Cozonac Rotit

Complexitate
redusa
Cozonac Rotit

Ingrediente

  • Aluat:
  • -400 g faina
  • -25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • -125 ml lapte caldut
  • -1 priza sare
  • -60 g unt moale
  • -40 g zahar
  • -1 ou
  • la temperatura camerei
  • Umplutura:
  • -300 g nuca prajita si macinata sau alune, migdale, etc
  • -80- 100 g zahar
  • -40 g pesmet sau martipan
  • -125 ml lapte, la temperatura camerei
  • -1/2- 1 lingurita rasa scortisoara pudra
  • Glazura:
  • -zahar pudra
  • -zeama de lamaie
  • Altele:
  • -1 galbenus batut usor cu putin lapte, pentru uns

Mod de preparare

Alifiati drojdia cu 1 lingurita de zahar, diluati cu putin lapte caldut si lasati la crescut in loc cald, 10- 15 min.
Separat, cerneti faina intr-un bol, adaugati maiaua crescuta, untul, sarea, oul, laptele caldut si framantati un aluat elastic ce se desprinde de pe vas si mana.

Lasati acoperit, in loc cald, fara curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp, pregatiti umplutura, omogenizand bine ingredientele.

Intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, ungeti uniform cu umplutura si rulati sub forma de sul.
Taiati ruloul pe lungime (cu un cutit bine ascutit) pana la ultimul strat de aluat (cel din partea de jos), fara sa despicati marginile. Indoiti sulul in doua, apropiind capetele, pe partea netaiata, iar cea sectionata sa fie spre exterior.

Rotiti la mijloc, cel putin o data; cu cat sulul este mai lung cu atat il puteti roti de mai multe ori.
Transferati intr-o tava mare de chec, tapetata cu hartie de copt si lasati la crescut, in loc cald, inca 20- 30 min. Ungeti cu ou.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru 30 – 40 min, la 190 grade sau pana ce este copt si frumos rumenit.
Pregatiti glazura omogenizand bine zaharul pudra cu cate putina zeama de lamaie pana obtineti consistenta dorita.

Glazurati cozonacul cat este cald, scos pe un gratar, apoi lasati la racit.

Serviti feliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Zacusca de fasole alba boabe
4
Conserve, muraturi

Zacusca de fasole alba boabe

Zacusca de fasole alba boabe
Negresa (III)
5
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie