Supa crema de dovleac cu raci gatita in dovleac la cuptor

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
naskwik
Incepator
Mesaje: 122
Membru din: 23/02/2010 04:50
Localitate: Chisinau, Moldova
Contact:

Supa crema de dovleac cu raci gatita in dovleac la cuptor

Mesajde naskwik » 29/09/2014 02:53

Pe 28 septembrie in Moldova se organizeaza festivalul dovleacului si se prepara bucate din dovleac, eu nu am avut putinta sa merg la festival, dar am avut un dovleac frumos, care ma astepta sa-i pun in valoare gustul si calitatile pozitive pe care le are asupra organismului nostru, imbogatindu-ne cu sanatate :) !

Am vrut sa completez dovleacul cu o nota mai de lux, combinandu-l cu racii care-mi plac si ei foarte mult, per ansamblu a iesit foarte delicios :)


Ingrediente:
1 dovleac de 2,5 kg
20 de raci
1 lingura de sare de mare grunjoasa
1 legatura marar
5 boabe de ienibahar
50 gr. unt
1,5 linguri rase de amidon


Mod de preparare:
Dovleacul se spala si se coace in cuptor la foc iute timp de ~ 1,30 ore ( nu incingeti cuptorul in prealabil ), nu trebuie decat sa inceapa sa prinda culoare.
Intre timp cat se coace dovleacul, spalati racii, daca sunt vii, ii congelati 30 de minute, apoi ii spalati foarte bine, pe fiecare in parte sub jet de apa rece.

Puneti racii la fiert, intr-o cratita, turnati apa cat sa-i cuprinda si puneti sarea, mararul spalat si boabele de ienibahar, ii fierbeti 15 minute din momentul cand incepe apa sa fiarba.

Scoateti racii din apa ( apa o strecurati si o pastrati pentru supa ).

Curatati racii dupa ce s-au racit putin, mai intai le rupeti labele pe care le pastrati pentru supa apoi, scoateti carnea din cozi, indepartand matul din interiorul carnii si o pastrati deoparte.

Dupa ce s-a racit putin dovleacul copt, ii taieti partea de sus, in asa fel ca sa va rezulte un capacel, ii scoateti cu ajutorul unei linguri semintele si fibrele din interior apoi, tot cu ajutorul lingurii ii scobiti pulpa din interior, avand grija sa-i lasati peretii intregi cu grosimea de 2 cm, pastrati pulpa dovleacului pentru supa.

Maruntiti labele racilor cat mai marunt, cu ajutorul unui blender, turnati in cana blenderului putina supa in care au fiert racii, ca sa mearga treaba mai usor.

Strecurati piureul obtinut si il amestecati cu pulpa dovleacului maruntita cu ajutorul blenderului la fel de fin, ca sa va fie mai usor sa o maruntiti, turnati putina supa in cana blenderului.

Acum dupa ce ati impreunat ambele piureuri, le subtiati cu supa de la raci, turnati cate putina supa si amestecati pana ajungeti la consistenta de supa crema.

Turnati supa obtinuta intr-o cratita si o aduceti la temperatura de fierbere, acum turnati in ea amidonul diluat cu putina apa rece si un cub de unt de calitate, mai fierbeti supa timp de 2, 3 minute, gustati supa si mai adaugati sare, daca e cazul.

Turnati supa in dovleacul copt in prealabil, lasand ~ 3 cm de la marginea de sus, ca sa nu dea in foc cand va incepe sa fiarba in cuptor.

Coaceti supa fara capacelul dovleacului pe care l-ati taiat, in cuptorul incins la 200 de grade C, aproxemativ 30 de minute, pana devine putin mai aramiu la culoare.

Am servit supa garnisita cu cateva bucatele de carne de raci, seminte de dovleac prajite (pe care le-am pastrat de la dovleacul copt ) si crutoane proaspat coapte, stropite cu putin ulei de masline, putina paprica dulce, mix de ierburi provinciale si frecate cu putin usturoi dupa ce s-au copt timp de 15 minute la 180 de grade Celsius.

Pofta buna, este o supa surprinzator de gustoasa, de sezon si sanatoasa.
Fişiere ataşate
1x600.jpg
1x600.jpg (60.2 KiB) Vizualizat de 4029 ori
2x650.jpg
2x650.jpg (67.94 KiB) Vizualizat de 4029 ori
3x650.jpg
3x650.jpg (43.61 KiB) Vizualizat de 4029 ori
4x650.jpg
4x650.jpg (47.46 KiB) Vizualizat de 4029 ori
p1310582x650.jpg
p1310582x650.jpg (105 KiB) Vizualizat de 4029 ori
p1310635x650.jpg
p1310635x650.jpg (96.19 KiB) Vizualizat de 4029 ori
p1310686_2.jpg
p1310686_2.jpg (116.01 KiB) Vizualizat de 4029 ori
p1310686x650.jpg
p1310686x650.jpg (103.48 KiB) Vizualizat de 4029 ori
p1310704x650.jpg
p1310704x650.jpg (99.42 KiB) Vizualizat de 4029 ori
Ultima oară modificat 01/10/2014 10:19 de către naskwik, modificat de 3 ori în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/09/2014 02:58

Anastasia felicitari!!! absolut minunata reteta si pozele de revista =D> =D> =D>

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 29/09/2014 06:27

Anastasia frumoasa prezentare , succes la concurs :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 29/09/2014 06:36

Grozava supica =D> =D> =D> Inedit modul ei de gatire :flower: :flower: :flower: O prezentare de revista :master: :master: :master:

Mult succes la concurs :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 30/09/2014 10:04

O reteta pregatita mai ceva ca la carte! =D> Felicitari pentru metoda aleasa de gatire, pentru combinatia ingredientelor, pentru rabdare si pricepere, dar si imaginatie!
Mult succes in concurs!
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
carmenica
Bucatar in devenire
Mesaje: 512
Membru din: 05/07/2010 08:09
Localitate: Bucuresti ,Romania

Mesajde carmenica » 30/09/2014 04:14

=D>
succes la concurs !
Imagine

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 30/09/2014 05:49

Hmmmm, raci, de mult nu am mai mancat. Imi inchipui cat de deosebita trebuie sa fie combinatia intre cele doua.

Felicitari pentru reteta si succes la concurs! :flower:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 01/10/2014 09:37

Anastasia, inedita combinatia de dovleac cu raci!
=D> =D> =D>
La ce temperatura ai copt dovleacul 1 si 30 minute?
Am vazut ca supa ai copt-o la 200 inca 30 de minute,
Rezista dovleacul sa-l coci asa mult timp, nu se inmoaie?

Avatar utilizator
naskwik
Incepator
Mesaje: 122
Membru din: 23/02/2010 04:50
Localitate: Chisinau, Moldova
Contact:

Mesajde naskwik » 01/10/2014 10:17

biaskitchen scrie:Anastasia, inedita combinatia de dovleac cu raci!
=D> =D> =D>
La ce temperatura ai copt dovleacul 1 si 30 minute?
Am vazut ca supa ai copt-o la 200 inca 30 de minute,
Rezista dovleacul sa-l coci asa mult timp, nu se inmoaie?


Fetelor va multumesc mult pentru aprecieri :pup:

Bia, dovleacul l-am pus in cuptor la foc mare si nu l-am preaincalzit in prealabil, l-am scos de acolo cand a inceput sa prinda culoare, s-a inmuiat doar atat cat trebuie ca sa ii pot scobi pulpa din interior, deci a durat pana s-a incalzit cuptorul suficient apoi mai dureaza pana se patrunde dovleacul si incepe sa se gateasca :) :hug:
Coaceti supa fara capacelul dovleacului pe care l-ati taiat, in cuptorul incins la 200 de grade C, aproxemativ 30 de minute, pana devine putin mai aramiu la culoare.
Fiecare cuptor coace diferit, de aceea am scris timpul coacerii cu aproximatie si am specificat ca il coacem pana devine putin mai aramiu !

Sper sa nu te superi ca am dat prea multe explicatii :pup:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 01/10/2014 12:05

Anastasia, foarte utile informatiile, multumesc!
Mi-au placut si racii, la noi nu se gasesc raci asa mari, cred ca a iesit un deliciu de supa.
Inca odata felicitari si Bafta la concurs!


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 26 vizitatori