Papricas de Cartofi cu Galuste si Carne de Pui

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Papricas de Cartofi cu Galuste si Carne de Pui

Ingrediente

  • - 1,5 kg cartofi
  • - 300 g ceapa
  • - 140 ml ulei de floarea soarelui
  • - 2 g boia de ardei
  • - cateva boabe de piper / piper negru macinat
  • - 1 legatura patrunjel verde
  • - 1 foaie de dafin
  • - 50 g bulion / pasta de rosii
  • - 500 g carne de pui (piept de pui dezosat)
  • - sare
  • Pentru galuste:
  • - 150 g faina 000 proaspat cernuta
  • - 200 ml apa
  • - 60 ml ulei de floarea soarelui sau unt
  • - 2 oua
  • - 1 lingura cu frunze de patrunjel maruntite
  • - sare

Mod de preparare

- Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie felii (eu am avut cativa cartofi mari si din acest motiv am taiat feliile la randul lor in doua jumatati sau chiar in sferturi). Cartofii astfel pregatiti se sterg cu ajutorul unui prosop absorbant pentru bucatarie.

- Ceapa se curata de coaja, se spala si se taie marunt.
- Cartofii pregatiti se calesc intr-o tigaie (aveti nevoie de o tigaie cu diametru mare) in 100 ml ulei incins.
- Cartofii se scurg de excesul de ulei si se aseaza intr-un bol. Uleiul in care au fost caliti cartofii se pastreaza in tigaie.

- Ceapa taiata marunt se prajeste in uleiul in care au fost caliti cartofii anterior.
- Se adauga in tigaie bulionul / sau pasta de tomate, boiaua amestecand usor cu ajutorul unei linguri din lemn.

- Se stinge amestecul cu apa (eu am adaugat 100 ml apa) amestecand usor cu ajutorul unei linguri din lemn.
- Acest sos se pune intr-o oala mare (daca folositi catitatile mentionate anterior aveti nevoie de o oala mare). Se adauga in oala cartofii pregatiti anterior, sare, piper, foaia de dafin.

- Se pune amestecul la fiert pana cand cartofii preparati termic.
- Carnea se spala si se taie bucatele mici.

- Se calesc (in acelasi timp) bucatelele de carne intr-o tigaie in 40 ml ulei incins. Se indeparteaza excesul de ulei si se adauga bucatelele de carne amestecului pregatit. Se lasa amestecul la fiert la foc potrivit. In acest interval de timp se pregatesc galustele.

- Pregatirea galustelor: intr-o oala cu diametrul de aproximativ 16 - 17 cm se pune la fiert apa si uleiul (sau untul). Cand amestecul de apa si ulei a ajuns la temperatura de fierbere se adauga faina ”in bloc” (toata cantitatea de faina pregatita). Se ia amestecul de pe foc si se amesteca imediat cu o lingura din lemn.

Se formeaza dupa foarte scurt timp ”o minge de aluat”. Se amesteca energic timp de aproximativ 10 minute cu o lingura din lemn. Se lasa aluatul sa se raceasca timp de aproximativ 15 - 20 de minute.

- Se adauga ouale unul cate unul (nu se adauga cel de al doilea ou pana in momentul in care primul a fost complet incorporat). Pentru acest timp de lucru se poate folosi mixerul cu palete spiralate (la o viteza inferioara). La final se adauga frunze de patrunjel.

- Din compozitia pregatita se formeaza cu ajutorul a doua lingurite, galuste (aproximativ de dimensiunea unei alune mari).
- Galustele astfel pregatite se fierb timp de cateva minute in apa clocotita cu sare (dupa scurt timp ele se ridica la suprafata apei si cresc putin in diametru).

- Galustele se scot cu o spumiera, se scurg si se introduc in oala in care fierbe amestecul pregatit anterior (este important ca acest amestec sa fie in acest moment in ultimele minute de fierbere). Se lasa sa fiarba timp de aproximativ 5 - 6 minute. Se adauga sare daca este necesar.

- Se serveste cald. Este important ca in farfurie sa adaugati sos suficient. Optional se presara la suprafata frunze de patrunjel maruntite.
Reteta apartine lui Nicolae Olexiuc si Iuliei Olexiuc. Este publicata in cartea acestora ”1800 retete culinare practice”. Am adaugat ingredientelor mentionate de autori 500 g carne de pui (piept de pui dezosat).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
3
Carte de bucate

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros, perfect pentru pranz sau cina. Descopera cum sa gatești acest fel de...

Risotto cu legume: un preparat cremos si savuros
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Gogosari in Sos de Mustar
5
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Parteneri
Prăjitură cu fructul dragonului
Bucataras.RO

Prăjitură cu fructul dragonului

Este pentru prima dată când mănânc acest fruct – pitaya. Mai înainte citisem destul de multe despre el. Ştiam că nu...

Prăjitură cu fructul dragonului
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute