Frigarui din sparanghel

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Frigarui din sparanghel

Mesajde biaskitchen » 26/04/2013 08:56

Desi a inceput sezonul sparanghelului si la noi ,dupa indelungi cautari prin piete fara vreun rezultat am cumparat sparanghel din supermarket (avand provenienta Peru) . Daca ati gasit sparanghel autohton in vreo piata din Bucuresti va rog sa-mi spuneti si mie.

In afara de aroma lui minunata , sparanghelul are si nenumarate proprietati curative :scade nivelul colesterolului ,este bogat in antioxidanti , revigoreaza ficatul , are proprietati diuretice ,are un continut ridicat de acid folic iar unele legende il prezinta ca un afrodisiac.

Fie ca il servim ca si garnitura la o friptura pentru a usura asimilarea proteinelor , sau ca o supa crema , gatit pe gratar , in abur sau la cuptor , sparanghelul este delicios .

In continuare va prezint o reteta de sparanghel copt pe gratar (eu l-am facut pe un gratar electric pentru ca mi-a fost lene sa aprind gratarul cu lemne pentru citeva frigarui de sparanghel , si cu toate acestea rezulttaul a iesit minunat)

Ingrediente :2 manunchiuri de sparanghel (cca 28 de bucati) ,5 linguri ulei vegetal (de susan /de nuca/de masline-de care aveti prin bucatarie -ideal ar fi cel de susan) , 2 linguri de sos de soia (bio) , 1 fir de usturoi verde , 4 linguri seminte de susan,12 betiosoare pentru frigarui din lemn.

Taiem partea lemnoasa din fiecare bucata de sparanghel si o pastram pentru a o folosi la o supa crema de sparanghel.



Asezam partea frageda de la cite 4-5 bucati de sparanghel pe cite 2 betisoare de frigarui , infigind frigaruile la cite 4 centimetrii distanta de virf si la cite 3 centimetrii distanta fata de baza:



Intr-un mojar macinam usturoiul verde pina devine ca o pasta , adaugam uleiul , sosul de soia si semintele de susan.Ungem cu acest amestec frigaruile si le punem la copt la gratar , lasindu-le cite 5 minute pe fiecare parte.

Sosul este atat de delicios incat va recomand sa faceti o cantitate mai mare si sa ungeti frigaruile si dupa ce le luati de pe gratar.

Pofta Buna!
Fişiere ataşate
frigarui din sparanghel.jpg
frigarui din sparanghel.jpg (139.88 KiB) Vizualizat de 1641 ori
aranjam sparanghelul pe frigaruile din bambus.jpg
aranjam sparanghelul pe frigaruile din bambus.jpg (148.54 KiB) Vizualizat de 1641 ori
ingrediente frigarui din sparanghel.jpg
ingrediente frigarui din sparanghel.jpg (124.2 KiB) Vizualizat de 1641 ori

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 26/04/2013 09:17

arata bine frigaruile astea , nu am gustat niciodata sparanghel desi aici se gaseste si salbatic nu stiu de ce :D felicitari pt postare :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 26/04/2013 11:49

Trebuie sa fac si eu ...suna bine . :roll: Eu as manca zilnic sparanghel..imi place foarte mult. :buuun: Chiar doua zile in urma am facut gen salata...l-am fiert si condimentat doar cu ulei de masline si lamaie. :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 27/04/2013 12:14

Super frigaruile Bia (ma bucur nespus ca a venit vremea lor). :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 27/04/2013 11:13

Imi place sparanghelul, dar sub forma acesta inca nu l-am pregatit...Arata tare bine, iar gustul mi-l inchipui ca fiind foarte bun :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 28/04/2013 10:28

Ce idee buna! Cum ar fi ca de 1 mai sa nu se mai simta mirosul micilor pe campuri, ci sa se auda sparanghelul sfaraind pe gratare? :vis: :vis:

E o reteta de tinut minte, multimim pentru ea! :master:

:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 28/04/2013 09:32

alejoe scrie:arata bine frigaruile astea , nu am gustat niciodata sparanghel desi aici se gaseste si salbatic nu stiu de ce :D felicitari pt postare :master: :master:


Claudia ,sparanghelul are un gust deosebit ,nu se aseamana cu gustul altor legume ,Este una dintre legumele noastre preferate de primavara .
Am auzit ca exista o leguma salbatica , care se aseamana ca forma si ca gust cu sparanghelul si se numeste curpan sau curpeni dar nu am gasit sa cumpar varianta salbatica.
:love: :flower: :love:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 28/04/2013 09:34

nicoleta64 scrie:Trebuie sa fac si eu ...suna bine . :roll: Eu as manca zilnic sparanghel..imi place foarte mult. :buuun: Chiar doua zile in urma am facut gen salata...l-am fiert si condimentat doar cu ulei de masline si lamaie. :hug:


Nico ai dreptate si eu as manca zilnic , e super bun.
:love: :love: :love:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 28/04/2013 09:35

antoniah scrie:Super frigaruile Bia (ma bucur nespus ca a venit vremea lor). :hug: :pup: :flower:




:love: :love: :love:

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 28/04/2013 09:36

lucia_bp scrie:Imi place sparanghelul, dar sub forma acesta inca nu l-am pregatit...Arata tare bine, iar gustul mi-l inchipui ca fiind foarte bun :buuun:

:hug: :hug: :hug:



Lucia , mulumesc!
:love: :love: :love:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator