Taietei de Casa Fara Ou

Complexitate
redusa
Taietei de Casa Fara Ou

Ingrediente

  • 2 1/4 cups (sau 375 g) faina nealbita
  • 1 cup (sau 175 g) faina semolina
  • 3/4 cup (sau 75 g) faina de secara (rye flour)
  • 2 lingurite cu varf de faina inlocuitor de oua
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingurita sare
  • apa cat cuprinde (aprox 350 ml la mine)

Mod de preparare

Dupa ce am cantarit cu grija fainile, le-am amestecat
bine intre ele. Apoi in 250 ml apa (1 cup) am dizolvat sare (ceva mai mult decat zice reteta). Apoi, in mijlocul fainii am facut o gaura in care am pus lingura de ulei si am amestecat putin cu o furculita.

Apoi, treptat am adaugat apa, in mijlocul fainii si, tot cu ajutorul furculitei, am invartit in apa avand grija ca sa iau de pe margini tot cate putina faina. Cand aluatul s-a amestecat cu apa, (a avut aspectul unui aluat zdrentaros, nelegat) am lasat furculita si am inceput sa framant cu mana. Cantitatea de apa difera, deci nu pot sa va dau exact info cata apa am folosit.

Daca la framantat/amestecat cu mana simtiti ca aluatul mai are nevoie de apa (vedeti ca nu se leaga) mai adaugati tot cate putina apa sau daca este prea lipicios mai adaugati putina faina semolina. Cantitatile care se adauga, daca este cazul, se pun cam cate o lingura de fiecare data si se amesteca bine. O sa obtineti un aluat moale, elastic si deloc lipicios.

Se pune in folie de plastic si se lasa la odihnit. Reteta spune jumate de ora, eu am lasat poate 4 ore, ca am mai avut si altele de facut intre timp. Apoi, am luat masina de taiat taietei si am trecut la partea a doua.

Am taiat (nu se rupe aluatul) tot cate o bucata de aluat de marimea unui ou, am tavalit prin faina si am trecut prin masina de taietei, partea cu tamburul ca sa fac patura. Distanta intre tamburi se regleaza de la un buton lateral. Am aranjat distanta la nr 3. care este cea mai mare/groasa, am trecut bucata de aluat prin el. Am mai trecut inca odata si apoi am luat patura groasa obtinuta si am impaturat in trei (vezi poza). Am trecut apoi inca de doua ori patura impaturata prin tamburi si am micsorat distanta intre ei la nr 2. Patura obtinuta, care este destul de groasa, acuma o trecem prin tamburi din nou, de 3-4 ori, apoi micsoram din nou distanta intre tamburi la nr 1, care este cea mai mica/subtire. Acum se trece patura prin tamburi, dar inainte de asta o fainam pe ambele parti. Obtinem o patura lunga si subtire de tot, afanata bine si foarte elestica. Apoi introducem patura prin al doilea set de tamburi, cei care taie taieteii. Obtinem astfel taietei foarte fini si lungi. Daca doriti ii pastrati asa lungi, se pot aseza pe umerase si se pot agata undeva unde raman pana se usuca sau se pot pune pe masa pe un servet curat sau o fata de masa curata. Se prafuiesc cu faina, se amesteca /zvanta bine si se lasa la uscat.

Dintr-o alta parte de aluat se fac paturi care se taie cu ajutorul unui pinten de bucatarie. Formele taiate trebuie sa aibe aspectul unor dreptunghiuri. Ele se strang intre degetul mare si cel aratator (la mijloc) si obtinem astfel pastele italienesti farfale.

Fetelor pofta bune si spor la treaba!

Reteta originala, scoasa de undeva de pe vastul internet era cu faina de soia in loc de cea de secara pe care am folosit-o eu si nu avea faina inlocuitor de oua. Cantitatea de faina alba era de 2 cups (300 g) si cantitatea de faina de soia era de 1 cup (125 g). Cum eu nu ma impac cu soia am testat de cateva ori fainile si cantitatile si am facut reteta asta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
3
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Chiftelute de cartofi la Panini Maker
Bucataras.RO

Chiftelute de cartofi la Panini Maker

Inca o reteta foarte simpla si gustoasa, facuta la aparatul Panini Maker de la Breville.

Chiftelute de cartofi la Panini Maker
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola