Paine `mos Craciun cu Ochii Verzi`

Complexitate
redusa
Paine `mos Craciun cu Ochii Verzi`

Ingrediente

  • 580 gr faina
  • sare dupa gust (eu pun circa o lingura scuturata)
  • 50 ml ulei (sau unt topit)
  • 3 lingurite de drojdie uscata (eu am pus o jumatate de cana de maia naturala si 1 lingurita de drojdie)
  • 300-325 ml apa calduta
  • 1 curmala (sau 2 stafide negre, mari)
  • 1/2 de felie de kiwi uscat (daca folosim curmala)
  • 1 ou batut
  • 4-5 culoare alimentara rosie (sau mai mult daca nu este foarte concentrata)

Mod de preparare

De cu seara cernem faina si o lasam la temperatura camerei si a doua zi ne apucam de prepararea aluatului.

Punem drojdia la inmuiat in putina apa calda (nu fierbinte, dar totusi sa fie mai calda). In timpul cat drojdia se topeste si dospeste, amestecam faina cu sarea si masuram maiaua naturala, daca folosim, iar daca nu avem asa ceva punem in faina uleiul si apoi drojdia crescuta.

Amestecam cu degetele si incepem sa adaugam apa din cantitatea prevazuta in reteta si framantam. Cand aluatul e devenit moale de tot si doar putin lipicios, il acoperim si lasam la rece cateva ore. Scoatem de la rece aluatul si incepem sa modelam.

Aluatul trebuie sa fie destul de crescut, plin cu bule de aer, moale si nelipicios.

Luam doua bucati mai mici din aluat si le rotunjim in palmi ... una din bile va fi nasul, deci nu trebuie sa fie prea mare, iar a doua biluta va fi pomponul caciulitei mosului deci poate sa fie putin, putin mai mare decat nasul si punem deoparte.

Apoi taiem inca o bucata de aluat cam de marimea unui pumn si asta va fi mustata.
o alta bucata, ceva mai mare decat cea pusa deoparte pentru mustata, taiem din aluat si o punem si pe asta deoparte pentru ca asta va deveni barba mosului si inca o bucatica de aluat care va deveni marginea caciulitei.

Restul aluatului il vom intinde intr-o forma oarecum conica dar cu varfurile rotunjite destul de mult ... pozele vor exemplifica mai bine pasii necesari.

Deci se intinde aluatul in forma conica cu varfurile rotunjite si din bucatica de aluat pusa deoparte pentru "marginea caciulitei" vom delimita capul si caciulita mosului. Daca doriti marginea caciulitei se poate impleti sau se lasa doar o banderola simpla si se lipeste de aluatul conic (capul mosului) cu ajutorul oului batut.

Varful asa zisului con se trage inspre marginea caciulitei in asa fel incat sa formam un fes cazut si atasam varfului, biluta prevazuta pentru pompon.

Sa nu uitam sa lipim indoitura caciulitei cu ou batut si pomponul la fel, altfel in timpul coptului varful caciulitei se va ridica si pomponul va cadea ....

Tot cu ou batut vom lipi ochii mosului, fie din stafide negre si marime mare, le pozitionam cum dorim dar sa fie cat mai sus, spre borul caciulitei fie din curmala si kiwi uscate atunci taiem doua felii din curmala si decupam doua bucatele de fruct verde pe care le vom fixa in interiorul feliutelor de curmale, pozitionam pe fata mosului si lipim cu ou dupa care atasam nasul mosului (biluta micuta ramasa in asteptare).

Acuma luam bucata de aluat care am pastrat-o pentru barba mosului o intindem intr-o forma de jumatate de cerc, ceva mai mare pentru ca trebuie sa dam volum barbii mosului.

Chiar sub nasul mosului lipim cu ou bucata de aluat si avem grija sa tragem spre frunte colturile. Cu o foarfeca de bucatarie incepem sa taiem fasiute subtiri din aluatul de barba fara sa distrugem aluatul de dedesubt si pe masura ce le taiem le rasucim si le aranjam intr-o forma mai neordonata.

Dupa ce am terminat cu barba luam ultima bucata ramasa, cea pentru mustata, pe care o intindem in forma de dreptunghi. Lipim cu ou exact sub nasul mosului dreptunghiul asta in asa fel incat sa fie cu latura mare lipita de nas.

Apoi taiem fasiute, exact ca si la barba si le aranjam cum credem noi ca arata o mustata de mos Craciun.

Acoperim apoi cu o folie alimentara tot modelul (folia sa fie unsa in prealabil cu ulei ca sa nu se lipeasca de aluat in timpul dospirii) .

Lasam la dospit si cand s-a dublat in volum indepartam folia. Ungem cu ou batut tot capul mosului exceptand caciulita si nasul mosului ... pomponul il ungem cu ou pentru ca el va ramane alb.

Dupa ce am terminat de uns cu ou adaugam in restul de ou ramas 5-6 picaturi de culoare rosie alimentara. Daca nu este foarte concentrata culoarea atunci putem adauga mai mult pana obtinem o culoare rosie, potrivita.

Ungem caciulita mosului, nasul lui si putin rumenim obrajii dar avem grija sa nu scapam culoare prin alte parti.

Punem in cuptorul preincalzit la foc mediu (360-365 f/180C) si coacem pana este coapta painea.

Daca aveti cumva impresia ca se coace prea repede la suprafata atunci acoperiti cu folie de aluminiu si micsorati putin temperatura in cuptor si mai coaceti pana la finalizare.

Raciti pe un gratar si pozitionati painea pe crengi de brad sau pe suporturi speciale de Craciun.
Serviti cu placere si drag langa mancarea preferata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Ciorba taraneasca de vitel
Bucataras.RO

Ciorba taraneasca de vitel

 O ciorba clasica romaneasca, plina de legume care este pe placul tuturor .!!!!   ,,Meniu copii""

Ciorba taraneasca de vitel
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola