Rugelach

Complexitate
redusa
Rugelach

Ingrediente

  • 2 1/4 cups de faina (285 gr + 1 lingura) si ceva in plus pentru blatul de lucru
  • 1 lingura zahar
  • praf de sare
  • 2 batoane de unt (225 gr)
  • 8 oz cream cheese (225 gr)
  • 2 linguri de smantana sau iaurt grecesc
  • 2 oua pentru uns
  • zahar demerara zahar brun (firicele nelipicioase) ptr decor
  • Umplutura
  • 3/4 cup stafide (o cana de 250 ml plina pe 3/4 cu fructe) apa cat sa acopere stafidele
  • 4 linguri de zahar (brun ar fi ideal)
  • vanilie dupa gust
  • 1 cup nuci (o cana de 250 ml plina cu nuci pisate)
  • 1/2 cup gem de caise (de casa ptr ca cel din alimentara contine pectina chimica si se lichefiaza la caldura cuptorului)
  • 1/2 lingurita de scortisoara

Mod de preparare

Faina se amesteca cu zaharul si praful de sare. Untul se feliaza si se adauga peste faina dupa care, cu ajutorul degetelor, frecam pana obtinem o compozitie faramicioasa (ca si faramiturile de paine).

Se adauga deasupra cream cheese si smantana (iaurt) dupa care se framanta bine sa obtinem un aluat omogen. Cine doreste si are food processor poate prepara aluatul in acesta.

Se scoate aluatul din vas (food processor) , se aseaza pe blatul de lucru infainat si se mai framanta 1 minut. Aluatul va fi lipicios daca il framantam mai mult. Se imparte in 4 bucati dupa care se intinde in 4 foi dreptunghiulare.

Fiecare foaie se imbraca in film alimentar si se pune la frigider pentru o ora sau doua.
Intre timp se prepara crema.

Stafidele se acopera cu apa, se adauga peste ele zaharul, vanilia si scortisoara si se pun la fiert. Le fierbem pana scade toata apa si stafidele devin caramelizate. In cazul in care a mai ramas putin lichid, se scurge.

Punem stafidele fierte in vas separat si lasam sa se racoreasca. Adaugam deasupra lor nucile pisate grosier si cu un blender plonjor transformam totul in pasta (pe cat este posibil). Se lasa la racit.
Se scoate tot cate o foaie de aluat din frigider si se unge cu 1/4 crema de stafide, se ruleaza si se impatura inapoi in filmul alimentar.

Se pune la frigider si se scoate a doua foaie dupa care procedam la fel ca mai sus. Cand am terminat de umplut toate patru foile le lasam inca o ora la frigider. Se scot pe rand tot cate un rulou, se feliaza la 1, 5 cm si se aseaza pe o tava de copt cu terminatia (lipitura) dedesubt.

Ouale se sparg, se bat bine, se amesteca cu 1-2 linguri de apa si ungem prajiturelele. Deasupra presaram zaharul brun si le introducem la cuptorul preancalzit la foc putin mai maricel (375 f sau190 c).
Cand sunt aurii spre brun se indeparteaza din cuptor, se pun pe un gratar sa se raceasca, se pudreaza cu zahar vanilat si se servesc reci. Langa un ceai sant nemaipiomenit de bune..

Nota ... Aceste rugelach sunt niste prajiturele pe care vrei sa le pui de sarbatori (si numai) pe orice platou cu dulciuri. In general rugelach se prepara in forma de cornulete dar si varianta "rulada" este preparata. Imi place mai mult forma asta din cauza aspectului final, (e mai frumos Wink Very Happy).

Am mancat de-a lungul anilor fel de fel de umpluturi la aceste rugelach dar totusi, cele mai renumite si "de baza" daca se poate spune asa sunt: cream de stafide si nuci (cea pe care am sa o prezint), crema de caise si ciocolata.

Daca nu sunteti sclavele retetelor si va place sa va jucati putin cu ingredientele puteti jongla bine la umplutura ... inventivitatea este mare Wink Very Happy ... Deci, acuma, banala crema de stafide/nuci.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Sirop de Soc Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Sirop de Soc Pentru Iarna

Sirop de Soc Pentru Iarna
Saratele cu branza sarata - gustarea perfecta
4
Produse de panificatie si patiserie

Saratele cu branza sarata - gustarea perfecta

Saratelele cu branza sarata sunt gustari delicioase si crocante, perfecte pentru a satisface pofta de sarat si de gust...

Saratele cu branza sarata - gustarea perfecta
Prajitura cu cirese
5
Dulciuri

Prajitura cu cirese

Prajitura cu cirese
Parteneri
Ciocănele în vin alb
Bucataras.RO

Ciocănele în vin alb

Sunt momente în viaţă când te întrebi "ce să mai pregătim azi de mâncare", lucru care se întâmplă când sunt...

Ciocănele în vin alb
Coulis de capsuni
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent. citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!