Tochitura de Ridichi cu Oua de Mamaliga

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Tochitura de Ridichi cu Oua de Mamaliga

Ingrediente

  • 1 ridiche alba sau 5 buc ridichi de luna
  • 1 ceapa uscata
  • 1 fir de praz
  • 5 fire de ceapa verde
  • 5 fire de usturoi verde
  • 1 morcov sau 5 carote
  • 2 rosii decojite
  • 250 gr mazare verde
  • 1 ardei rosu
  • 1-2 pahare de cidru de mere (sau vin alb)
  • sare
  • piper
  • cimbru si patrunjel verde
  • boia dulce sau pasta de ardei
  • Smantana
  • Malai
  • Unt sau ulei
  • Cubulete de telemea
  • Ciuperci
  • Bureti (optional)

Mod de preparare

Fiindca in sfarsit a venit primavara, au aparut si zarzavaturile specifice ei; a aparut mazarea verde direct din pastaie (nimic nu e mai dulce de buna ca mazarea verde, proaspat scoasa din teaca ei, carotele, ridichile, ceapa si usturoiul verde ...

Am pus de-o "tochitura" de la bunica mea citire - am aflat intre timp ca la moldova e un sacrilegiu sa faci tochitura din altceva in afara de carnuri si carnati. Ei acum, ma ingaduiti cu titlul asta, fiindca la noi in ardeal tochitura (chiar si cea cu carnuri) se face musai cu ceapa (mai bine zis sos de ceapa - ca ardeleanu' pana ce nu face ceapa sos nu se opreste din amestecat ...)

Asadar, ne ducem la gradina si ne umplem poala sortului cu: ridichi, carote, ceapa verde, usturoi verde, pastai de mazare, cateva rosioare, un ardei, frunze de patrunjel, marar. In drum spre bucatarie taiem si vreo doi bureti crescuti de-a valma pe dudul din curte. Ei, asa se intampla in copilarie: vis ... Azi - pe la piata sau aprozar: (Incepem cu sotarea indelunga a cepei: o ceapa uscata, cateva fire de ceapa verde (partea alba a lor, ca cea verde se va face kaki si da urat in mancare) si un fir de praz (combinatia de ceapa si praz este f. aromitoare) Cand acestea prind culoarea caramelei, stingeti cu un pahar de cidru de mere sau vin alb, condimentati cu boia rosie dulce, piper si sare.

De-acum incepem sa adaugam legumele, in ordinea lor de gatire, functie de timpul mai lung sau mai scurt de care au nevoie pentru a ramane al dente (doar ceapa se face sos, restul zarzavaturilor trebuie sa fie crocante si nu fierte sora cu moartea!)

Punem intai morcovul/carotele, taiate grob. Apoi, peste 10 minute, bucatile de ardei si ridichile (albe sau rosii, de care aveti), peste alte 5-7 minute rosiile decojite si taiate tot maricel, la urma de tot mazarea. Daca simtiti ca zeama rosiilor nu e suficienta, mai adaugati ceva cidru, vin sau apa (fierbinte, sa nu incruziti legumele) Fierbeti la foc mic si cu capac.

Dupa mazare, nu mai lasati la fiert decat 2-3 minute (oricum, ea ramane verde si frumoasa doar in prima zi - a doua, deja devine kaki, daca nu raciti fortat tochitura in apa cu ghiata, ca sa opriti fierberea in continuare ...) Dupa ce stingeti focul, presarati usturoi si cimbru verde, mai amestecati odata si lasati la infuzat aromele (daca nu alegeti sa raciti fortat in apa rece ca ghiata, ca si a doua zi sa aveti mazarea verde ...)

Timpul in care fierbe mancarica asta, faceti o mamaliguta pripita: apa, unt sau ulei, sare si malai. Cele 8 minute cat trebuie sa fiarba nu le petreceti cu mainile'n sold: pregatiti cateva linguri, ungeti-le cu ulei sau unt, si ornati-le cu ce va place: frunze de patrunjel si marar, cuburi mici de branza, codite de usturoi verde, boabe de mazare, bucatele de morcov etc. Cand luati de pe foc mamaliguta moale (n-o faceti vartoasa - daca vedeti ca nu curge, mai adaugati apa sau unt) turnati peste decorul din linguri, asteptati sa se intareasca cat de cat si rasturmati-le langa tochitura, pe un pat de smantana amestecata cu usturoi verde si presarati bureti de dud (ori altfel de ciuperci, calite vag in unt)

N-o sa va para rau daca faceti mancarea asta: e buuuuuna tare - fata de cea de dovlecei de exemplu, (care nu are un gust pregnant), ridichile ii confera o personalitate cu totul aparte.

Pofta mare la ea, de-o incercati!
Cui nu-i place mamaliguta, faca-se pofta lui cu oua false din piure de cartofi - procedura e aceeas!

Cui nu-i place salata (ca am auzit-o si p'asta!!!) sa insoteasca aceasta tochitura de ridichi cu ... ridichi de luna glazurate - nu glumesc, se potrivesc de minune chiar daca pare o "redundanta culinara"

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada de Biscuiti (de Post)
4
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola