Ingrediente
● 250 gr fasole uscata (borlotti) |
● 2 stiuleti de porumb (eu am folosit precopt dar puteti folosi porumb proaspat curatat de pe stiulete cu cutitul sau direct boabe fierte din conserva sau chiar porumb uscat insa acesta dupa ce l-ati spart il puneti la inmuiat impreuna cu fasolea peste |
● 150 gr pancetta afumata cu tot cu sorici era taiata bucata mea |
● 2 cartofi |
● 2 frunze de dafin, sare si piper macinat |
● 2 linguri de ulei |
Mod de preparare
Cine vrea poate sa faca o " prajeala" din 50 gr de untura cruda batuta cu cutitul impreuna cu 1 catel de usturoi sau ulei in locul grasimii, se pune pe foc intr-o tigaie si se incalzeste, nu se prajeste efectiv, nu trebuie sa se arda usturoiul caci devine amar. Apoi se rastoarna totul in minestra fierbinte inainte de a fi servita in farfurie. Eu nu am pus prajeala.
Am pus de aseara fasolea la inmuiat in multa apa rece.
Dimineata am adunat toate boabele si cojile care pluteau la suprafata si le-am aruncat, am clatit fasolea cu apa rece si am pus-o la fiert in apa rece la foc mediu spre mic, am lasat sa fiarba cca30 minute - 1 ora.
Am schimbat apa dupa ce mai intii am cules eventuale boabe sau coji care pluteau (clatit fasolea cu apa curata) si am pus din nou la fiert la foc cit mai mic posibil, aproape ce nu se vedea si cu o placa sub oala, in apa impreuna cu bucata de carne afumata.
Am lasat sa dea in clocot si am schimbat din nou apa, ma interesa sa degresez putin si carnea care fiind pancetta (adica de pe burta porcului) era grasa.
Am pus din nou la fiert in alta apa, am adaugat ulei, boabele de porumb, frunzele de dafin si cei doi cartofi curatati de coaja dar lasati intregi si am lasat sa fiarba pina cind fasolea era fiarta foarte bine si cartofii puteau fi striviti foarte usor. Am scos cartofii din oala si i-am strivit cu furculita apoi i-am aruncat din nou in zeama.
In acest moment daca doriti puteti adauga 'prajeala cu usturoi' eu nu am pus-o.
Daca folositi porumb de lapte din cel bun de fiert vara atunci il puneti asa cum l-am pus eu cind afsolea era pe jumatate fiarta, in acelasi timc cu cartofii. Daca folositi porumb uscat atunci trebuie pus la umflat in apa rece impreuna cu fasolea de seara si fiert tot impreuna cu fasoela de la inceput.
Daca folositi porumb din conserva il puneti mai spre sfirsit, cind toate ingredientele sunt deja fierte.
Gustul bun (dupa parerea mea) al acestei minestre este dat tocmai de ingredientele putine dar de calitate.
Exista si alte variante:
* in prajeala se adauga telina tulpina, morcov si ceapa alaturi de untura si nelipsitul catel de usturoi, toate tocate foarte fin
* in prajeala se pune 1 catel de usturoi si o mina de frunze de patrunjel
*altii pun si o rosie
* nu striviti cartoful ci il lasati bucati mari
in loc de pancetta puteti folosi coaste afumate de porc sau carnat afumat
Numele este in dialect si asa este cunoscuta in Italia si nu numai in regiunea unde este traditionala: Friuli Venezia Giulia. Originea ei este istriana azi Croatia.
Bobici = boabe de porumb.
minestra = o ciorba tipica italiana, neacrita Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Supa Italiana cu Fasole Uscata si Porumb Boabe - Minestra de Bobici" nu uita sa ii faci un review.
Am pus de aseara fasolea la inmuiat in multa apa rece.
Dimineata am adunat toate boabele si cojile care pluteau la suprafata si le-am aruncat, am clatit fasolea cu apa rece si am pus-o la fiert in apa rece la foc mediu spre mic, am lasat sa fiarba cca30 minute - 1 ora.
Am schimbat apa dupa ce mai intii am cules eventuale boabe sau coji care pluteau (clatit fasolea cu apa curata) si am pus din nou la fiert la foc cit mai mic posibil, aproape ce nu se vedea si cu o placa sub oala, in apa impreuna cu bucata de carne afumata.
Am lasat sa dea in clocot si am schimbat din nou apa, ma interesa sa degresez putin si carnea care fiind pancetta (adica de pe burta porcului) era grasa.
Am pus din nou la fiert in alta apa, am adaugat ulei, boabele de porumb, frunzele de dafin si cei doi cartofi curatati de coaja dar lasati intregi si am lasat sa fiarba pina cind fasolea era fiarta foarte bine si cartofii puteau fi striviti foarte usor. Am scos cartofii din oala si i-am strivit cu furculita apoi i-am aruncat din nou in zeama.
In acest moment daca doriti puteti adauga 'prajeala cu usturoi' eu nu am pus-o.
Daca folositi porumb de lapte din cel bun de fiert vara atunci il puneti asa cum l-am pus eu cind afsolea era pe jumatate fiarta, in acelasi timc cu cartofii. Daca folositi porumb uscat atunci trebuie pus la umflat in apa rece impreuna cu fasolea de seara si fiert tot impreuna cu fasoela de la inceput.
Daca folositi porumb din conserva il puneti mai spre sfirsit, cind toate ingredientele sunt deja fierte.
Gustul bun (dupa parerea mea) al acestei minestre este dat tocmai de ingredientele putine dar de calitate.
Exista si alte variante:
* in prajeala se adauga telina tulpina, morcov si ceapa alaturi de untura si nelipsitul catel de usturoi, toate tocate foarte fin
* in prajeala se pune 1 catel de usturoi si o mina de frunze de patrunjel
*altii pun si o rosie
* nu striviti cartoful ci il lasati bucati mari
in loc de pancetta puteti folosi coaste afumate de porc sau carnat afumat
Numele este in dialect si asa este cunoscuta in Italia si nu numai in regiunea unde este traditionala: Friuli Venezia Giulia. Originea ei este istriana azi Croatia.
Bobici = boabe de porumb.
minestra = o ciorba tipica italiana, neacrita Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Supa Italiana cu Fasole Uscata si Porumb Boabe - Minestra de Bobici" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany