Ingrediente
● Pentru mamaliga: |
● 1 cana de malai |
● 3 cani de apa |
● 1 lingurita de sare groasa |
● Pentru ficat: |
● o bucata de ficat |
● o bucata de prapor (reteta care se foloseste si la drob) |
● rozmarin, |
● sare |
● piper |
● Garnitura: |
● fasole boabe |
● (rosie) fiarta |
● ulei |
● sare |
● usturoi (daca vreti) |
Mod de preparare
Pentru mamaliga:
Fiarta cca 40 min
Pe o tava sau un fund mai mare se aseaza o bucata de hirtie de copt care a fost umezita si strinsa bine in pumn. Daca nu aveti hirtie, puteti umezi cu mina fundul de lemn. Ideea e sa nu se lipeasca mamaliga. Se intinde mamaliga in strat uniform si se lasa la racit. Cind e rece se taie patrate sau cercuri sau ce forma vreti. Puteti sa o taiati cu un cutit sau cu formele de biscuiti.
Mamaliga felii se prajeste si ea pe gratar pt citeva minute impreuna cu ficatul
pt ficat:
Se taie ficatul felii. Se aseaza fiecare felie pe prapor, se rasuceste ca sa fie acoperit de prapor pe ambele parti si apoi se taie. Se pune ficatul asa invelit la copt pe gratarul incins bine si se coace la foc nu foarte mare nu foarte mult timp pt ca o coacere / frigere indelungata il va intari.
Pe gratar se aseaza si crengute de rozmarin (daca aveti). La final se sareaza si se pipereaza
garnitura:
fasole boabe
(rosie) fiarta
ulei
sare
usturoi (daca vreti)
Se mixeaza in blender fasolea cu uleiul, usturoiul (daca vreti) si sarea. Putin ulei doar cit e nevoie sa devina putin cremoasa fasolea.
Daca ii mai puneam si o frunza de dafin verde pe fiecare felie de ficat impreuna cu praporele si il prajeam in ulei sau untura era reteta traditionala de 17 ianuarie - sf Anton - protectorul animalelor si in special al porcului, iar acest fel de mincare era pregatit pt a sarbatorii taierea porcului si era impartit cu prietenii si vecinii ca sa poarte noroc in anul care vine. Obicei tare asemanator cu pomana porcului in Romania. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Ficat (la Gratar) pe Felie de Mamaliga" nu uita sa ii faci un review.
Fiarta cca 40 min
Pe o tava sau un fund mai mare se aseaza o bucata de hirtie de copt care a fost umezita si strinsa bine in pumn. Daca nu aveti hirtie, puteti umezi cu mina fundul de lemn. Ideea e sa nu se lipeasca mamaliga. Se intinde mamaliga in strat uniform si se lasa la racit. Cind e rece se taie patrate sau cercuri sau ce forma vreti. Puteti sa o taiati cu un cutit sau cu formele de biscuiti.
Mamaliga felii se prajeste si ea pe gratar pt citeva minute impreuna cu ficatul
pt ficat:
Se taie ficatul felii. Se aseaza fiecare felie pe prapor, se rasuceste ca sa fie acoperit de prapor pe ambele parti si apoi se taie. Se pune ficatul asa invelit la copt pe gratarul incins bine si se coace la foc nu foarte mare nu foarte mult timp pt ca o coacere / frigere indelungata il va intari.
Pe gratar se aseaza si crengute de rozmarin (daca aveti). La final se sareaza si se pipereaza
garnitura:
fasole boabe
(rosie) fiarta
ulei
sare
usturoi (daca vreti)
Se mixeaza in blender fasolea cu uleiul, usturoiul (daca vreti) si sarea. Putin ulei doar cit e nevoie sa devina putin cremoasa fasolea.
Daca ii mai puneam si o frunza de dafin verde pe fiecare felie de ficat impreuna cu praporele si il prajeam in ulei sau untura era reteta traditionala de 17 ianuarie - sf Anton - protectorul animalelor si in special al porcului, iar acest fel de mincare era pregatit pt a sarbatorii taierea porcului si era impartit cu prietenii si vecinii ca sa poarte noroc in anul care vine. Obicei tare asemanator cu pomana porcului in Romania. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Ficat (la Gratar) pe Felie de Mamaliga" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany