Tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone

Tortul cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone este o incantare pentru simturi. Blatul bogat si aromat de nuca se imbina perfect cu delicioasa crema de vanilie si mascarpone.

Portii
12
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone

Ingrediente

  • Pt. blat:
  • 8 albusuri
  • un praf de sare
  • 8 lg zahar
  • 250 g nuca macinata
  • 4 lg faina
  • 1 plic praf de copt
  • Pt. crema:
  • 3 galbenusuri
  • 3 lg zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 3 lg amidon
  • 350 ml lapte
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml frisca lichida
  • Mai avem nevoie de:
  • 3 lg zahar
  • o mana de nuca

Mod de preparare

Blatul: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Separat, se amesteca nuca macinata cu faina si praful de copt. Se incorporeaza ingredientele uscate in spuma in 2-3 reprize, amestecand cu grija de jos in sus, pana la omogenizare. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pana trece testul scobitorii, cca 30 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine, apoi se taie in trei parti.

Crema: Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga amidonul apoi laptele cate putin pentru a nu face cocoloase. Se pune pe foc mic si se lasa sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca.

Separat se mixeaza mascarponele, adaugand in 2-3 reprize frisca lichida. Din acest amestec, se opresc 3-4 lg, restul se omogenizeaza treptat cu budinca racita.

Intr-o cratita, se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot, se adauga nuca, se amesteca bine, apoi se rastoarna pe hartie de copt. Se lasa sa se raceasca apoi se macina, nu foarte fin, sa ramana si bucatele mai mari.

Pe un platou,l se asaza primul blat, se unge cu o treime din crema de vanilie, se pune al doilea blat, se unge cu crema. iar deasupra se pune ultimul blat. Se imbraca tortul in crema de vanilie ramasa, iar deasupra se fac cateva moatze din crema de mascarpone cu frisca pastrata.

Se tapeteaza pe margini cu krantz-ul de nuca (la capitoul acesta trebuie sa mai exersez) si se presara si deasupra. Se da la frigider pana in momentul servirii.

Daca v-a placut reteta noastra, va invitam de descoperiti si altele: tort cu nuca, vin alb si trandafiri, tort imparatesc sau tort cu jeleu de fructe cu mascarpone

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
2
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
4
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Tocana de gogonele
5
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata