Gogosi din malai sau mamaliga reciclata in "gogosi"

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Gogosi din malai sau mamaliga reciclata in "gogosi"

Mesajde pupi » 24/01/2014 10:03

Nici nu stiu cum sa ii numesc.
Bunica facea gogosi de malai de cate ori ramanea mamaliga de la pranz. Seara nici unul dintre noi nu mai voia asa ca saraca framanta un aluat din restul de mamaliga si ne facea gogosi.....vai cat mai erau de buni.....cum am avut niste mamaliga ramasa mi-a venit pofta de gogosii de malai ai bunicii , am cautat in caietul ei dar am gasit doar ceva insemnari, tare sumar totul....dar dupa cum m-a dus gandul si gustul /amintirea din copilarie, au iesit exact ca si gogosii bunicii.... :roll: :roll: :roll:

resturi de mamaliga( eu am avut un bot cam cat intra in causul celor doua palme puse alaturat)
faina alba cat cuprinde ( eu am folosit circa 400 gr dar asta depinde de cantitatea de mamaliga pe care o aveti si tipul de faina folosit)
esenta de vanilie , dupa gust
1 plic de drojdie uscata
1 lingurita de zahar
ulei pentru prajit
3 -4 linguri de apa, pentru drojdie
gem dupa plac( optional)
zahar praf cu scortisoara, pentru pudrat deasupra( optional)

Mamaliga se pune intr-un castron si se zdrobeste cu furculita dupa care se adauga esenta de vanilie si se omogenizeaza.
Drojdia se amesteca cu zaharul , se adauga apa , se amesteca bine pana se topeste apoi se pune putina faina si se amesteca .Trebuie sa obtinem o coca ceva mai groasa decat aluatul de clatite.
Se acopera si se lasa la dospit.
Daca drojdia e buna , dospeste in cateva minute.
In timp cat dospeste drojdia incepem sa adaugam faina peste mamaliga, dar tot cate 3-4 linguri odata si amestecam cu o furculita. Cand aluatul deja devine mai vartos si nu ne mai putem folosi de furculita, mutam coca pe blatul de lucru, adaugam la ea drojdia dospita si inca ceva faina si incepem framantatul. Pe masura ce se incorporeaza faina, tot adaugam cateva linguri de faina odata si framantam pana obtinem un aluat foarte , foarte putin lipicios.
Pentru ca eu am framantat aluatul seara si nu l-am prajit atunci, am acoperit cu folie alimentara pe care am uns-o cu ulei ca sa nu se lipeasca de coca, si am pus la frigider peste noapte. In felul asta aluatul dospeste dar procesul este foarte lent.
Dimineata , a fost tocmai bun de prajit.Daca nu vreti sa il pastrati peste noapte procedati cumscrie mai jos.
Deci, dupa ce am terminat de framantat si avem aluatul dorit, acoperim si punem la dospit.
Dupa ce s-a dublat in volum , rasturnam pe blatul de lucru infainat si incepem sa formam/taiem gogosile cu ajutorul unui pahar sau a unei forme de taiat biscuiti.
Se ia o tava cu pereti mai inalti ( ca sa nu stropeasca prea mult ) si se pune ulei mai multisor. socotim asa sa fie de mult incat atunci cand introducem gogosile sa nu atinga fundul tigaii. Gogosii trebuie sa pluteasca in ulei.
Infierbantam uleiul si apoi , pe rand , introducem tot cate trei bucati si prajim prima data pe o parte apoi intoarcem pe partea cealalta si prajim si acolo. Culoarea lor trebuie sa fie aurie.
Focul trebuie sa fie mic ca sa aibe gogosile timp sa se coaca si in interior.
Se scot cu o spumiera, se aseaza pe servetele absorbante, se servesc cu gem sau pudrate cu zahar praf amestecat cu scortisoara.
Parerea mea este ca sant mai buni reci decat calzi( sotul zice...dincontra) Asa e la noi in familie, ce place unuia nu place celuilalt =)) =)) :wink: :wink:
Fişiere ataşate
028_gogosi_de_malai.jpg
028_gogosi_de_malai.jpg (92 KiB) Vizualizat de 1654 ori
003_gogosi_de_malai.jpg
003_gogosi_de_malai.jpg (57.08 KiB) Vizualizat de 1656 ori
021_gogosi_de_malai_8810.jpg
021_gogosi_de_malai_8810.jpg (62.93 KiB) Vizualizat de 1786 ori
001_gogosi_de_malai.jpg
001_gogosi_de_malai.jpg (62.98 KiB) Vizualizat de 1787 ori
002_gogosi_de_malai.jpg
002_gogosi_de_malai.jpg (51.57 KiB) Vizualizat de 1787 ori
004_gogosi_de_malai.jpg
004_gogosi_de_malai.jpg (68.59 KiB) Vizualizat de 1787 ori
005_gogosi_de_malai.jpg
005_gogosi_de_malai.jpg (49.39 KiB) Vizualizat de 1787 ori
007_gogosi_de_malai.jpg
007_gogosi_de_malai.jpg (45.47 KiB) Vizualizat de 1787 ori
011_gogosi_de_malai.jpg
011_gogosi_de_malai.jpg (67.26 KiB) Vizualizat de 1787 ori
013_gogosi_de_malai.jpg
013_gogosi_de_malai.jpg (39.34 KiB) Vizualizat de 1787 ori
015_gogosi_de_malai.jpg
015_gogosi_de_malai.jpg (45.69 KiB) Vizualizat de 1787 ori
016_gogosi_de_malai.jpg
016_gogosi_de_malai.jpg (59.39 KiB) Vizualizat de 1787 ori
018_gogosi_de_malai.jpg
018_gogosi_de_malai.jpg (45.51 KiB) Vizualizat de 1787 ori
021_gogosi_de_malai_8428.jpg
021_gogosi_de_malai_8428.jpg (62.93 KiB) Vizualizat de 1787 ori
026_gogosi_de_malai_9996.jpg
026_gogosi_de_malai_9996.jpg (74.75 KiB) Vizualizat de 1787 ori
028_gogosi_de_malai.jpg
028_gogosi_de_malai.jpg (92 KiB) Vizualizat de 1787 ori
Ultima oară modificat 26/01/2014 07:20 de către pupi, modificat de 3 ori în total.

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 24/01/2014 10:24

Super reteta...ce imi place! :buuun: =D> Pusa pe lista ... :hug: :flower:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 24/01/2014 12:33

Ce bunatate , sa tot mananci :buuun: :buuun: PUPI :master: :master: =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 24/01/2014 05:34

Pe acestia ii fac cu siguranta :!: Wauuu :o :o :o cum pot sa arate...Niste poze grozave =D> =D> =D>
Imi place mamaliga, din pacate doar mie, dar sunt sigura ca nici nu vor banui din ce sunt facuti gogosii :D

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 24/01/2014 06:47

Una am papat-o eu... :clipocit: Ce apetisante sint... :roll:

=D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/01/2014 06:53

Nico, sa ii incerci, sant tare buni. Gogosii s-au mancat toti ieri . Bunica atunci cand facea gogosi dupa ce ii decupa, marginile ramase nu le mai aduna ca sa le framante si sa mai taie alti . Lasa marginile si le prajea asa iar noi copii ne intreceam care mai de care sa ne imaginam ce anume vrea sa reprezinte sau mai bine zis cu ce seamana fiecare forma.
Azi am mancat "resturile" si parca au fost mai bune decat ieri cand au fost proaspete, se pastreaza tare moi, pufosi....imi plac foarte mult...multumesc :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 25/01/2014 09:59

Claudia, incearca si tu gogosii astia daca ai sa ai resturi de mamaliga....sant foarte buni si se pastreaza tare bine si a doua zi( daca ai sansa sa mai ramana ceva)....au trecere mare la copii mai ales daca ii servesti cu un gem bun....multumesc draga mea :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 26/01/2014 07:21

Am mai adaugat poza cu "resturile" de gogosi :wink: :P ....am uitat sa o postez la timpul respectiv :clipocit:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 26/01/2014 08:45

Lucia, daca ai sa ii faci sa folosesti mamaliga ma veche nu din cea proaspata......asa facea bunica si asa am facut si eu , nu stiu de ce dar cred ca;
- la ea, din spirit de economie , cred...in casa la ea nu se arunca nimic, nimic.....totul se recicla sau resturile care nu se mai puteau refolosi se duceau la animale
:wink:
- -mamaliga proaspata "inghite" mai multa faina decat cea veche .
Sper sa le faci si sa imi spui parerea....le-am mancat cu gem de mure sau/si cu jeleu de gutui....mersi :hug: :hug: :pup: :pup: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 26/01/2014 10:02

Ce frumoase sunt! =D> =D> =D> Eu nu cunosteam gogoselele acestea (sau poate am gustat la bunica / la strabunica mea si nu imi amintesc acum :?: )

Din ingeniozitatea si priceperea generatiilor anterioare s-au nascut multe retete frumoase, multe mancaruri gustoase. Generatia bunicilor nostri (si cele anterioare) puneau intr-adevar mult pret pe folosirea tuturor alimentelor (imi amintesc si eu foarte bine cumpatarea lor ce venea din respect pentru mancare, din dragoste pentru Dumnezeu prin bunatatea caruia acele alimente ajungeau pe mesele lor). Era important sa nu se arunce nici un aliment (nici o firimitura de paine) ci sa se gaseasca o cale prin care acesta sa poata fi refolosit (si chiar mai mult decat atat sa fie convertit intr-un preparat nou, foarte gustos). Retetele acestea (cum este cea postata de tine) dovedesc priceperea si respectul lor pentru mancare. Conceptul acesta de a nu arunca ingrediente, de a nu arunca mancare, l-am regasit in zilele noastre la marii bucatari (deci ramane si acum in actualitate).

Am ramas si eu nu o data cu mamaliguta dar o puneam pe gratar din lipsa de inspiratie. Acum datorita acestei postari am sa pregatesc gogosele. Iti multumesc pentru idee (imi place foarte mult). Am invatat foarte multe lucruri de la tine in acesti ani (de cand scriu pe RC) si inseamna mult pentru mine faptul ca te stiu aproape (oricand pot sa te intreb una alta si adesea... lucrul acesta mi-a dat curaj sa bucataresc).

Te pup. :hug: :hug: :hug: Bunica ta ar fi fost mandra sa vada ce minunatii ies din mainile tale!

P.S. Mi-a placut ideea jocului (fiecare forma ramasa in urma decupajului cu ce seamana). :)


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: MSN [Bot] și 2 vizitatori