Mic Dejun Taranesc

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Mic Dejun Taranesc

Ingrediente

  • - 300 gr malai;
  • - 500 gr cartofi curatati de coaja;
  • - 2 linguri gris;
  • - 1 lingura unt;
  • - 2 oua;
  • - 2 carnati;
  • - 6 linguri branza de burduf;
  • - ulei pentru prajit;
  • - sare

Mod de preparare

Bun gasit!

Tema propusa in concursul lunii mi-a adus o multime de idei mai ales ca in piata au inceput sa apara tot felul de prospaturi autohtone. Dar nu stiu ce mi-a venit (cred ca eram rupta de foame si aveam pofta de ceva consistent) ca m-am razgandit si astazi am pregatit un mic dejun apropiat de cum faceau bunicii. Ingredientele folosite sunt naturale, chiar bio dar mi-a lipsit aerul proaspat al diminetii, mirosul sobei si toata veselia din curte. Si ca sa nu mai lungesc vorba sa va spun ce si cum am pregatit: mamaliga de cartofi cu branza de burduf, carnati prajiti si oua ochi.

Cartofii curatati de coaja si spalati se pun la fiert cu apa cat sa-i acopere de doua degete si un praf de sare.

Dupa ce au fiert, se scurg de zeama care nu se arunca si se paseaza. Piureul se pune din nou la fiert si se subtiaza cu zeama pastrata. Cand clocoteste se adauga grisul si malaiul in ploaie, amestecand energic pana la omogenizare. Lasam mamaliga sa se scoaca (nu stiu daca exista cuvantul asta dar asa spunea bunica) amestecand din cand in cand cu facaletul pana este gata (mamaliga este facuta cand se desprinde usor de pe peretii vasului.

Rasturnam mamaliga pe o farfurie intinsa (ideal ar fi suportul de lemn) si dupa ce s-a mai racorit o taiem cu ata curata de bumbac.

Pana se racoreste mamaliguta prajiti carnatii si ouale (puteti opta pentru ochiuri in apa).
Servim alaturi de branza de burduf.

Aceasta mamaliguta este potrivita si pentru branza proaspata cu smantana, lapte batut sau tochitura din carne de porc.

Pofta buna!
Chiar daca este un mic dejun taranesc cred ca il putem numi "mic dejun de rege".

Sfaturile pe care pot sa vi le dau nu tin neaparat de ce am pregatit, fiecare mananca in functie de varsta si de necesarul de calorii, de placere sau de ce are. Cert este ca masa de dimineata nu trebuie sarita, uitata, omisa sau saracacioasa in nutrienti. Este masa de inceput de zi cand corpului nostru ii trebuie administrat " combustibil" cat mai calitativ. Beti apa inainte de masa cel putin cu 30 de minute sau cat mai tarziu dupa ce ati manca ... niciodata in timpul mesei. Corpul nostru are nevoie de sange pentru a efectua procesul de digestie iar sangele este 80% apa (sangele trebuie sa fie hidratat corect inainte de masa altfel se ingroasa si corpul simte durere).

Deci, beti cat mai multa apa, luati un mic dejun de rege, un dejun de print si o cina de cersetor, investiti energia in momentul prezent, suradeti si radeti cat mai des posibil, iar in fiecare dimineata multumiti ca sunteti in viata!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
2
Dulciuri

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cozonac Pufos
3
Dulciuri

Cozonac Pufos

Cozonac Pufos
Tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone
4
Dulciuri

Tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone

Tortul cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone este o incantare pentru simturi. Blatul bogat si aromat de nuca se...

Tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone
Gogosi a la Sidy
5
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Parteneri
Tort cu mere, nuci si gris
Bucataras.RO

Tort cu mere, nuci si gris

O prajitura cu mere si branza de vaci, tare aromata si suculenta. Nemtii zic ca merge si la aniversari si de sarbatori, eu va...

Tort cu mere, nuci si gris
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!