???
Mai putin si ajung si eu pe meleaguri romanesti si sa vezi tu ce de gem de macese am sa imi fac si eu , asta sa imi scot parleala pentru anii in care i-am simtit lipsa....te pup draga mea :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 06/11/2014 11:22

super bun .. complimente Lucia !!



cred ca lipsese pentru ca lipseste materia prima in general pentru cine sta prin orase, desi la mine pe coclauri ar cam fi macesi, oare sunt toti buni ? sau exista si specii care nu se pot folosii ?? eu ma cam uit la ei dar nu stiu daca se pot minca sau nu


:(

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 07/11/2014 08:12

Nu am gustat niciodata acest gem dupa cum arata nu m-as da inapui :buuun: :buuun:
Lucia =D> =D> :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 08/11/2014 02:57

pupi scrie:Gemul de macese este preferatul meu....nu pre am multe gemuri preferate dar macesele si caisele urmate de magiunul de prune sant pe primele locuri....trimiti borcane( nu unul =)) =)) :wink: ) si in strainatate???
Mai putin si ajung si eu pe meleaguri romanesti si sa vezi tu ce de gem de macese am sa imi fac si eu , asta sa imi scot parleala pentru anii in care i-am simtit lipsa....te pup draga mea :hug: :hug: :pup: :pup:


Sigur ca trimit :!:

Vezi cum ne asemanam la gusturi :peace: iubesc si eu pasta de macese :love:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/11/2014 10:39

crista scrie:super bun .. complimente Lucia !!



cred ca lipsese pentru ca lipseste materia prima in general pentru cine sta prin orase, desi la mine pe coclauri ar cam fi macesi, oare sunt toti buni ? sau exista si specii care nu se pot folosii ?? eu ma cam uit la ei dar nu stiu daca se pot minca sau nu


:(


Cristina, nu este decat un singur fel de maces...indiferent de forma ( fruct mai rotund sau lunguiet), daca fructele sunt coapte ( rosu sau rosu sangeriu) toate sunt bune :peace: ...chiar daca nu faci pasta de macese, poti culege macese pentru ceai...le intinzi intr-un singur stat pe hartie ( cel mai bine pe ziare) si le lasi la uscat ( poate dura 1- 1 1/2 luna)...le mai intorci din cand in cand, pana devin casante. La inceput se inmoaie destul de tare, dar nu cumva sa le arunci...ele se vor intari...Se pastreaza asa uscate in borcan inchis ermetic sau saculet de panza, in loc racoros.

Poti face un ceai nemaipomenit de bun si sanatos...macesele au un continut de vitamina C mai mare cu mult decat al lamaii...
Eu trec prin rasnita de cafea o mana de macese uscate si fac ceaiul in cafetiera ( pun praful pe hartia de filtru; trecand doar apa fierbinte peste ele nu distruge prea mult vitamina C ) sau pui 1 mana de macese uscate in 500 ml apa seara ( le pui la inmuiat) si a doua zi fierbi ceaiul...se pot fierbe aceleasi macese de cca 3 ori; primul ceai este cel mai gustos, dar nu are culoare...urmatoarele ceaiuri vor avea o culoare splendida...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 10/11/2014 02:28

alejoe scrie:Nu am gustat niciodata acest gem dupa cum arata nu m-as da inapui :buuun: :buuun:
Lucia =D> =D> :master: :master:


Nu pot sa cred ca nu ai gustat niciodata acesta pasta / gem de macese...Daca ai sa ai ocazia sa-l servesti, vei vedea ca este dragoste la prima vedere ( degustare) :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori