Sbriciolata ( cu crema de portocale)

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Sbriciolata ( cu crema de portocale)

Mesajde crista » 29/01/2007 10:32

in traducere libera .. farimitzata :lol:

Una dintre cele mai usoare prajituri italiene. Seamana mult cu prajitura din aluat ras sau farimitzat care se face si pe la noi .

Umplutura sa ii zicem tipica / originala ar fii din urda ( ricotta ), insa exista si alte variatiuni pe tema data : cu crema, cu mere, cu .... ricotta si crema , cu ricotta si mere ( asta mie imi place cel mai mult) ... merele sunt rase sau taiate marunt si calite putin ca pt placinta clasica ... si dc puneti mai multe feluri de umpluturi le asezati in straturi.

Gata cu vorbele sa trecem la fapte...

dimensiuni tava : 24 x 30 cm

Ingrediente pt aluat:
400 gr faina
125 gr unt
150 gr zahar ( eu am uitat sa il pun :badday: )
2 oua
1 plic praf de copt
arome ( vanilie , coaja de lamiie , portocala rasa ... dupa gust)


crema :
200 gr zahar
4 galbenusuri
100 gr unt
coaja rasa de la 2 portocale ( eu n-am pus caci ale mele nu erau biologice )
sucul de la 2 portocale
4 lg faina
400 ml lapte


in loc de portocale se pot folosi lamii si iese crema de lamiie :roll: ... eu insa vroiam sa scap de portocale asa ca le-am executat pe altarul artei culinare

Crema de portocale:
zaharul+ galbenusurile + untul + coaja de portocala se freaca spuma , se adauga faina, apoi sucul de portocale si laptele ... se amesteca cu telul para si se aseaza cratita pe foc, la flacara mica. Se amesteca destul de des ca sa nu se lipeasca si cind incepe sa bolboroseasca precum vulcanii noroiosi si arata ca o ciulama e gata... Se lasa deoparte si se prepara aluatul...

Aluatul:
* se freaca faina amestecata cu praful de copt+aromele, zaharul si untul pina devine totul ca un nisip
* se adauga ouale si se continua sa se amestece fara sa incercati sa faci un aluat compact , numai cu degetele farimitzind si frecind o mina de cealalata .Daca aveti miinile calde va spalati pe miini cu apa rece si va stergeti inainte de a incepe aceasta operatiune ( care este mai greu de explicat decit de executat)
* 2/3 din aluat asa farimitat se rastoarna in tava pe hirtia de copt
* deasupra se toarna cu lingura crema si eu am pus din loc in loc nutella .
* se rastoarna peste crema restul de aluat si se da la cuptor la 180°C PT 30 minute circa
Fişiere ataşate
Immagine.jpg
scoasa de la cuptor
Immagine.jpg (54.08 KiB) Vizualizat de 5994 ori
Immagine 011.jpg
se rastoarna peste crema restul de aluat si se da la cuptor la 180°C PT 30 minute circa
Immagine 011.jpg (52.52 KiB) Vizualizat de 5994 ori
Immagine 010.jpg
se toarna cu lingura crema si eu am pus din loc in loc nutella
Immagine 010.jpg (44.5 KiB) Vizualizat de 5994 ori
Immagine 009.jpg
2/3 din aluat asa farimitat se rastoarna in tava pe hirtia de copt
Immagine 009.jpg (46.51 KiB) Vizualizat de 5994 ori
Immagine 008.jpg
se adauga ouale si se continua sa se amestece fara sa incercati sa faci un aluat compact , numai cu degetele farimitzind si frecind o mina de cealalata .Daca aveti miinile calde va spalati pe miini cu apa rece si va stergeti inainte de a incepe aceasta o
Immagine 008.jpg (44.24 KiB) Vizualizat de 5994 ori
Immagine 005.jpg
se freaca faina amestecata cu praful de copt+aromele, zaharul si untul pina devine totul ca un nisip
Immagine 005.jpg (36.18 KiB) Vizualizat de 5994 ori
Immagine 006.jpg
zaharul+ galbenusurile + untul + coaja de portocala se freaca spuma , se adauga faina, apoi sucul de portocale si laptele ... se amesteca cu telul para si se aseaza cratita pe foc, la flacara mica. Se amesteca destul de des ca sa nu se lipeasca si cind in
Immagine 006.jpg (35.05 KiB) Vizualizat de 5994 ori
Ultima oară modificat 29/01/2007 01:00 de către crista, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/01/2007 11:57

E indicat sa o pregatiti de azi pt miine ... sa stea minim 8 ore si sa aiba timp sa se "imprieteneasca " crema si aluatul.
Am taiat insa o bucata ca nu mai rezistam tentatiei :blushing:
Fişiere ataşate
Immagine 018.jpg
Immagine 018.jpg (27.35 KiB) Vizualizat de 5982 ori

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 29/01/2007 02:34

esti o criminala! :buuun:
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/01/2007 02:37

=))

Avatar utilizator
Gabriella
Bucatar in devenire
Mesaje: 636
Membru din: 17/11/2006 06:13
Localitate: reggiana de Brasov

Mesajde Gabriella » 29/01/2007 02:43

problema mare e ca mie nu imi place "sbrisciolona" :buuun: :rusine: :rusine: :rusine:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 29/01/2007 02:56

Nu am cuvinte! :shock: Este perfecta! :roll:
Este cumva sora geamana a prajiturei "sbrisuluna",aceea care se face cu malai si faina.Sta bine cu crema cum ai facut ,eu cunosteam fara nimic,doar cu migdale dulci in coca si deasupra.
Poate intr-o zi o postez ,am o reteta data de o prietena care sta langa Mantova (de unde este originala reteta),si iese buna.

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 29/01/2007 03:04

superb!

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/01/2007 03:25

Daaaaa.. e neam cu ea dar ruda "sudista" .. si eu am mincat-o pe cea mantovana fara crema .. e cam taricica dar e buna ... asta e mai buna ca are crema( zic eu) ...

Originalul este cu ricotta iar reteta e tipica provinciei de Benevento ( Campania) ... deci fiind varianta sudica ( campana) nu putea sa lipseasca ricotta din peisaj.

Din cauza asta ( ca nu e cea traditionala de la Mantova) nu o cheama sbrisolona ci sbriciolata :lol: ....
Ultima oară modificat 29/01/2007 03:38 de către crista, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 29/01/2007 03:38

crista scrie:Daaaaa.. e neam cu ea dar ruda "sudista" .. si eu am mincat-o pe cea mantovana fara crema .. e cam taricica dar e buna ... asta e ceva in genul asta ... dar mai buna ca are crema( zic eu) ...

Originalul este cu ricotta iar reteta e tipica provinciei de Benevento ( Campania) ... deci fiind varianta sudica ( campana) nu putea sa lipseasca ricotta din peisaj.


Acum m-am lamurit,multumesc! Bineinteles, cu o crema in mijloc este mai buna.
Fişiere ataşate
Delicios.gif
Delicios.gif (9.38 KiB) Vizualizat de 5938 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/01/2007 03:43

Nicole sa o faci insa pe cea mantovana cind ai timp si chef ...eu data vitoare o sa fac torta de tagliatelle ( sau poate o face domnisoara Gabitza ca si ea e emiliana ... 8) )...

Ma gindeam insa ca nu prinde la public ... cum nu prea prind dulciurile italienesti la publicul romanesc obsinuit cu creme , frisca ... blaturi multe si inmuiate si prajituri de 20 cm cu minim 6-8 oua :P ...


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 15 vizitatori