Rulada festiva de carne, la cuptor

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Rulada festiva de carne, la cuptor

Mesajde lucia_bp » 27/08/2016 03:24

Este grozav de buna aceasta rulada din carne tocata in amestec cu legume, invelita intr-o manta tesuta din fasii subtiri de bacon afumat.
Carnea tocata poate fi de porc, vita sau in amestec. Va recomand insa sa folositi doar carne tocata de porc pentru ca grasimea din ea confera ruladei o textura mai aerata. Carnea slaba ( de vita sau in amestec porc-vita) o face mai tare, mai indesata.
Cu legumele folosite puteti jongla functie de cele care va sunt pe plac sau le aveti la indemana.
In cazul de fata s-au folosit ciuperci, ceapa, ardei. Desigur ca se poate renunta la cubuletele de ardei rosu si folosi doar ciuperci sotate sau puteti adauga boabe de mazare, porumb, morcov etc. Nici o mana de cascaval ras ori taiat cubulete marunte nu ar strica aceastei retete. La fel si ouale fierte, puse in mijlocul ruladei, nu sunt o varianta rea.
Practic, acesta reteta o puteti usor adapta gustului vostru.
Pentru a obtine acea manta de bacon crocanta si rumenita puneti NEAPARAT rulada pe un gratar asezat deasupra unei tavi cu apa. In felul acesta ea se va gati practic in abur si toate sucurile lasate vor picura in tava cu apa. De aceea iese crusta atat de frumoasa si rumena.
Desigur ca acesta rulada poate fi coapta si intr-o forma termorezistenta sau tava de chec. Problema e ca apa lasata de carne ramane in forma si nu veti obtine bacon rumen, ci fiert.

Acesta rulada este minunata ! Extra zemoasa, frageda si gustoasa. O nebunie !

Incercati asa ceva !


Ingrediente pentru 1 rulada, lunga de 35 cm si cu un diametru de cca 8-10 cm

Pentru rulada de carne
-200 g ciuperci proaspete champignion, feliate
-25 g unt, pentru sotat
-500 g carne tocata ( recomandata cea de porc, dar poate fi si amestec vita-porc)
-3 oua
-sare
-piper, proaspat macinat
- paprika / boia dulce
-chimen macinat, dupa gust
-cimbru uscat, dupa gust
-miezul de la 2 felii de paine, inmuiate in apa si stoarse
-6-7 catei de usturoi, zdrobiti / 2 legaturi de usturoi verde, tocat foarte marunt
-1 legatura ceapa verde, taiata rondele / 1 ceapa uscata, tocata marunt
-1 ardei gras, rosu ( kapia / gogosar), tocat cubulete

Pentru impletitura de bacon
-34-36 fasii subtiri de bacon afumat, cu o lungime cca 20 cm
-putin ulei pentru uns la exterior

Preparare

Rulada de carne
Sotati in untul incins ciupercile feliate si condimentate cu sare si piper pana scade apa lasata de acestea si incep sa se rumeneasca.
Dati deoparte si lasati sa se raceasca.
Separat, intr-un bol mare puneti carnea tocata, ouale si condimentati cu sare, piper, paprika/boia, chimen si cimbru.
Omogenizati compozitia.
Puneti miezul de paine stors, usturoiul si framanati bine.
Inglobati ceapa, ardeiul rosu, ciupercile sotate.
Gustati compozitia si la nevoie mai condimentati dupa gust.
Acoperiti bolul si dati la rece pentru cel putin 30 min.

Impletitura de bacon
Puneti pe masa de lucru o coala mare de hartie de copt.
Pe acesta veti realiza impletirea fasiilor de bacon si obtinerea “ covorului “ de bacon.

Incepeti impletitul fasiilor de bacon din partea stanga-jos a hartiei de copt, astfel:
- asezati o prima fasie de bacon verticala;
- asezati alte 6 fasii de bacon orizontale, 3 fasii in stanga si 3 fasii in dreapta celei verticale, distantate intre ele cu latimea unei fasii. Pozitionati fasiile din dreapta incat sa fie asezate in intervalele libere ale celor din stanga. Reasezati apoi fasia verticala, astfel incat sa acopere si sa fie deasupra tuturor capetelor celor 6 fasii orizontale;
- ridicati capetele libere ale celor 3 fasii orizontale din dreapta, dandu-le deoparte spre stanga, peste fasia verticala;
- aduceti cele 3 fasii orizontale din stanga peste fasia verticala, puneti o alta fasie verticala, apoi ridicati capetele fasiilor spre stanga;
- in continuare, la fiecare alta fasie verticala adaugata, aduceti peste ea fasiile orizontale din stanga, avand grija sa alternati grupul celor 3 fasii orizontale initiale;
- in acelasi mod de impletire a fasiilor, continuati tesatura “ covorului ” spre dreapta si in sus, prelungind fisiile de bacon orizontale si verticale prin suprapunerea usoara a capetelor;
- marimea “ covorului “ realizat din fasii de bacon trebuie sa fie: in lungime, putin mai mica decat lungimea tavii, dar la care se va adauga suplimentar inchiderea de la capetele ruloului de carne, iar ca latime, sa poata inveli un rulou din carne cu o grosime de max. 10 cm diametru.

Scoateti carnea din frigider si modelati-o sub forma de rulou pe o alta coala din hartie de copt, ajutandu-va de acesta. Va orientati astfel incat sa aiba lungimea putin mai mica decat lungimea tavii folosite si o grosime de circa 8-10 cm in diametru.
Asezati apoi doar sulul de carne la marginea lunga a mantiei de bacon.
Cu ajutorul hartiei de copt pe care ati realizat “ covorasul “, rulati deodata sulul de carne si impletitura din fasii de bacon, astfel incat tot cilindrul de carne sa fie infasurat in mantaua de bacon.
Sigilati bine capetele, indesand usor in carne fasiile de bacon ramase libere.
Asezati rulada ( NEAPARAT !) pe un gratar pus intr-o tava de friptura.
Pensulati cu putin ulei fasiile de bacon care invelesc rulada.
Turnati in tava apa calda, doar atata cat sa acopere fundul tavii si apa sa nu atinga rulada de carne.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 75 min, la 180 grade sau pana cand carnea este facuta si mantaua de bacon devine o crusta crocanta si frumos rumenita.
In acest interval de timp, verificati din cand in cand si la nevoie, adaugati cate putina apa calda in tava, daca acesta s-a evaporat.
Lasati rulada sa se racoreasca 10 min in cuptorul cu focul stins.

Serviti feliata.

Puteti asocia un piure de cartofi sau alta garnitura preferata si niste rosii cherry ori o salata de sezon.
Fişiere ataşate
cimg4779.jpg
cimg4779.jpg (106.58 KiB) Vizualizat de 9406 ori
c1.jpg
c1.jpg (119.87 KiB) Vizualizat de 9406 ori
c2_5060.jpg
c2_5060.jpg (101.2 KiB) Vizualizat de 9406 ori
c3.jpg
c3.jpg (106.18 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4780.jpg
cimg4780.jpg (89.81 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4781.jpg
cimg4781.jpg (85.57 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4782.jpg
cimg4782.jpg (105.97 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4783.jpg
cimg4783.jpg (69.08 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4784_3435.jpg
cimg4784_3435.jpg (83.86 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4785.jpg
cimg4785.jpg (87.58 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4786_9889.jpg
cimg4786_9889.jpg (87.97 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4787.jpg
cimg4787.jpg (77.73 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4788.jpg
cimg4788.jpg (93.45 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4789_6116.jpg
cimg4789_6116.jpg (93.56 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4790.jpg
cimg4790.jpg (91.59 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4791.jpg
cimg4791.jpg (109.28 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4792.jpg
cimg4792.jpg (112.68 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4793.jpg
cimg4793.jpg (96.85 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4794_3957.jpg
cimg4794_3957.jpg (110.58 KiB) Vizualizat de 9406 ori
cimg4795.jpg
cimg4795.jpg (106.09 KiB) Vizualizat de 9406 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 28/08/2016 05:12

Lucia :buuun: :buuun: :buuun: !!!!!!!!!!!!!!!
Rulada asta-i nu numai "festiva", ci de-a dreptul un adevarat festin culinar =D> =D> =D>
Esti un izvor nesecat de idei si pasiune in ale bucatariei :master:

Felicitari si mult succes in toate!

felicia1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:37

Mesajde felicia1 » 28/08/2016 07:35

Intr-adevar o rulada festiva, care satisface gusturile oricarui gurmand.

viorela1
Incepator
Mesaje: 11
Membru din: 02/07/2016 07:44

Mesajde viorela1 » 28/08/2016 07:53

Vai ce bine arata! Cata rabdare la impletitura de bacon !

mara05
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 02/07/2016 04:12

Mesajde mara05 » 28/08/2016 11:07

Se vede pasiunea in tot ce faceti si realizati. Cred ca mi-ati transmis si mie dorinta de a gati mai mult acasa. Citind retetele dumneavoastra am devenit mai organizata si am scurtat mult timpul de stat in bucatarie, iar mancarea a devenit tot mai buna. M-au ajutat si m-am ghidat dupa poze si continutul clar si ordonat al textului. Mai nou primesc numai laude.
Multumesc doamna Lucia :master: :flower: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 29/08/2016 08:38

angela_de scrie:Lucia :buuun: :buuun: :buuun: !!!!!!!!!!!!!!!
Rulada asta-i nu numai "festiva", ci de-a dreptul un adevarat festin culinar =D> =D> =D>
Esti un izvor nesecat de idei si pasiune in ale bucatariei :master:

Felicitari si mult succes in toate!


Multumesc de vizita :pup: :pup: :pup: :flower: :flower: :flower: Rulada acesta poate sta cu succes pe orice masa...ea atrage imediat privirile...cat despre gust, pot sa-ti spun ca se poate modela dupa aproape orice preferinta :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 29/08/2016 06:17

felicia1 scrie:Intr-adevar o rulada festiva, care satisface gusturile oricarui gurmand.


Multumesc Felicia1 :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 30/08/2016 12:35

viorela1 scrie:Vai ce bine arata! Cata rabdare la impletitura de bacon !


Draga Viorele, chiar nu este grea impletitura de bacon...urmeaza pasii descrisi in reteta, uita-te si la poze si sunt sigura ca te vei descurca. Iti spun ca merita facuta :peace: Este ca " cireasa de pe tort" :wink: Curaj :!: Daca o faci astept vesti de la tine.

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

alexsa
Incepator
Mesaje: 17
Membru din: 30/08/2016 02:14

Mesajde alexsa » 30/08/2016 02:40

Wau, de mult nu am vazut asa un preparat. cred ca iti trebuie talent si pricepere la impletitul 'covorasului' de bacon.Felicitari :!: :flower:

:hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 30/08/2016 03:30

alexsa scrie:Wau, de mult nu am vazut asa un preparat. cred ca iti trebuie talent si pricepere la impletitul 'covorasului' de bacon.Felicitari :!: :flower:

:hug: :hug: :hug:


Multumesc :!: Nu este atat de greu sa realizezi mantia din fasii de bacon...iti dau un pont- am incercat cu fasii de hartie...sssttttt :!: sa nu ne auda nimeni...poti incerca si ai sa vezi ca totul merge ca uns...uitate la text si poze :peace: Incearca si ai sa te convingi.

:hug: :hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori