Aperitiv de sfecla rosie pe pat de paine de secara

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Aperitiv de sfecla rosie pe pat de paine de secara

Mesajde pupi » 31/01/2014 10:32

Reteta asta este specifica estului Europei si se foloseste circa 30% mai multa apa decat in mod normal , la o paine. Deasemenea se cere si un "cos special de paine, pentru dospit" dar eu nu am folosit nici aceasta varianta....
Reteta de paine apartine lui Paul Hollywood...
Reteta de mousse apartine unei fete din Rusia si am luat-o de pe internet cu ani in urma...aperitivul urmeaza...

Un aperitiv pe care eu il fac cu precadere in perioada de primavara . Prefer sa il pregatesc in perioada asta din cauza sarbatorii care " este dupa colt"...adica Valentine Day".Gustul este foarte bun, uneori folosesc somon afumat pentru decor alte ori doar ceapa verde....

Pentru painea de secara( ies doua baghete)

3 cups de faina de secara, neagra (eu am pus mediu) - cup= 1 cana de 250 ml)
1 cup faina integrala
1,5 lingurita de sare( sau dupa gust)
30 gr drojdie proaspata ( 8 gr uscata)
4 linguri de sirop de malt( eu nu am pus)
2 linguri de melasa( nu am pus)
1 3/4 cupa apa calduta spre cald
2 lingurite de cumin( eu am inlocuit cu chimen)

Pentru crema de sfecla ..


3 felii de paine de secara cu chimen
100 gr piure de sfecla rosie
150 gr branza crema brie
100 gr smantana mai groasa
1 lingurita de gelatina
sare dupa gust


Pentru ca nu am vrut sa am o paine intreaga, mare, am preferat sa fac baghete din aluatul de secara.
Se pune 1 si jumatate de cupa( cana de 250 ml) de faina de secara si 1/2 cana de faina integrala intr-un vas precum si drojdia ( siropul de malt si melase daca le folositi) adaugam deasupra 3/4 cup( cana) de apa calduta, amestecam bine si acoperim.
Lasam sa stea pentru dospire, 5 ore.
Dupa cele 5 ore adaugam peste aluat restul de faina ramasa si apa, semintele de cumin( chimen daca vreti sa inlocuiti) si framantati /amestecati bine.
Cosul pentru dospit se infaineaza bine, aluatul se imparte in doua, se da forma aleasa si se aseaza in cos. Se lasa la dospit circa 2-3 ore.
Se pregateste tava de copt, se prafuieste cu faina, painile dospite se transfera pe ele, se pudreaza cu faina si se introduc la cuptor pentru 35 de minute, aproximativ.
Temperatura cuptorului trebuie sa fie de 425F/220C.
Dupa coacere se transfera pe un gratar pentru racirea completa.

Crema de sfecla se prepara in modul urmator...


Sfecla se fierbe( daca aveti la borcan este si mai bine) dupa care se scurge si se pune intr-un vas .
Cu ajutorul robotului de bucatarie/food processor se transforma in piure.
In timpul cat ne ocupam de piureul de sfecla punem gelatina la hidratat.
Dupa 3 minute incalzim putin gelatina, doar cat sa se lichefieze dupa care varsam peste piurelul de sfecla.
Omogenizam si adaugam restul ingredientelor dupa care omogenizam iarasi.
Vom obtine un mousse pufos.
Feliile de paine le punem in inele de decorat( sau folosim un inel de hartie-vezi poza) si turnam mussul de sfecla peste ele.
Lasam la frigider peste noapte.
Scoatem a doua zi inelele , aranjam frumos pe farfurioarele de aperitiv, decoram dupa placere fie cu somon afumat fie simplu , cu ceapa verde taiata feliute subtiri.
Timpul de pastrare la frigider e important la fel este si hartia pe care o folosim. Trebuie, in cazul in care alegem optiunea de hartie , sa folosim doar hartie cerata altfel moussul se lipeste de hartie si devine o operatia greoaie indepartatrea ei.
Fişiere ataşate
050_aperitiv_paine_secara_si_sfecla_rosie_6614.jpg
050_aperitiv_paine_secara_si_sfecla_rosie_6614.jpg (30.53 KiB) Vizualizat de 2192 ori
009aperitiv_roz.jpg
009aperitiv_roz.jpg (51.88 KiB) Vizualizat de 2193 ori
011_aperitiv_roz.jpg
011_aperitiv_roz.jpg (48.71 KiB) Vizualizat de 2193 ori
012_aperitiv_roz.jpg
012_aperitiv_roz.jpg (49.46 KiB) Vizualizat de 2193 ori
013_aperitiv.jpg
013_aperitiv.jpg (58.37 KiB) Vizualizat de 2193 ori
014_aperitiv.jpg
014_aperitiv.jpg (49.08 KiB) Vizualizat de 2193 ori
019_aperitiv.jpg
019_aperitiv.jpg (63.2 KiB) Vizualizat de 2193 ori
026_aperitiv.jpg
026_aperitiv.jpg (72.94 KiB) Vizualizat de 2193 ori
027_aperitiv.jpg
027_aperitiv.jpg (61.12 KiB) Vizualizat de 2193 ori
030_aperitiv.jpg
030_aperitiv.jpg (52.3 KiB) Vizualizat de 2193 ori
032_aperitiv.jpg
032_aperitiv.jpg (29.19 KiB) Vizualizat de 2193 ori
033_aperitiv.jpg
033_aperitiv.jpg (36.41 KiB) Vizualizat de 2193 ori
035_aperitiv.jpg
035_aperitiv.jpg (48.11 KiB) Vizualizat de 2193 ori
038_aperitiv.jpg
038_aperitiv.jpg (37.21 KiB) Vizualizat de 2193 ori
040_aperitiv.jpg
040_aperitiv.jpg (31.45 KiB) Vizualizat de 2193 ori
045_aperitiv.jpg
045_aperitiv.jpg (33.28 KiB) Vizualizat de 2193 ori
046_aperitiv.jpg
046_aperitiv.jpg (31.68 KiB) Vizualizat de 2193 ori
050_aperitiv_paine_secara_si_sfecla_rosie.jpg
050_aperitiv_paine_secara_si_sfecla_rosie.jpg (30.53 KiB) Vizualizat de 2193 ori
051_aperitiv.jpg
051_aperitiv.jpg (34.63 KiB) Vizualizat de 2193 ori
054_aperitiv.jpg
054_aperitiv.jpg (37.91 KiB) Vizualizat de 2193 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 31/01/2014 11:49

O reteta inedita si un rezultat super frumos si colorat... =D> =D> =D>

Avatar utilizator
maraarad
Bucatar
Mesaje: 1086
Membru din: 26/12/2008 04:13
Localitate: ny

Mesajde maraarad » 01/02/2014 06:03

Pupi imi place foarte mult ce ai facut tu aici ,arata foarte bine si pare un aperitiv foarte vesel si apetisant.
hi

Avatar utilizator
inna_tina
Bucatar
Mesaje: 1314
Membru din: 20/05/2013 12:19
Localitate: Genova, Italy

Mesajde inna_tina » 01/02/2014 09:20

E o reteta nemaipomenita care de altfel arata foarte bine!!! :hug: :love:

Succes la concurs! :pup:
Tina Chl

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 01/02/2014 01:18

Minunata reteta, iar produsul final este deosebit =D> =D> =D>

Ai avut ceva de muncit la acest aperitiv inedit...sa faci painea de secara ( pe care eu o iubesc in mod deosebit; aici m-ai atins la sentiment !)...Ce n-asi fi dat sa pot rupe un coltisor dintr-o baghetuta proaspat scoasa din cuptor...de mirosul imbietor al painii coapte nici nu are rost sa mai vorbesc ca ma apuca ameteala de pofta :buuun: :buuun: :buuun:
Apoi mousse-ul de sfecla...O idee :idea: :idea: :idea: geniala :master: ...Imi place sfecla rosie sub orice forma :peace: , iar coloritul ei invioreaza si aduce o nota de veselie oricarui preparat...

Ce mai, un aperitiv deosebit :master: :master: :master: Felicitari, draga mea =D> =D> =D> :flower: :flower: :flower: si mult, mult succes la concurs :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 01/02/2014 06:15

Ce culori frumoase felicitari Pupi pentru rabdare si prezentare , mult succes la concurs :master: :master: =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 01/02/2014 09:30

Draga mea :hug: :hug: :hug: painea de secara (reteta lui Paul Hollywood) sta la dospit. :) Nu am pus melasa si nici malt pentru ca nu am avut dar am pus 2 tbs cu miere de salcam (stiu ca nu este acelasi lucru dar... asa m-am gandit atunci cand am framantat si asa am facut). Pentru prima dospire (cea de 5 ore) am pus doar 2/3 cup apa (am avut in amestec 1 si 1/2 cups faina de secara, scant 1/2 cup faina integrala, drojdia, sarea si 2/3 cup apa de care spuneam - a fost deci mai putin lichida compozitia decat in fotografia ta dar a fost bine). Am fost tentata sa mai adaug putina apa dar pana la urma am urmat cartea. Nu am facut doua paini ci una singura si nu am pus la dospit in cos ci am lasat sa dospeasca in tava - a doua dospire). Imi place foarte mult ideea de a modela si a coace aluatul sub forma de baghete (acum imi pare rau ca nu mi-a venit ideea sa fac doua baghete si sa le coc in tava). Painica ta este foarte frumoasa =D> =D> =D> :master: :master: :master: iar ideea piureului de sfecla imi place foarte mult (imi aminteste ca primavara este aproape). :love:

Te pup si iti doresc mult succes la concurs! :hug: :hug: :hug: :pup: :flower: :flower: :flower:
Ultima oară modificat 01/02/2014 09:40 de către antoniah, modificat de 4 ori în total.

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Aperitiv de sfecla rosie pe pat de paine de secara

Mesajde biaskitchen » 01/02/2014 09:31

Superba reteta!felicitari! :master: :master: :master: :master:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 02/02/2014 07:15

Dani, mersi mult, personal imi place tare mult, e cremoasa si sfecla chiar nu se simte doar ii da culoare....ce se simte este exact ce imi place mie tare mult....branza :P :roll: :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 02/02/2014 07:17

pupi scrie:Dani, mersi mult, personal imi place tare mult, e cremoasa si sfecla chiar nu se simte doar ii da culoare....ce se simte este exact ce imi place mie tare mult....branza :P :roll: :hug: :hug: :pup: :pup:


Draga mea,iti doresc mult succes la concurs... :hug: :hug: :hug:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Bing [Bot] și 8 vizitatori