Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Portii
12
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 oua
  • 2 lingurite vanilie
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 3 linguri iaurt
  • 2 linguri cacao
  • 6-7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Pentru crema de lapte:
  • 400 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 4 linguri amidon
  • 50 gr ciocolata alba
  • 80 gr unt de 80% grasime
  • 3 lingurite vanilie
  • Pentru mousse-ul de capsuni:
  • 250 ml frisca lichida
  • 300 gr capsuni congelate
  • 3 linguri zahar
  • 250 gr mascarpone
  • 4 foi de gelatina
  • 2 lingurite vanilie
  • capsuni pentru decor

Mod de preparare

Blatul:
Intr-un bol, mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Punem uleiul, apoi iaurtul.
Faina o amestecam cu cacaua si praful de copt, le incorporam in compozitia de galbenusuri. La final, adaugam vanilia.
Albusurile le batem cu un praf de sare pana devin spuma.
Le adaugam peste compozitia de galbenusuri, le amestecam usor cu o paleta.
Tapetam cu ulei si faina o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm. Turnam compozitia de blat si o nivelam.
Il introducem in cuptorul incins, cam la 170-180 de grade C, pentru 20 minute.
Cand este gata, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Crema de lapte:
Intr-un bol, amestecam laptele cu zaharul si amidonul, pana amidonul este complet dizolvat.
Rasturnam amestecul intr-o cratita mai groasa si o punem pe foc. Fierbem crema la foc potrivit, amestecam continuu cu un tel, pana se ingroasa ca o budinca.
Cand s-a ingrosat, tragem crema de pe foc, adaugam untul, ciocolata alba, vanilia si le amestecam bine, pana sunt toate incorporate.
Lasam crema sa se racoreasca 5-10 minute.
Punem blatul rece pe un platou, iar in jurul sau, montam un inel detasabil.
Turnam crema de lapte calda peste blat, dam prajitura la frigider 1-2 ore.
Mousse-ul de capsuni:
Capsunile dezghetate le trecem prin blender. Le amestecam cu zaharul, le rasturnam intr-o cratita si le punem pe foc.
Amestecam bine, lasam sa dea 2-3 clocote, apoi dam cratita deoparte.
Punem foile de gelatina 5-7 minute in apa rece la hidratat, apoi le scurgem bine si le punem peste piureul cald de capsuni.
Amestecam bine pana gelatina este complet dizolvata.
Frisca rece, o mixam pana se incheaga putin, dar nu de tot. Adaugam mascarponele, vanilia si mai mixam pana obtinem o crema spumoasa.
Piureul de capsuni amestecat cu gelatina, caldut, il adaugam peste amestecul cu frisca. Invartim usor totul cu o paleta, pana sunt bine incorporate.
Scoatem prajitura de la frigider, punem mousse-ul, nivelam. Dam iar prajitura 3-4 ore la frigider sau peste noapte.
Dupa acest timp, indepartam inelul detasabil si decoram cu capsuni proaspete.
Sa aveti pofta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete
Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume
Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Reţetă de preparare a papanaşilor
3
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Prajitura cu ciocolata si cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu ciocolata si cocos

Prajitura cu ciocolata si cocos
Salata de legume pentru iarna
5
Romania

Salata de legume pentru iarna

Salata de legume pentru iarna