Real Food

Discutii libere pe orice tema

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Real Food

Mesajde biaskitchen » 05/01/2013 10:22

La multi ani 2013 !
Pentru ca este momentul urarilor eu va doresc ca noul an 2013 sa va aduca multa sanatate , fericire si sa reusiti sa faceti niste mici schimbari in modul de alimentatie !
Va urez ca anul 2013 sa fie pentru voi , toti prietenii mei , un an „real food” , un an al ’’mancarii adevarate”.
Eu cred ca atunci cand vrem sa facem cateva schimbari esentiale este bine sa incepem cu niste pasi mici astfel incat sa nu fim nici noi si nici cei din jurul nostru coplesiti de aceste schimbari.
In primul rand incercati sa definiti ce inseamna „real food” pentru voi.
Pentru mine „real food” inseamna sa consumi produse organice , alimente nemodificate genetic si cultivate fara utilizarea pesticidelor. De asemenea sa folosesc in bucatarie alimente cat mai aproape de starea lor naturala , neprocesate , fara conservanti , zaharuri ,aditivi , coloranti . Si nu in ultimul rand pentru mine „real food” inseamna sa gatesc cu multa dragoste, sa transfer catre bucatele realizate toata iubirea mea si sa servesc masa impreuna cu cei pe care ii iubesc si pentru care gatesc.
Primul pas pe care l-am facut a fost sa citesc cu atentie eticheta produselor, dotandu-ma cu o lupa „la purtator” in acest sens!, atunci cind trebuie sa cumpar produse ambalate si bineinteles sa nu cumpar produsele care contin cele enumerate mai sus.
Al doilea pas facut a fost sa folosesc mai multe alimente si ingrediente cat mai aproape de starea lor naturala.
Urmatorul pas realizat de mine in ultimele luni ale anului ce a trecut, a fost sa renunt la sucurile procesate industrial si sa consum apa, limonada sau sucuri proaspete, preparate de mine.
Urmatorul pas pe care doresc sa il fac anul acesta este sa consum mai multe fructe si legume. Nu imi propun sa devin vegetariana , doar imi propun ca ponderea fructelor si legumelor in alimentatia mea zilnica sa fie mai mare.
Marile schimbari incep intotdeuna cu pasi mici !

Ce inseamna pentru voi Real Food?

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/01/2013 04:57

Normal ca asta este baza, tot ce ai spus e adevarat, dar e tare greu sa mai gasesti acuma alimente organice100%. Poate acolo la voi mai sant prin unele locuri dar aici unde locuiesc eu si cele numite "organice" sau bio sau cum vrei sa le mai spui tot nu sant 100% crescute fara pesticide, hormoni, aditivi. Tot ce este crescut cu pana la 30% chimic, este considerat bio, organic, natural. Mie nu mi se pare normal dar asta este legea. Sa fiu sincera nu pot sa cred ca mai exista pe undeva , in magazin vreun produs care sa nu aibe in el " ceva" care sa nu il lase sa fie 100% natural. Tot ce nu poti citi, pronunta sau intelege si este scris la "ingrediente" ar trebui citit, notat si cercetat....ramai uimit ce afli :badday: :cry:
In general incerc si eu, de ani de zile sa stau pe partea mai naturala a produselor si sincer , e greu.
Tu vorbesti despre fructe....de unde le cumperi??/daca de la magazin atunci spune-mi ai vazut fructe cu viermi in ele ??De la tarani in piata???am vazut ca si ei s-au "modernizat" ...cumpara de la magazine marfa si apoi o vand in piata sau "la poarta"( pe toate soselele in R , prin satele pe unde mergi, numai asa ceva vezi).
Ce pot sa iti spun cu mana pe inima , orice fruct, leguma, zarzavat in care nu gasesti vreun vierme NU este natural.....vietatile astea mici si fara creier si judecata din instinct fug de tot ce este chimic.
Idea si felul tau de viata pe care le-ai expus mai sus sant foarte bune, sant sigura ca asa ca si tine si ca mine mai sant multe fete, femei, care vor binele familiei lor, dar in zilele de azi este super greu sa stai , asa cum spui, pe partea numai naturala a tuturor produselor pe care le sau le vei ingurcita.
Imi place subiectul asta, chiar m-as bucura sa se dezvolte, sa mai intre si alte fete sa mai dezbatem problema....ma bucur ca l-ai deschis :D :hug: si bine ai venit :flower: :flower:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Real Food

Mesajde biaskitchen » 05/01/2013 09:52

Draga Pupi
Ai perfecta dreptate in privinta fructelor si legumelor.
In apropiere de Bucuresti s-au infiintat cateva ferme bio pe care le-am cercetat cu mare atentie ca sa ma asigur ca sunt ecologice si chiar sunt.De asemenea mi-am infiintat 2 solare in care imi plantez majoritatea legumelor. Sigur ca legumele din solarul meu sunt pline de viermisori iar sotul meu alege din recolta numai cca 60 de procnte, restul este plata noastra pentru ca vrem sa mancam bio. De vreun an de zile l-am convins pe fratele meu sa se apuce de crescut gaini , bibilici , curcani , rate si sa le hraneasca numai cu mancare ecologica.
Putem sa incepem insa cu niste pasi mici asa cum am facut eu .Eu am inceput de mai mult timp sa ma preocup de aceste aspecte si sunt deja intr-un stadiu destul de avansat.Adica nu mai cumpar faina decat daca gasesc faina bio si fara niciun afanator , ameliorator de gust , premix , etc.Daca nu gasesc imi macin singura cerealele si imi fac orice faina doresc pentru ca m-am dotat cu o moara de uz caznic . Daca am nevoie de unt sau de smantana ,ori folosesc din cele bio de pe piata ori imi cumpar laptele de la o ferma ecologica si imi prepar singura untul si smantana (in acest sens am avut nevoie de un separator de grasime din lapte ).Sotulmeu este vegetarian si atunci a trebuit sa achizitionam si un aparat de facut lapte din soia , migdale , quinoa sau din ce ce are el chef.
Pentru prepararea painii ne crestem singuri maiaua si bineinteles ca ne facem singuri si painea.
Dar eu am inceput cu niste pasi mici de tot asa cum v-am spus in mesaj.In primul rand am renuntat la a mai folosi esente (de vanilie , de rom , de migdale ) si le-am inlocuit cu rom , sau cu esente facute de mine din ingrediente naturale.Ai vazut din ce sunt facute toate aceste este artificiale ?(de exemplu esenta de vanilie contine apa , propilenglicol ,aroma de vanilie,colarant caramel -fara a contine niciun strop de vanilie -la fel ca si celelalte esente )
Am inlocuit zaharul vanilat cu zahar brut pe care l-am macinat in robot impreuna cu niste pastai intregi de vanilie.
Am inlocuit vanilina cu vanilie pastai sau cu vanilie macinata.
Cand am nevoie de biscuti sau pricomigdale in vreo reteta imi prepar intai biscuitii sau pricomigdalele si apoi ma apuc de reteta de baza , nu mai cumpar gata procesate pentru ca sunt pline de zahar rafinat si de tot felul de arome artificiale.
Daca am nevoie de rosii uscate -mi le pregatesc de vara intr-un deshidrator de legume.
Am renuntat la a mai folosi in retete coaja rasa de lamaie sau de portocala atunci cand nu am gasit lamai sau portocale netratate (necerate ).Cand am de facut vreun drum prin strainatate imi achizitionez tot felul de produse naturale care nu se gasesc in Romania (din Italia imi aduc lamai netratate , ulei extravirgin facut prin presare la rece din masline culese cu mana , vin fara sulfiti stafide fara sulfiti) . In Italia am gasit mici poducatori de ulei de masline care produc numai pentru zona lor sau mai bine zis numai pentru colectivitatea lor.
Cand vrem sa mancam mici sau hamburgeri , bineinteles ca ii preparam singuri .
Am inlocuit foile de gelatina cu gelatizant natural facut din niste alge marine (agar agar).Am renuntat la toate ofertele de sare cu diverse arome si folosim numai sare roz de Himalaya pe care o aromam cu ce legume avem noi chef (cu verdeturi , cu trandafiri ).
Putem sa ne facem singuri uleiurile aromate prin adaugarea intr-un ulei extravirgin de masline a diverselor arome (cimbru , rozmarin , usturoi , ardei iute ,coaja de lamaie)

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Real Food

Mesajde biaskitchen » 05/01/2013 10:02

Am uitat sa-ti spun ca cea mai buna maia mi-au adus-o niste prieteni din SUA -se numeste SAN FRANCISCO SOURDOUGH
Este mai dulce decat maiaua autohtona si miroase a cidru!Painea preparata cu ea este multmai dulce si are o aroma atat de frumoase de cidru .

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/01/2013 11:05

:P inseamna ca santem pe o mana. Si eu imi prepar ( in parte) fainile in casa. Doar faina alba o cumpar , in rest la moara proprie cu toate. Faina alba o cumpar direct de la producator si stiu exact ce cumpar, o iau neambalata( vrac) si exact in momentul in care soseste de la moara. Legumele si zarzavaturile le cultiv si eu, am o mica gradina dar este tare b ine dotata cu ce ne trebuie noua. Pun mult din produsele de pe radina , la congelator si iarna folosesc din ele. Le spal , le curat , le toc dupa cum se cere si la mancaruri doar pun in vas asa congelat cum este. Asta nu inseamna ca nu mai sar si calul uneori dar in general imi place si mie sa pregatesc bio . Carnea de pui, oua, lapte, cumpar de la o ferma a carui proprietar il cunosc si sti cum creste animalele , deci stau pe linia verde :wink: . Ma bucur cand aud ca tot mai multi se ocupa de sanatatea lor si consuma produse " mai modeste" :wink: si nu se avanta la tot ce iti "ia ochii" prin magazine :P ..In cartea de bucate am postat modul de pre[parare a fainilor in casa, asa mai la indemana oricui( nu multa lume isi permite o moara de uz casnic( sant destul de scumpe). A mea de exemplu e manuala si asa simpla cum a fost tot scumpa este. Important este sa isi faca treaba :P . Agar agar folosesc si eu uneori . In general ma lipsesc de gelatina, doar in cazuri speciale trec la intaritor de genul asta.
Idea cu zaharul brun si batonul de vanilie imi place, am sa o copiez si eu, mersi pentru tip :P :hug:
Ultima oară modificat 06/01/2013 08:15 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
beccas
Bucatar in devenire
Mesaje: 660
Membru din: 25/10/2012 09:29
Contact:

Mesajde beccas » 06/01/2013 01:05

Real food in dieta oricarei persoane in zilele noastre inseamna sa fi atat de motivat in alegerea produselor pe care le consumi incat cei din jur te vor considera obsedat. Vorbesc din experienta personala. Oamenii nu sunt indeajuns informati de riscurile pe care si le asuma adesea refuzand sa accepte astfel de sfaturi. As dori personal intr-o zi sa impartasesc cateva articole foarte importante care vor dovedi ca ceea ce majoritatea stiu este departe de adevar. Am sa dau cateva exemple din ce real food inseamna pentu mine si cum aleg produsele din dieta mea.
1) Am sa incep cu uleiurile procesate cancerigene si a tuturor grasimilor vegetale care sunt folosite cel mai mult fara stiinta (uleiul de floarea soarelui, uleiul vegetal, uleiul de porumb, canola, uleiul de masline pomace-obtinut prin adaugarea hexanului pastei de masline ramase dupa ce a fost extras uleiul extra virgin din ea, faimoasa margarina, uleiul de seminte de struguri procesat). Este o crima impotriva noastra sa alegem astfel de produse crezand ca sunt sanatoase sau bune la dieta.
Alegeti grasimi din provenienta animala cum ar fi untul (cu procentaj mare de grasime sau veti consuma mai multa apa si sare), untura (de care toata lumea se fereste de fapt aceasta fiind sanatoasa fara sa dauneze sanatatii), sau doar uleiuri nerafinate si presate la rece (cititi bine pe lista ingredientelor daca e pomace sau rafinat stati departe de astfel de produse, nu faceti decat sa ingerati chimicale si arome).

2) Produse cu arome (sau arome naturale-va asigur nimic nu este natural din acea lista), potentiatoari de gust- faimosul glutamat de sodiu (putin spun 'nu' acestui ingredient adesea mascat in lista ingredientelor sub fel si chip - dauneaza grav organismului si sitemului nervos, consumat pe o perioada lunga fiind cancerigen), emulgatori (daca nu cititi bine chiar si ingredientele de pe pachetele de faina nu castigati nimic ca va faceti paine de casa cand faina este cu emulgatori sau alte ingrediente), conservanti, nitriti (cel mai des intalniti in produse de carne pentru pastrarea culorii si prelungirea duratei de valabilitate), acidul ascorbic in combinatie cu acidul citric pe timp indelungat (exemplu bauturi carbogazoase, conserve de legume) duce la aparitia para-benzenului. El este cancerigen, interzis in alimentatie si este cel mai des intalnit in sampone, geluri de dus si deodorante.

3) Ouale de casa sau ecologice. Este greu in ziua de astazi sa gasesti ferme care sa hraneasca gainile pe cale naturala. Alegerea oualor ecologice iti garanteaza ca nu consumi de la gaini crescute cu hormoni, mancarea modificata genetic cu care se hranesc sau conditii de crestere. Deasemenea va puteti ghida dupa primul numar de pe codul de bare inscriptionat pe oua.
0 si 1- gainile sunt hranite cu nutreti ecologic si sunt crescute la nivelul solului in hale spatioase avand acces la aer liber in timpul zilei
2- aceste oua provin de la gaini crescute la sol dar care nu sunt hranite cu nutreti ecologic, indopate cu hormoni de crestere si avand mai putin spatiu fara acces in aer liber
3- aceste oua sunt atat de toxice incat s-a interzis comercializarea acestora pe teritoriul romanesc de la data 1 ianurarie 2012.

4) Cantitatea de carne pe care o consumam. Asociatia internationala impotriva cancerului recomanda consumul a doar 500 g carne pe saptamana, si asta pentru o persoana sanatoasa nu la regim. Pare putin dar cu cat mai putin cu atat mai bine. Este greu sa evitam produse de carne fara sa fie crescute fortat, cu hormoni sau anitbiotice in medii naturale. Consumul excesiv de carne este cauza tipurilor de cancer cele ma intalnite (colon, pancreas..)

5) Produse din soia. In putine cuvinte va informez ca 90% din boabele de soia cultivate sunt modificate genetic. Dupa procesarea acestora nici un produs obtinut nu mai poate fi considerat sanatos. Nu va lasati inselati de cuvintele goale pe care producatorii isi imbie clientii in descrierea de pe aceste produse.

6) Produse lactate si branzeturi. Consumul de astfel de produse nu este necesar si nici foarte sanatos dar totusi o facem. Pe piata in ziua de astazi in branzeturile maturate (telemea, branza de burduf, cas si multe altele) contin un procentaj mare de sare sau adaos de proteine. Un lucru mai important este alegerea laptelui. Laptele pasteurizat si laptele praf prezinta un pericol deosebit pentru artere din cauza unor substante care se produc in acesta la temperaturi ridicate pentru obtinerea produsului. Acesti radicali reduc din elasticitatea arterelor si provoaca dereglari ale presiunii sangelui. Incercati sa consumati produse de lactate fermentate (kefir, lapte batut, iaurt - dar fara lapte praf), branze cu cheag (branza de vaca proaspata, mozzarella,...), lapte nepasteurizat si omogenat pentru ca acestea sunt usor asimilate de organismul nostru. Depistarea produselor care indeplinesc aceste cerinte presupune mult dovotament dar rasplata este pe masura.

7) Zaharuri. Pe cat de banal pe atat de important. Zaharul alb nu este decat zahar brut inalbit cu sulf. Incercati sa consumati zahar nerafinat/brut.

8 ) Un lucru foarte important cand cumparati dulciuri sau ciocolati este lecitina. Lista al acestui emulgator este lunga. Pe scurt acesta provine din proteine de soia asadar evitati-l.

9) Sucurile 'naturale'. Chiar si cele 100% nu sunt bune pentru organism deoarece contin prea multa glucoza si fructoza pe care in mod normal nu am putea sa consumam daca am manca fructele intregi. Exemplu, daca mananci un mar vei fi plin dar cand bei suc de mere va fi echivalentul a 4-5 mere din care doar zaharurile au ramas. Nu v-ati intrebat vreodata de ce gustul fiecarui suc de portocale este diferit desi toate provin din acelasi fruct? Sucul este stocat in cilindrii imensi din care oxigenul este extras. Acest lucru permite pastrarea sucului mai mult de un an fara sa se altereze. Problema este ca atunci cand se elimina oxigenul se elimina si aromele. Inainte de impaghetare este momentul cand intra in actiune aceleasi persoane care elaboreaza parfumurile de marca pentru a restaora gustul proaspat de portocala. Aceste esente nu se gasesc pe lista de ingrediente doarece se considera ca provin din uleiurile esentiale ale portocalelor. Sfatul meu este sa renunati la sucuri 'naturale' complet deoarece poate fi costisitor si nu are nici un beneficiu.

Sper ca aceste informatii si sfaturi sa va schimbe obiceiurile culinare. Trebuie sa va ganditi si sa investiti in sanatatea voastra pe termen lung pentru ca o data ajuns pe mana doctorilor este prea tarziu.

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Real Food

Mesajde biaskitchen » 06/01/2013 10:39

Draga Pupi ,
Iti trimit o poza cu recolta culeasa astazi pentru a face o ciorba de salata.
Fişiere ataşate
DSC01320.JPG
DSC01320.JPG (98.2 KiB) Vizualizat de 3215 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 06/01/2013 11:20

Ce salata frumoasa si proaspata(si ceapa verde)! =D>

Ai cumva sera? :hug:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Real Food

Mesajde biaskitchen » 06/01/2013 11:26

Danieluta scrie:Ce salata frumoasa si proaspata(si ceapa verde)! =D>

Ai cumva sera? :hug:


Danieluta , multumesc pentru aprecieri.In cos am pus salata verde,ceapa verde , usturoi verde si brocoli (nu prea a iesit in poza ) .Pentru ca sunt "obsedata " de alimentele bio , mi-am facut 2 solare in care imi plantez majoritatea legumelor.

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 06/01/2013 11:34

Nu stiu unde locuiesti,dar te admir pentru faptul ca ai sera(solare)! =D> =D> =D>


Înapoi la “Zona libera”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator