Paine fara Gluten

Complexitate
redusa
Paine fara Gluten

Ingrediente

  • 3 cups (~ 700 gr) amestec de faini (urmeaza reteta)
  • 1/3 cup (~50 gr) zahar
  • 1 lingura drojdie uscata
  • 2 lingurite guar gum (cred ca se poate pune gelatina sau agar -agar)
  • 2 lingurite sare
  • 6 oua (doar galbenusurile)
  • 1/3 cup (~ 50 ml) ulei de masline light (eu am pus vegetal)
  • 1 3/4 cups (~375 ml) apa minerala
  • amestecul de faini (optional):
  • 2 1/2 cups (~590 ml) faina alba de orez
  • 2 1/2 cups faina tapioca
  • 2 cups (~ 470 ml) faina amaranth
  • 1 1/2 cups faina sorghun
  • 1 cup (~235 ml) faina de orez brun
  • 1 cup (~ 235 ml) albus de oua praf (eu am pus doar jumate de masura)

Mod de preparare

Prima data am amestecat toate fainile intre ele cu ajutorul unui tel. Am masurat cele 3 cupe de amestec de care aveam nevoie mai departe si restul, am pus intr-un borcan inchis ermetic, la congelator ... se pastreaza pana la 6 luni in felul asta.

Deci, am pus in vasul de la mixer faina, am asezat deasupra restul ingredientelor uscate si am pornit mixerul, pentru o omogenizare buna. Intre timp am batut cele 6 galbenuse, cu furculita si am adaugat treptat uleiul prevazut in reteta.
Se adauga mixtura peste ingredientele uscate, se amesteca. Cu mixerul mergand, se adauga apa minerala. Aici, eu am pus, cu vreo 15 ml mai putin decat se cere in reteta pentru ca am avut impresia ca aluatul este muuult prea moale, curgea!.

Am lasat mixerul sa mearga circa 4-5 minute dupa care am oprit. Am scos paleta mixerului si am lasat aluatul in cuva aparatului, desigur am adunat de pe peretii vasului amestecul.

Am lasat la dospit, in cuptorul aragazului, vasul l-am acoperit si becul cuptorului l-m lasat aprins. Dupa 45 de minute m-am uita la aluat, nu a crescut decat un centimetru cred, dar avea bule de aer in el.

Am luat vasul de copt, l-am uns cu unt (se poate folosi ulei) si am turnat aluatul curgator in tava.

Cu o paleta flexibila, inmuiata in apa, am nivelat suprafata painii, am acoperit si am dat tava din nou la cuptor, pentru a doua tura de dospire. Becul a ramas tot aprins (da o caldura foarte placuta si ajuta aluaturilor).

Dupa jumate de ora sau 40 de minute, m-am uita la aluat, crescuse cam de un cm din nou, l-am scos din cuptor. Am preancalzit cuptorul la 325 f (160 c) si cand a fost caldura suficienta am pus painea la loc. s-a copt in circa jumate de ora, poate ceva mai mult.
Este o paine buna, se consuma cu mare succes feliata si pregatit sandwich, se pastreaza la congelator, feliata si impachetata in plastic, circa 2-3 saptamani.

Guar gum este un produs fainos obtinut din boabe de fasole (ups, am uita numele ei) si se foloseste cu mare succes in bucataria indiana si pachistaneza. Are intrebuintare mare in brutarii si patiserii, intrand in forta si in bucataria internationala. Are proprietatea de a imbunatati rezistenta si textura aluatului (nu lasa sa se sfarame, deci este inlocuitorul ideal al glutenului) si in plus, ofera o viata mai lunga produsului de pe rafturi.

In cazul in care nu aveti la indemana produsul respectiv, cred ca se poate inlocui cu gelatina praf sau cu gelatina vegetala (agar-agar)
Este o reteta la care se poate face modificarea dorita, in functie de tipurile de faina avute la indemana

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Rulada de Biscuiti (de Post)
5
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Spaghete cu creveti aromatizați
Bucataras.RO

Spaghete cu creveti aromatizați

Simplu aromat și ușor! Dor de vară, dor de mare! Spor și poftă bună!

Spaghete cu creveti aromatizați
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola