Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de rosii si un strat cremos de sos bechamel, rumenit la cuptor. Este un fel principal consistent si savuros, ideal pentru mesele in familie.

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Ingrediente

  • 2 vinete mari
  • 400 g carne tocata (vita sau amestec vita-porc)
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 400 g rosii tocate (din conserva sau proaspete)
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 100 ml vin rosu (optional)
  • ulei de masline
  • sare, piper, scortisoara, oregano uscat
  • Pentru sosul bechamel:
  • 500 ml lapte
  • 50 g unt
  • 50 g faina
  • un praf de nucsoara
  • 1 ou
  • 50 g branza rasa (tip parmezan sau kefalotyri)

Mod de preparare

Pregatirea vinetelor: Taie vinetele felii subtiri, presara sare peste ele si lasa-le 30 de minute sa isi lase zeama. Clateste-le si sterge-le cu un prosop. Prajeste-le usor in tigaie sau coace-le in cuptor cu putin ulei pana se rumenesc. Umplutura de carne: Caleste ceapa in ulei de masline, adauga usturoiul, apoi carnea tocata. Cand isi schimba culoarea, adauga rosiile, pasta de tomate, vinul si condimentele. Fierbe totul pana scade lichidul si se formeaza un sos gros.

Sosul bechamel: Topeste untul, adauga faina si amesteca bine. Toarna treptat laptele cald, amestecand continuu ca sa nu faca cocoloase. Lasa sosul sa fiarba cateva minute pana se ingroasa. Ia de pe foc, adauga oul batut, branza si nucsoara. Asamblarea: Intr-un vas termorezistent, pune un strat de vinete, apoi un strat de carne, iarasi vinete si tot asa. La final, toarna sosul bechamel si niveleaza. Coacerea: Da vasul la cuptor la 180°C timp de 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra. Lasa sa se raceasca putin inainte de taiere.

Este un preparat savuros, perfect pentru mesele de familie sau ocazii speciale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie