Rosii conservate

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Rosii conservate

Mesajde roxanavmv » 17/10/2007 08:10

In urma cu o luna am descoperit cateva bloguri culinare cu fotografii profesioniste, o incantare, am ajuns sa ma uit la ele si sa ma obsedeze apoi niste poze atat de tare incat sa mor de pofta sa fac ce vad pe acolo.
Asa s-a intamplat in cazul de fata, dupa ce am citit pagina asta http://chezpim.typepad.com/blogs/2006/1 ... fit_o.html si am vazut pozele lui Pim. La fel ca si ea nu am soarele din Italia :D si am pus rosiile in cuptor sa se usuce (ovendried in loc de sundried).
Le-am taiat rosiile pe jumatate, le-am pus sare de mare si piper, apoi la cuptor la 170F de la 7 seara pana la 10 dimineata a doua zi. Le-am fiert in otet de mere timp de 2 minute, le-am scurs si le-am pus intr-un borcan cu doua ramurele de rozmarin (de la congelator, am uitat sa iau proaspat) si un catel de usturoi, putin strivit.
Intre timp, am incalzit ulei de masline ( eu folosesc din cel extralight, pt. ca cel extra virgin mi-e f. greu la stomac) si cand s-a infierbantat, l-am turnat peste rosii. Am pus capacul si am fiert borcanul in baie de apa timp de 10-12 minute.
Eu am facut numai un borcan, pt. ca m-a apucat pofta cand aveam numai 10 rosii in casa si trebuia neaparat sa vad cum ies, n-am putut astepta pana a doua zi.
Au iesit f. bune, si sunt excelente puse pe tartine cu branza ( telemea, de capra si de mozzarella am icnercat noi) si Gabi a mancat cu icre de fasole de post vinerea, i-au placut tare mult.
stiu ca nu e conserva tipica de toamna din romania, dar muraturile mele nu sunt inca gata si nu stiu daca o sa fie pana pe 25, zacusca aici nu fac, dulceata nu fac decat de cranberries si parca nu i-a venit inca timpul, desi le-am luat deja sa fac niste briose.... asa ca asta e conserva/muratura mea de concurs, daca si voi credeti ca indeplineste cerintele.
Fişiere ataşate
tartine cu icre de fasole si rosii marinate 2.jpg
tartine cu icre de fasole si rosii marinate 2.jpg (28 KiB) Vizualizat de 10753 ori
borcanul de rosii 2.jpg
borcanul de rosii 2.jpg (23.22 KiB) Vizualizat de 10753 ori
fierte in otet.jpg
fierte in otet.jpg (29.55 KiB) Vizualizat de 10753 ori
rosiile uscate.jpg
rosiile uscate.jpg (40.37 KiB) Vizualizat de 10753 ori
rosii marinate 1.jpg
rosii marinate 1.jpg (30.57 KiB) Vizualizat de 10753 ori

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 17/10/2007 01:23

Roxana, imi plac mult rosiile conservate asa :buuun: :buuun: ...sunt excelente...felicitari =D> :flower:

:pup: :hug:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 17/10/2007 02:09

Este o conserva ,cum sa nu poti pune reteta in concurs. :) Sunt bune ,am auzit pe niste rude de aici,le face tot in genul asta ,le usuca in cuptor si apoi le conserva in ulei. Ti-au venit foarte bine! =D> :roll: Eu fac asemanator cu vinetele,le oparesc nitel in apa cu otet, apoi le scurg de apa si le pun in borcane cu ulei de masline, oregan si usturoi. Le tin in frigider pentru mai mult timp dar se pot face in bain-marie si se pun in camara.

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 17/10/2007 02:52

Pai arata foarte bine si se incadreaza foarte bine in tema concursului :) :wink:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 17/10/2007 03:35

=D> Roxi trebuie sa fie tare bune .... normal ca e conserva ...

Nico stii cumva daca rudele tale le usuca tot asa de mult in cuptor sau daca le poti usca azi un pic miine alt pic ... ca nici eu nu am soare italienesc care sa imi usuce rosiile .. si nici curte n-am ca cica acolo tb uscate =)) =)) ....

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 17/10/2007 05:26

Ma bucur ca va plac, sunt extraodinar de gustoase. Iar in borcan poti pune orice, maghiran, oregano, cimbru, busuioc, aromele pot fi pe gustul fiecaruia.
Nico, am vazut si pe aici in magazine, vinete asa la borcan, dar mi-a fost frica sa nu fie prea grase, dar bine ca mi-aispus, o sa pun si eu, ca e "fructul" preferat al lui Gabi :D .
Crista, singura problema ar fi cu bacteriile care pot incepe sa traiasca ( zic eu, dupa ce am citit postul de unde m-am inspirat), dar tinand cont ca le oparesti in otet, n-ar trebui sa ai probleme. POate poti mari si temperatura de uscare putin, nu mult, sa nu se arda.
Si am vazut ieri alta varinata ( dar era prea tarziu), o sa-ti caut azi linkul. Pusese rosiile cu fata taiata in jos, dupa ce le-a sarat si piperat, si presarase usturoiul si razmariul in tava printre ele, si le-a stropit cu ulei si otet balsamic, si asa le-a pus la cuptor numai vreo 3-4 ore. O sa ma uit sa vad sa-ti scriu ca temperatura era mai ridicata. Si apoi le-a bagat cu uleiul in care au fost in borcan si le-a pus la frigider. Nu le-a mai fiert in bainmarie.

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 17/10/2007 06:12

Roxana, si eu am in casa conservele astea de rosii.Le face o ruda care sta la tara si usuca rosiile la soare.Le condimenteaza cu usturoi si origano!
Ca si tine eu le folosesc mult la aperitive (imi plac mult in combinatie cu pateul de masline negre) sau date la mixer fac o pasta (daca e cazul se mai adauga putin ulei), putin patrunjel si poti condimenta pastele!

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 17/10/2007 06:53

Am mai citit si eu intre timp si am vazut ca cele uscate la soare se usuca in mai mule zile.. azi le pune toata ziulica la soare cu taietura in sus cum le-ai pus tu, seara le pun in casa/magazie ..si a doaua zi le scot iar la soare si tot asa citeva zile la rind.. deci asta inseamna ca as putea si eu sa le coc la foc mic mai multe zile .. nu 3-4 dar macar in 2 ca sa nu stau cu flacara in cuptor si cu ele acolo noaptea ... mai ales ca am cuptor normal si deci oricit l-ai lasa de mic el cu timpul se incalzeste mai mult ...nu are termostat ca unul electric.
Ca sa nu faca mucegai tot pe la italienii astia am citit ca dupa ce le usuci tb sa intinzi marginile rosiilor acolo unde au fost taiate.. cu degetul caci tind sa se increteasca si acolo se string bacteriutzele .... deci sa fie uscate si acolo ....

Cind ai timp sa cauti linkul ala cu mai putine ore ... nu te stresa acum caci nu e urgent .. pina o sa ajung eu sa cumpar rosii mai dureaza :lol:

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 17/10/2007 07:13

Multumesc de idei Adry, ma gandeam ca la paste o sa aiba un gust tare bun, ca sunt pline de arome, de-abia astept sa fac si asa.
Cris, nu ma grabeam prea tare, imi face placere uite aici:
http://beyondsalmon.blogspot.com/2007/0 ... onfit.html ( asta e un blog cu niste minunatii de retete de peste, pozele sunt atat de frumoase :buuun: :buuun: )
Prima ora pui rosiile cu fata in sus, apoi le intorci cu fata in jos si le mai lasi 3 ore. Ea le-a pus decojite cu ierburi si usturoi.
Eu stiu ca tu nu ai nevoie de traducere, dar pt. cine nu stie si ar vrea sa faca vreodata, astea e reteta:
2.5 kg rosii
1 lingurita si jumatate sare mai grunjoasa, dar nu f. mare
1 lingurita zahar
5 catei usturoi necuratat
5 ramurele oregano sau rozmarin
250 ml ulei de masline ( e de preferat, dar sunt convinsa ca merge la fel de bine si cu ulei normal, desi probabil ca gustul va fi putin diferit)
2 linguri otet balsamic ( optional, mai ales daca rosiile nu sunt din cele de vara, dulci si f. coapte)
Se coc la 250F (121.1111C) dupa cum am scris mai sus ( prima ora cu fata in sus, apoi se intorc si se mai coc 3 ore). Se pun in borcan cu uleiul din tava si mirodeniile, se mai completeaza cu putin ulei daca e nevoie si se pastreaza la frigider timp de 4 saptamani sau se pot congela.

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 17/10/2007 07:25

=D> roxi :flower: :flower: arata super :peace:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator