Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de rosii si un strat cremos de sos bechamel, rumenit la cuptor. Este un fel principal consistent si savuros, ideal pentru mesele in familie.

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Ingrediente

  • 2 vinete mari
  • 400 g carne tocata (vita sau amestec vita-porc)
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 400 g rosii tocate (din conserva sau proaspete)
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 100 ml vin rosu (optional)
  • ulei de masline
  • sare, piper, scortisoara, oregano uscat
  • Pentru sosul bechamel:
  • 500 ml lapte
  • 50 g unt
  • 50 g faina
  • un praf de nucsoara
  • 1 ou
  • 50 g branza rasa (tip parmezan sau kefalotyri)

Mod de preparare

Pregatirea vinetelor: Taie vinetele felii subtiri, presara sare peste ele si lasa-le 30 de minute sa isi lase zeama. Clateste-le si sterge-le cu un prosop. Prajeste-le usor in tigaie sau coace-le in cuptor cu putin ulei pana se rumenesc. Umplutura de carne: Caleste ceapa in ulei de masline, adauga usturoiul, apoi carnea tocata. Cand isi schimba culoarea, adauga rosiile, pasta de tomate, vinul si condimentele. Fierbe totul pana scade lichidul si se formeaza un sos gros.

Sosul bechamel: Topeste untul, adauga faina si amesteca bine. Toarna treptat laptele cald, amestecand continuu ca sa nu faca cocoloase. Lasa sosul sa fiarba cateva minute pana se ingroasa. Ia de pe foc, adauga oul batut, branza si nucsoara. Asamblarea: Intr-un vas termorezistent, pune un strat de vinete, apoi un strat de carne, iarasi vinete si tot asa. La final, toarna sosul bechamel si niveleaza. Coacerea: Da vasul la cuptor la 180°C timp de 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra. Lasa sa se raceasca putin inainte de taiere.

Este un preparat savuros, perfect pentru mesele de familie sau ocazii speciale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Briose cu branzeturi si seminte
Bucataras.RO

Briose cu branzeturi si seminte

Sa le spunem briose foarte gustoase si usor mai dietetice.....merita probate.

Briose cu branzeturi si seminte
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura