Vitel Marengo

Complexitate
redusa
Vitel Marengo

Ingrediente

  • -1,5 kg rasol de vitel, fara os, taiat in bucati de 5 cm
  • -50 g faina
  • -100 ml ulei de masline (7 linguri)
  • -1 ceapa fin tocata
  • -2-4 catei de usturoi, pisati
  • -375-400 ml vin alb, sec
  • -250 g rosii conservate, zdrobite, cu zeama lor cu tot
  • -1/2 lingurita busuioc uscat
  • -1/2 lingurita cimbru uscat
  • -1-2 buc mari de coaja de portocala, fara partea alba, obtinuta cu cutitul de legume
  • -500 g ciuperci champignion, taiate in sferturi
  • -4 linguri patrunjel verde, tocat fin
  • -sare
  • -piper proaspat macinat
  • -400 g taietei cu ou, fierti

Mod de preparare

Zvantati cu un servet bucatelele de carne. Amestecati intr-o punga faina, sarea, piperul si introduceti carnea, scuturand, pana cand bucatile ajung sa fie cuprinse uniform de faina.

Infierbantati 2 linguri de ulei de masline, intr-un ceaun mare (wok), pus pe foc potrivit spre mare si adaugati 1/2 din carnea de vitel, scuturata in prealabil de excesul de faina. Prajiti-le pana cand se rumenesc uniform pe ambele parti (4-5 min), apoi scoateti-le intr-un castron. Adaugati in ceaun inca 2 linguri de ulei de masline si rumeniti restul de carne. Scoateti-o in castron.

Puneti inca 2 linguri de ulei, infierbantati pe foc potrivit si caliti ceapa tocata pana cand se rumeneste putin si se inmoaie (aprox 5 min), apoi caliti usturoiul, dar nu mai mult de 30 secunde. Stingeti cu vin si racaiti cu o spatula de lemn faramele rumenite de pe fundul si peretii ceaunului. Adaugati rosiile cu zeama lor cu tot, busuiocul, cimbrul, coaja de portocala, aducand pana la clocot. Sarati, piperati, potrivit, repuneti carnea prajita, amestecati si acoperiti cu capac.

Dati la cuptorul preancalzit la 165 grade si lasati la inabusit pana cand carnea devine moale atunci cand este strapunsa cu o furculita (aprox. 1,5 ore).

Intre timp, curatati si taiati in sferturi ciupercile. Spre sfarsitul inabusirii caliti ciupercile in uleiul de masline ramas si incins (1 lingura), pana se inmoaie, amestecand (4-5 min). Sarati si piperati, dupa gust.

Scoateti ceaunul din cuptor, descoperiti-l, indepartati coaja de portocala si puneti vasul pe foc iute. Dati in clocot si lasati pana cand lichidul isi reduce volumul cu 1/4 si se ingroasa putin, amestecand ocazional (5-7 min). Adaugati ciupercile, 2 linguri de patrunjel tocat si potriviti de sare si piper.

Fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj.

Serviti imediat, in farfurii incalzite, punand peste paste bucatile de carne cu sos si ornati cu cele 2 linguri ramase de patrunjel verde tocat.

Poate la aceasta reteta am exagerat cu explicatiile, dar pentru reusita si succes in obtinerea gustului de vitel in adevaratul "stil Marengo", trebuie urmati pasii si timpii de preparare.

Si inca un amanunt, dar de loc de neglijat: folositi pentru gatit (acolo unde se cere intrebuintarea vinului alb si a uleiului de masline sau a untului) vinuri albe aspre, usor acide ca Sauvignon Blanc sau Pinot Gris, deoarece ele contrabalanseaza puternicele arome ale uleiului de masline sau a untului.

Este important ca vinul ales pentru gatit, sa fie intotdeauna unul suficient de bun pentru a fi baut, fiindca o aroma nepotrivita nu face decat sa se intensifice in cuptor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
3
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Parteneri
Focaccia cu masline negre
Bucataras.RO

Focaccia cu masline negre

Vazusem reteta pe instagram si am preparat focaccia cu cantitatile care erau in acel videoclip. A doua oara am dublat...

Focaccia cu masline negre
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola