Pentru ragu/ sos
Se toaca marunt morcovele, telina si ceapa (eu nu am pus) si se pun la inabusit in maxim 1 lingura de ulei sau unt impreuna cu un praf de sare. Cind se inmoaie putin se adauga carnea, se mai lasa pe foc mic, amestecind cu grija citeva minute, apoi se adauga bulionul si supa /apa. Se lasa la foc mic sa fiarba pentru cca 1 ora.
Pasta tipica cu ou facuta dupa clasica reteta 1-1 adica pt fiecare 100 gr de faina cite 1 ou de masura medie.
Se pune faina si se formeaza o gaura in mijloc, se presara sarea peste faina, in mijloc se pun ouale si se bat cu furculita. Apoi se amesteca prin miscari de spirala din centru spre exterior pina inglobam toata faina. Se framinta bine cca 10-15 min pina aluatul devine elastic. Se lasa la odihnit sub un castron/ cratita sau invelit in folie transparenta.
Se intinde apoi o foaie subtire (eu am intins cu sucitorul) si folosind sucitorul pe post de rigla se traseaza cu cutitul sau cu rotita ondulata linii paralele la distanta de cca 2. 5 cm apoi alte linii perpendiculare la distanta de cca 4. 5 cm ... in asa fel incit sa obtinem dreptunghiuri cu laturile de aceste dimensiuni ... Cu trei degete (de la mina dreapta: lol: ) degetul mare, aratator si mijlociu stringem pe mijloc in asa fel incit sa obtinem citeva cute.. Nu stringem mult ca sa nu se formeze un guguloi de pasta in mijloc, acesta va fierbe mai greu decit restul si deci nu va fii bun e mincat. Stringem numai cit sa se uneasca putin intre ele ...
Cind sunt gata toate pastele le lasam la uscat pe servete de pinza sau pe planseta de lemn.
Punem la foc o oala cu apa, sare si citeva picaturi de ulei, cind apa fierbe micsoram focul si adaugam pastele.. le lasam in apa pe foc mic pina cind se ridica toate la suprafata ... Dupa ce le punem in apa trecem paleta cu gaurele pe fundul oalei, pe sub paste ca sa ne asiguram ca nu s-au lipit de fundul oalei. Cind sunt toate la suprafata apei le scoate cu grija cu paleta cu gaurele, le scurgem bine si le adaugam in tigaia cu ragu'ul ... le amestecam cu grija mai mult scuturind tigaia stingem flacara si adaugam parmezan ras.
Fundite denumite si farfalle pe cutiile de paste uscate din comert, in zona Bolognei se numesc strichetti. Numele in dialect vine de la stretto = a stringe, pe centru, deci strinse la mijloc.
Legenda spune ca au fost inventate de catre un bucatar din Bologna - domnul Chiccibio avea mereu la el sub haina un fluture. Intr.-o zi a trebuit sa il primeaca pe imparatul Vittorio Emanuele II si in ultima clipa si-a amintit ca ii lipsea un ingredient ca sa completeze felul de mincare. Asa ca s-a sinuncis de rusine.
In onoarea si amintirea lui, un bucatar a facut aceste fundite/ fluturasi "stricchetti".
Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataMusacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecescAripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii