Lingurite de si cu ciocolata

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Lingurite de si cu ciocolata

Mesajde pupi » 30/11/2012 07:18

In urma cu vreo doi ani de zile am mancat la un restaurant un desert foarte bun. Am incercat sa il reproduc, nu are gustul acelasi dar este pe aproape. Experta nu sant ca sa scot un desert " ca de revista" dar , ma repet, este pe aproape de cel de la restaurant. Crema este diferita pentru ca nu am avut timp sa ma ocup de ceva mai sofisticat. In mod normal se face un mousse de ciocolata sau de arahide ( peanut butter mousse) . Cel putin asa am inteles ca ar fi reteta originala.
Oricum, a iesit ceva tare bun si sper ca musafirii mei de azi sa fie multumiti de gustul desertului. Langa desert vom avea niste capsuni si cate o cupa de sampanie. Dar asta e alta mancare de peste :wink: .Deci, pentru inceput , cum se pregateste forma de lingurite dupa care urmeaza reteta.
Chiar daca pare complicat la inceput, este o reteta foarte simpla si care se pregateste usor si rapid. Pentru 40 de bucati mi-a trebuit o ora si 15 minute , din care jumatate de ora a fost un timp mort, timp de asteptare.
In urma cu doi ani mi-am facut din carton subtire un sablon dar dupa mai multe utilizari a trebuit sa il arunc si sa imi fac altul. Se gasesc in comert tavi speciale pentru formele astea dar sant la 30 dolari bucata si mi se pare ridicol pretul, deci am preferat sa ma descurc " pe plan local" :wink: :)
De data asta am cumparat o tava de silicon simpla , de la un magazin de reduceri ( a costat doar 5 dolari) si am decupat din ea forma necesara, dar asa cum am scris mai sus se poate foarte bine decupa din carton lucios grosime 2 -3mm, trebuie sa fie lucios ca sa nu se lipeasca prea tare aluatul de el si sa se poata sterge cu un burete cu apa.
Deci la treaba.


forma de lingurite( silicon, carton sau orice altceva credeti ca ar merge)

3 albusuri ( la temperatura camerei)
1 cup ( 100 gr) zahar praf
1/2 cup +1/8 cup faina ( total 95-100 gr)
1/8 cup ( 30 gr) cacao
1/4 cup ( 55 gr) unt topit
vanilie praf ( sau 3-4 picaturi de esenta de vanilie)
crema sau mousse de ciocolata, vanilie, smeura, arahide etc, dupa cum va place

La inceput se pregateste forma . Se ia o bucata de carton lucios de 2-3 mm si se deseneaza pe el forma de lingurite , sau se decupeaza o forma dupa care se contureaza celelalte cu ajutorul unui creion, pe cartonbul lucios.
Se decupeaza formele cu ajutorul unei lame nefolosite ( trebuie sa taie foarte bine ca sa fie taietura perfecta).
Dupa ce am terminat salbonbul trecem la prepararea aluatului.
Am uitat sa spun ca sablonul de lingurite pe care o faceti se poate pastra si refolosi de a lungul anilor, deci nu e un timp si lucru pierdut :wink:

Se iau albusurile si se bat cu zaharul si vanilia prevazute in reteta. Nu se bat ca pentru bezea ci doar atat cat sa obtinem un amestec moale, pufos , omogen. In el se adauga faina amestecata cu cacaoa si se amesteca din nou cu mixerul cateva secunde, doar pana este omogenizxat. Apoi se adauga untul lichid si se bate din nou cateva secunde.
Se lasa amestecul la frigider jumatate de ora.
Inainte cu 2-3 minute de a scoate aluatul din frigider se preancalzeste cuptorul la temperatura medie( 350 F/180 C).
Se ia o tava , se pune hartie de copt pe ea sau o coala de silicon peste care se aplica sablonul confectionat . Se scoate aluatul din frigider si cu ajutorul unui cutit cu lama lata sau cu o spatula se incepe umplerea formelor. Nu are nimic daca se pune amestecul de ciocolata si pe marginile formelor, Dupa ce am umplut formele se niveleaza si se ridica sablonul. Pe hartia de copt/ foaia de silicon, vor ramane formele de lingurite. Se pun in cuptorul preancalzit si se tin acolo intre 6 si 8 minute, depinde de cuptorul fiecaruia. La mine trebuie sa le tin FIX 6 minute, nici mai mult nici ai putin. Daca sant tinute prea putin in cuptor ele raman gumoase, se intaresc dar nu de tot si codita lor va cadea iar daca se tin prea mult in cuptor se vor coace prea mult si vor deveni casanta si iar nu e bine, se vor sparge rapid la manevrare, deci ochii pe ceas.
Acuma cum procedez eu ca sa scot timp cat mai scurt cand ma joc cu prajitura asta.
Pregatesc doua foi de copt/silicon si doar o singura tava pentru ca nu coc multe odata, ele se intaresc destul de repede si nu apuc sa le aranjez cum trebuie.
Deci, in timp ce am in cuptor o tava , pe a doua foaie de copt pun sablonul si incep sa umplu formele. Cand scot tava cu linguritele coapte, tin tava deasupra cuptorului, pe aragaz si usa ramane deschisa ca sa iasa aerul cald direct pe tava. Indepartez linguritele de pe hartie si le asez pe un servetel de bucatarie pe care am pus si o sucitoare. Coada linguritelor o pun pe sucitoiare ca sa le las la racit . In felul asta linguritele se vor intari cu coada in forma mai curbata. .
Dupa ce am pus linguritele pe sucitoare, ( intre timp tava s-a mai racoriot putin, asez a doua foaie de copt care e pregatita deja , si pun in cuptor. Indata ma uit la ceas si 6 minute fix tin la cuptor. Normal ca in timpul asta pregatesc o alta foaie cu lingurite. Pentru 40 de bucati mi-a luat 45 de minute de copt , 3 minute preparat aluatul si jumate de ora de asteptare.
Se pregateste crema ( moussul ) dorita.
De data asta am ales sa fac o crema de nutella cu frisca.
Se pune cate un mot de crema pe fiecare lingurita, se decoreaza dupa dorinta si se serveste cu placere.
Daca le pregatiti cu mousse de ciocolata, se servesc cu 2 capsuni/portie si acompaniate de o cupa de sampanie
Fişiere ataşate
022 linguri de ciocolata.jpg
022 linguri de ciocolata.jpg (45.45 KiB) Vizualizat de 3432 ori
017 linguri de ciocolata.jpg
017 linguri de ciocolata.jpg (44.23 KiB) Vizualizat de 3432 ori
019 linguri de ciocolata.jpg
019 linguri de ciocolata.jpg (46.34 KiB) Vizualizat de 3432 ori
011 linguri de ciocolata.jpg
011 linguri de ciocolata.jpg (35.18 KiB) Vizualizat de 3432 ori
008 linguri de ciocolata.jpg
008 linguri de ciocolata.jpg (59.64 KiB) Vizualizat de 3432 ori
006 linguri de ciocolata.jpg
006 linguri de ciocolata.jpg (45.87 KiB) Vizualizat de 3432 ori
004 linguri de ciocolata.jpg
004 linguri de ciocolata.jpg (88 KiB) Vizualizat de 3432 ori
003 linguri de ciocolata.jpg
003 linguri de ciocolata.jpg (44.55 KiB) Vizualizat de 3432 ori
002 l;inguri de ciocolata.jpg
002 l;inguri de ciocolata.jpg (45.92 KiB) Vizualizat de 3432 ori
001 linguri de ciocolata.jpg
001 linguri de ciocolata.jpg (51.9 KiB) Vizualizat de 3432 ori
008 linguri de ciocolata.jpg
008 linguri de ciocolata.jpg (50.94 KiB) Vizualizat de 3432 ori
006 linguri de ciocolata.jpg
006 linguri de ciocolata.jpg (60.36 KiB) Vizualizat de 3432 ori
005 linguri de ciocolata.jpg
005 linguri de ciocolata.jpg (85.13 KiB) Vizualizat de 3432 ori
004 linguri de ciocolata.jpg
004 linguri de ciocolata.jpg (40.47 KiB) Vizualizat de 3432 ori
003 linguri de ciocolata.jpg
003 linguri de ciocolata.jpg (37.29 KiB) Vizualizat de 3432 ori
001 linguri de si cu ciocolata.jpg
001 linguri de si cu ciocolata.jpg (36.03 KiB) Vizualizat de 3432 ori
011 linguri de ciocolata.jpg
011 linguri de ciocolata.jpg (35.18 KiB) Vizualizat de 3432 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 30/11/2012 07:47

Pupi... :master: :master: :master: =D> =D> =D>

...doar atit zic,MINUNAT!!!

:hug: :pup: :hug:
:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 30/11/2012 07:47

Adica ai stricat tava de silicon ? de acum incolo trebuie musai sa mai faci lingurite sa iti speli pacatul 8)


Arata intr-un mare fel, nu cred ca aveam atita rabdare... =D> =D> =D>


Cu unt de arahide usor sarat in combinatie cu ciocolata amara trebuie sa fie foarte bun :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 30/11/2012 08:11

Ei pupi, stii vorba aia: "deh, eu romanca si tu deh..." Iti mai amintesti de vorba asta? In alt context, bineinteles :wink:

Dar se vede clasa :master: :master: :master: Cum zicea Dubi? "Clasa intaia super"?

Felicitari doamna mea, meriti tot ce scrie sub numele tau :sfant:

=D> =D> =D> :flower: :flower: :flower: :master: :master: :master:

O sa-mi cumpar si eu tava...vorba cristei, tre sa facem sacrificii si apoi sa le platim tot din buzunarul nostru =))

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 30/11/2012 09:48

Mi se pare excelenta ideea Pupi. =D> =D> =D> Acum m-ai pus pe ganduri... cum sa fac sa confectionez formele... =)) Prezentarea este minunata si ce deliciu trebuie sa fie... :master: =D> Sunt cele mai frumoase lingurite pe care le-am vazut! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 01/12/2012 08:34

lingurite regale,mai pretioase decat cele de aur,de mare efect :master: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 01/12/2012 10:38

Wauuuuuuuuu :!: :!: :!:

:master: :master: :master: :master: :master:
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 01/12/2012 07:47

Danieluta, multumesc pentru apreciere :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 01/12/2012 08:02

Crista :P , tu spui "stricat tava" eu spun " din contra"....am reusit sa economisesc in felul asta 25 de dolari. Sant foarte scumpe tavile daca vrei sa le cumperi. E adevarat ca au poate, 15 forme pe ele si iti reduci timpul de copt, dar prefer asa. Am tava acuma , PE VECIE :P :P . Despre coptul linguritelor, nu e problema, le fac destul de des, probabil de vreo 4-5 ori pe an.
Tinand cont de faptul ca nu sant un" dulce de toate zilele" :wink: 4-5 inseamna destul de des.
Eu am mancat cu crema de ciocolata amaruie si cateva firicele micute de pistachio deasupra, cu 2 capsuni langa si cupa de sampanie :buuun: :buuun: .
Am vazut ca multi fac cu crema de arahide, am inteles ca este o optiune la reteta dar mie imi place ciocolata mai mult, de aia o aleg .
Restaurantul unde am mancat prima data era unul ceva mai fitzos :D , stii din ala la care platesti mult de tot si iti servesc mancare PUTINA in farfurii MARI :P :P .
Aveau si aperitive in linguri dar preparate din aluat sarat si pestritat cu seminte de mac, chimen, susan prajit...depinde de alegere sau de aperitivul care se servea in ele....superb aratau si alea. Inca nu am ajuns la aperitive, dar le vine vremea curand.... curand. Cochetez cu idea unei petreceri , candva in primavara si planul este ca petrecerea sa fie bazata pe aperitive....normal ca vor sta lingurile printre preferate....mersi de apreciere si , chiar daca tu crezi ca nu ai rabdare pentru asa ceva, sa sti ca nu se fac greu, sant usor de facut :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 01/12/2012 08:09

Iulia, imi amintesc cum sa nu , :P , de ce crezi ca am uitat? ....nu uit nimic :P .
Multumesc draga mea, ma faci sa :blushing: :blushing: :blushing: . Reteta nu imi apartine, este simplu, aluatul de tuile ca doar aici m-a dus capul ca sa reproduc ceea ce am mancat .
M-as fi bucurat sa fie meritul meu , inventia mea ....eu doar am copiat idea si am incercat sa reproduc imaginea, gustul , placerea etc, etc. Mereu imi amintesc cu placere de ziua cand le-am vazut prima data si le-am gustat....gustul lor a ramas , imaginea lor a ramas si acuma ma tot lupt sa gasesc "ingredietul" ascuns care facea desertul asta asa de minunat.....multumesc :hug: :hug: :pup: :pup:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori