Ciorba de Burta

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
ridicata
Ciorba de Burta

Ingrediente

  • 3 kg burtă vită
  • 2 oase de vită cu măduvă
  • 1 ceapă
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 ţelină mică
  • piper boabe
  • 4 ardei iuţi
  • 2 căpăţâni usturoi
  • 3 ouă
  • 3 linguri mari de muştar
  • 800 g smântână
  • 2 l lapte
  • 5 linguri făină albă
  • piper măcinat
  • sare
  • vegeta
  • oţet

Mod de preparare

Burta de vită se spală, se curăţă de bucăţile mai mari de grăsime şi se taie în bucăţi cam cât palma. Intr-o kuktă se pun cele 2-3 oase de vită cu măduvă, ceapa, 3 morcovi, 2 pătrunjei şi ţelina. La oasele cu măduvă se pune sare pe extremităţile unde măduva este în contact direct cu supa. Se mai adaugă câteva boabe de piper şi 2 ardei iuţi, după care se acoperă cu apă până la nivelul maxim admis de kuktă. Se pune la fiert şi după ce kukta începe să fluiere se mai fierbe la foc portivit încă o oră şi jumătate.
După acest timp se răceşte kukta, se scot separate bucăţile de burtă şi se filtrează printr-un ciur supa din oală. Lichidul obţinut se pune în oala de 10 litri. Legumele fierte şi oasele se aruncă. măduva fiartă din oase se poate consuma pe pâine prăjită cu sare. Supa strecurată este baza ciorbei de burtă. Se lasă să se răcească şi între timp se taie bucăţile de burtă cu un cuţit ascuţit în feliuţe subţiri cam de 3 cm. lungime. După ce a fost tăiată burta feliuţe, se pune în oala de 10 l. cu supă. În acest moment, când supa nu este fierbinte, se freacă 3 gălbenuşuri de ou cu 3 linguri mari de muştar şi se diluează cu puţină supă. Acest amestec se pune în oala cu supă şi se amestecă şi va colora supa într-o culoare uşor gălbuie. După aceasta se pune oala pe foc, la fiert. Se face separate o îngroşală din cele 5 linguri de făină cu 400 g. smântână şi 1 l lapte. Se amestecă făina cu smântâna şi apoi cu laptele, amestecând cu grijă să nu facă cocoloaşe. când fierbe supa se adaugă această îngroşală şi se completează cu celălalt litru de lapte. Daca oala nu este chiar plină se mai poate completa şi cu apă fierbinte. Se lasă să fiarbă să se lege făina. În acest moment, după ce a fiert puţin făina cu laptele, consistenţa ciorbei trebuie să fie aşa ca un lapte mai gros. Aceasta este ciorba de burtă de bază.
Din acest moment trebuie doar să-i potrivim gustul. Se adaugă 3 linguri de vegeta, 1 linguriţă de piper măcinat, 4 linguri mari de oţet, oregano şi 2 ardei iuţi tăiaţi mărunt. Se fierbe încă vreo 5 minute şi se gustă. Acum se mai pot adăuga dacă este cazul: sare, piper, oţet sau ardei iute.
Se va curăţa un morcov mare şi se dă prin răzătoarea mică şi se va căli în puţin ulei până când devine moale şi colorează uleiul în portocaliu. Se va adăuga în ciorbă la sfârşitul fierberii. Îi va da o culoare mai portocalie ciorbei şi un gust uşor dulceag.
Se vor curăţa 2 căciulii mari de usturoi, se vor zdrobi cât mai mărunt şi se vor pune în ciorbă, înainte de a opri focul.
La final, când am luat ciorba de pe foc, se mai adaugă restul de 400 g de smântână, care se amestecă bine.
După ce se gustă din nou, se mai poate adăuga puţin oţet.
A se servi intotdeauna fierbine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Tagliatele cu rosii chery si pesto din dovlecei
Bucataras.RO

Tagliatele cu rosii chery si pesto din dovlecei

Pastele chiar nu erau pe lista mea, dar de cand mi-am cumparat o carte de bucate al unui chef renumit din Grecia, mi-am...

Tagliatele cu rosii chery si pesto din dovlecei
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola