Cozonac de post

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Cozonac de post

Mesajde alina_i » 28/02/2009 09:18

M-am gandit sa postez aceasta reteta pentru cei care sunt vegetarieni sau pentru cei care vor sa tina post. :)

Pentru aspectul sau exterior, ii multumesc lui Lory care m-a inspirat cu cozonacul ei :master: :master: :master:

Are aspectul unui cozonac dar va trebui sa aveti ingaduinta :wink: : in lipsa laptelui, untului si a oualor, gustul acestuia este dat in special de aromele folosite si de umplutura (nuci macinate, rahat, fructe deshidratate). :clipocit:

Avem nevoie de o cana de 200 ml cu care masuram totul:

2 cani cu apa plata,
1 cana ulei vegetal,
1 cana zahar tos,
coaja si sucul unei lamai,
coaja si sucul unei jumatati de portocala,
25 gr drojdie de bere - proaspata,
un praf de sare,
1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar,
un varf de cutit de sofran,
50 gr pudra de cacao ,
un baton de vanilie - eu n-am avut dar il recomand deoarece completeaza aroma de cozonac,
faina aprox 1kg.

Pentru umplutura:

fructe deshidratate,
rahat,
nuci macinate.
Daca folositi nuci, mai aveti nevoie de zahar, coaja si suc de portocala, scortisoara, zahar vanilat.

Aluatul se pregateste astfel: se amesteca in urmatoarea ordine: apa, sucul de lamaie si de portocala, bicarbonatul, drojdia sfaramata cu mana, coaja de lamaie si de portocala, sofranul, zaharul, uleiul, sarea. Se amesteca fiecare ingredient pe masura ce se adauga pana la omogenizare apoi se continua cu urmatorul ingredient. Se adauga faina si se amesteca intai cu lingura apoi cu mana, pana cand se obtine un aluat care se framanta 5-10 minute.

Se opreste 1/4 din acest aluat care se amesteca cu pudra de cacao.

Cele doua aluaturi se pun la crescut, acoperite cu un stergar de panza, intr-un loc caldut, pana cand isi tripleaza volumul.

Cat timp creste aluatul, macinati nucile si amestecati-le cu putin suc de portocala, scortisoara, zahar vanilat si zahar dupa gust.
Taiati fructele si rahatul cubulete.

Cand aluatul si-a triplat volumul, se imparte in doua si se intinde o foaie de latimea tavii de copt si cat mai subtire.
Peste ea se intinde (numai pe 2/3 din suprafata) foaia cu cacao, se pune umplutura si se taie fasii restul aluatului alb apoi se ruleaza cu umplutura in interior si se rasucesc fasiile peste sulul format.
Se pune in tavi, imbracate cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca.
Se unge cu ulei si se pune la copt in cuptorul preincalzit. Se coace aprox. 45 de minute.
Cozonacul cald, se unge cu miere si se presara cu nuca macinata amestecata cu zahar sau se pudreaza cu zahar vanilat.

Din aceste cantitati se obtin doi cozonaci.

Pofta buna!
Fişiere ataşate
cozonac de post13.JPG
cozonac de post13.JPG (62.67 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post12.JPG
cozonac de post12.JPG (51.9 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post11.JPG
cozonac de post11.JPG (72.6 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post10.JPG
cozonac de post10.JPG (41.96 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post9.JPG
cozonac de post9.JPG (28.85 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post8.JPG
cozonac de post8.JPG (32.45 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post7.JPG
cozonac de post7.JPG (76.11 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post6.JPG
cozonac de post6.JPG (49.86 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post5.JPG
cozonac de post5.JPG (31.79 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post4.JPG
cozonac de post4.JPG (42.34 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post3.JPG
cozonac de post3.JPG (32.16 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post2.JPG
cozonac de post2.JPG (43.25 KiB) Vizualizat de 25711 ori
cozonac de post1.JPG
cozonac de post1.JPG (42.91 KiB) Vizualizat de 25711 ori
Raul este un bine prost inteles.

www.pasiunilealinei.blogspot.com

Avatar utilizator
melianda
Bucatar de elita
Mesaje: 2659
Membru din: 14/11/2007 02:53
Localitate: Timisoara

Mesajde melianda » 28/02/2009 10:26

ba ti-a iesit minunat Alina
e absolut apetisant
eu niciodata nu m-am riscat sa fac cozonac de post ca nu eram sigura de reusita
dar am sa urmez reteta ta sa fac , mai laes ca vine postul si eu de dulciuri nu ma las :lol:

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 28/02/2009 10:46

Foarte bine arata , felicitari !!! :flower:

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 28/02/2009 11:08

Felicitari Alina =D> =D> =D>
Ti-a iesit super cozonacul.Iar prezentarea e de nota 10,ca intotdeauna :flower: :flower:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 28/02/2009 11:32

Super cozonacelul, bravo alina =D> =D> =D> :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 01/03/2009 08:24

Alina bravo, bravo De cate ori am incercat sa fac cozonac de post nu a iesit bun deloc. Ce e drept am alte retete, am salvat si reteta asta a ta si am sa o si fac zilele viitoare. Am sa te tin la curent cu ce a iesit, oricum cred ca o sa fie bine daca urmez exact reteta. Mersi :hug: :hug:

Si off topic sa sti ca m-am perfectionat la facut taietei. Saptamanal fac o tura din 3 oua , dar de taiat tai cu masina , cu mana nu pot de fel. Mersi inca odata. :hug: :hug:

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 01/03/2009 10:30

Meli aluatul acesta creste foarte bine si nu prea este pretentios numai ca asa cun am spus, trebuie puse multe arome iar faina trebuie sa fie 000
:hug: :pup:

thea multumesc :hug: :pup:

5august esti draguta, multumesc :hug: :pup:

yafa :hug: :pup:

pupi astept felia virtuala :wink:
despre taitei am comentat la mucenici :blushing: Am uitat unde trebuia sa raspund...ramoleala vine odata cu varsta :P ai ingaduinta :blushing: :clipocit:
:hug: :pup:
Raul este un bine prost inteles.



www.pasiunilealinei.blogspot.com

Avatar utilizator
LORY
Bucatar de elita
Mesaje: 2231
Membru din: 26/03/2007 03:25
Localitate: Barlad
Contact:

Mesajde LORY » 01/03/2009 10:14

Alina =D> =D> =D> ti-a iesit perfect cozonacul :buuun: :buuun: ...ma bucur ca ti-a placut ideea mea :hug:
"Prietenii sunt ingeri tacuti care ne pun pe picioare atunci cand aripile noastre uita cum sa zboare."


Bucataresele Vesele

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/11/2009 10:58

Vad ca pe aici nimeni nu tine post. :cry:
Am fost la un parastas sambata si am facut cozonacii astia postati de Alina ( mersi inca odata :pup: :hug: ) .
'Au fost super buni, au fost primii care au si disparut urgent de pe masa cu mancaruri/prjituri. :buuun: :buuun:
Daca vreodata o sa aveti nevoie de un cozonac bun de post , sa nu ocoliti reteta asta, eu am incercat multe retete dar nici una nu a iesit asa de buna ca asta
Alina , uite pozele cu cozonacul .....la mine este mai turtit ca l-am facut in tava de praji nu in cea speciala de
cozonac
Alina numai aici nu am cautat :badday: :P :hug: :pup:
Fişiere ataşate
0cozonac de post03.jpg
0cozonac de post03.jpg (67.03 KiB) Vizualizat de 23999 ori
0cozonac de post02.jpg
0cozonac de post02.jpg (52.96 KiB) Vizualizat de 23999 ori
0cozonac de post01.jpg
0cozonac de post01.jpg (59 KiB) Vizualizat de 23999 ori

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 24/11/2009 11:32

:shock: pupi, tare frumos a iesit cozonacul! am notat reteta alinei si o aplic si eu cat de curand :wink: :peace:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori